22.07.2018
LJ
24° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

Kdaj vam izpada preveč las, kdaj pa je izpadanje normalno?

Ste tudi vi kdaj postali zaskrbljeni, ko ste ugotovili, da vam naenkrat izpada veliko več las? To je lahko povsem normalen pojav in zaključek največje raziskave na to temo do sedaj je, da se to zgodi konec poletja in jeseni.

Lasje
Normalno je, da nam konec poletja in jeseni izpada več las. (Foto: iStock)

Raziskovalci z ameriške univerze Johns Hopkins so preučili, kdaj ljudje najpogosteje vtipkajo v iskalnik Google besedno zvezo izpadanje las. Vzeli so podatke iz osmih držav na obeh straneh poloble od leta 2004 do 2016. Ugotovili so, da nas skrbi, da nam izpada preveč las, ko poletje postane hladnejše in se prevesi v jesen.

Dermatologi pravijo, da v najbolj vročem delu leta izgubljamo manj las, da bi se lasišče zaščitilo pred soncem. Ko postane poleti hladneje in se začne jesen, pa nam naenkrat začne izpadati veliko več las. Toliko več, da večina ljudi to opazi in se vpraša, ali je kaj narobe.

Dr. Shawn Kwatra pravi, da so študijo izvedli, da bi preverili, ali ljudje res opažajo, da izgubljajo več las konec poletja in jeseni oziroma nekje od avgusta do oktobra. Upoštevali so tudi, da v nekaterih državah lahko poletje postane hladnejše prej kot v drugih. Vsakič se je to ujemalo s podatki, kdaj so ljudje začneli iskalnik spraševati, ali je kaj narobe, če jim izpada preveč las.

Izsledki te raziskave se ujemajo s švedskim preučevanjem te teme. Je bil pa pri Švedih vzorec manjši in čas prečevanja krajši. 800 zdravih žensk so spremljali 6 let. Rezultate so objavili leta 2011. Tudi oni so ugotovili, da največ las izgubimo jeseni.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
 
Karantanija 11.11.2017 20:46:54
Drži kot pribito!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave