18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

VIDEO: Nina se jih je končno znebila

Pigmentne lise so nadloga, ki sicer ne škodijo zdravju, a močno vplivajo na posameznikovo samopodobo. Enajst let se z njimi spopada tudi igralka Nina Ivanič, ki je preizkusila že številne načine zdravljenja, a ji niso pomagali.

Nini Ivanič odstranili pigmentne lise

Nalagam..

Fotogalerija (16)

 • Nina Ivanič - 1
 • Nina Ivanič - 3
 • Nina Ivanič - 4
 • Nina Ivanič - 5
 • Nina Ivanič - 8
 • Nina Ivanič - 9
 • Nina Ivanič - 12
 • Nina Ivanič - 13
 • Nina Ivanič - 14
 • Nina Ivanič - 15
 • Nina Ivanič - 2
 • Nina Ivanič - 17
 • Nina Ivanič - 16
 • Nina Ivanič - 19
 • Nina Ivanič - 18
 • Nina Ivanič

Nina Ivanič - 3
Nina Ivanič se s pigmentnimi lisami spopada že enajst let, vse od prve nosečnosti. A žal ji do sedaj še ni pomagal noben tretma. (Foto: Miro Majcen)

Pigmentne lise so se Nini prvič pojavile pred enajstimi leti med nosečnostjo. Čeprav te ponavadi kasneje izzvenijo, pri njej ni bilo tako in se je stanje z leti le še poslabšalo. ''Prvič sem jih opazila, ko sem bila noseča s prvim sinom, takrat sem bila malo premalo pazljiva in sem se preveč sončila. Nisem vedela, da bo moja koža tako reagirala, in so se začele pojavljati lise, ki pa žal niso izginile. Pri drugi nosečnosti se je stanje poslabšalo,'' je povedala igralka Nina Ivanič in dodala, da je v tem času preizkusila že najrazličnejše tretmaje, ki pa ji niso pomagali. ''Bila sem tudi na laserju, a meni ni pomagal.''

Nina Ivanič - 8
Prav zato se je odločila, da preizkusi najnovejšo belilno masko, ki s številnimi naravnimi snovmi razbarva območja s čezmerno pigmentacijo. (Foto: Miro Majcen)

Ker je igralka in ker je njen obraz nenehno izpostavljen, jo njene pigmentne lise izjemno motijo. ''Ko gledam film, v katerem se pojavim, sploh ne gledam, kako igram, ampak samo vidim lise in opazujem, kako se vidijo.'' Kot dodaja, velikokrat sliši tudi kakšne pripombe maskerk ali sodelavcev, zato skuša lise prekrivati s pudrom. ''Lansko leto smo snemali film Romana Končarja Zakleta bajta in takrat sem ravno prišla z morja in je celotna ekipa skočila v zrak, češ, kakšna sem, vsa rjava in lisasta, kako bomo to prekrili. Res pa je, da zaradi tega še nisem izgubila vloge.''

Prav zato se je odločila, da preizkusi najnovejšo belilno masko, ki s številnimi naravnimi snovmi razbarva območja s čezmerno pigmentacijo. Maska je sestavljena iz snovi, kot so koična kislina, c-vitamin, azelaična kislina, arbutin, sorbitol in še nekatere druge, ki so vse iz naravnih virov, na primer listov hrušk ali sadnih ekstraktov. ''Vse pa imajo skupno lastnost, da v tej optimalni koncentraciji, ki je v maski, izločijo pigment, ki se čezmerno akumulira v koži,'' pojasni dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med. Tako je dermatologinja igralki na kožo nanesla belilno masko, ki jo je Nina lahko odstranila šele po osmih urah delovanja. Naslednjih nekaj mesecev pa je morala uporabljati še vzdrževalno kremo, ki preprečuje, da bi se pigment ponovno čezmerno tvoril. ''Vzdrževalna krema ima podobne sestavine, vendar v manjših koncentracijah," doda Adamičeva. Med zdravljenjem se je Nina morala izogibati ultravijoličnim žarkom, da ne bi stimulirala celic, ki proizvajajo čezmerno količino melanina. ''Izjemno pomembno je, da se pacient v tem času izogiba sončnim žarkom, saj so celice, ki proizvajajo pigment v koži, še vedno aktivne in bi bile ob pretiranem draženju lahko vzpodbujene k prekomernem delovanju," pove dermatologinja.

Nina Ivanič - 14
Masko je morala nositi osem ur, nato pa še mesec dni uporabljati vzdrževalno kremo. (Foto: Miro Majcen)

Mesec dni kasneje ...

Po mesecu dni je Nina Ivanič ponovno obiskala dermatološki center mag. Metke Adamič, dr. med., in tja smo prišli tudi mi ter preverili rezultate zdravljenja. ''Ko sem si po osmih urah masko doma odstranila, je bila koža rahlo pordečena, peklo me ni nič, čisto malo pa se je luščila. Že po tednu dni sem opazila prve rezultate, po enem mesecu pa pigmentih madežev skoraj da ni več, koža pa je sveža obnovljena, svetleča, prožna in ima lepši ten. Sem izjemno zadovoljna,'' je navdušeno pripovedovala Nina. Rezultate so opazili tudi drugi. ''Mami me je vprašala, kaj pa imaš ti tako lepo kožo danes, a si s pudrom namazana, in sem se nasmehnila, da nimam pudra, in pojasnila, za kaj gre.''

Z rezultati je zadovoljna tudi Adamičeva, ki pravi, da je vesela, da ta metoda deluje pri skoraj vseh pacientih. ''Ko smo pigmentne lise odstranjevali z laserji, kemičnimi pilingi, zamrzovanjem s tekočim dušikom, smo bili uspešni le pri dobri polovici pacientov, pri ostalih pa smo bili velikokrat obojestransko razočarani. Zato sem zelo vesela, da smo pričeli uporabljati to metodo, ki je učinkovita praktično pri vseh, njeni učinki pa so dolgotrajni." V treh letih, odkar uporabljajo to metodo, je namreč kar devetdeset odstotkov pacientov doseglo dolgoročni rezultat. Pri manjšem odstotku so se pigmentne lise ob ponovnem sončenju vrnile. ''V tem primeru lahko metodo kadar koli ponovimo, saj je neagresivna,'' še pojasni Adamičeva.

Nina Ivanič
Nina pred uporabo belilne maske in mesec dni kasneje, ko so ji pigmentne lise skoraj v celoti izginile. (Foto: Miro Majcen)

Kaj je vzrok za nastanek pigmentnih lis?

Natančnega mehanizma nastanka še ne poznamo, kljub vsemu pa je poglavitni vzrok pretirana izpostavljenost sončnim žarkom. K temu pa pripomorejo še dodatni razlogi, kot so hormonske motnje, ki so lahko posledica bolezni (tumorjev), ginekoloških težav, jemanja kontracepcijskih tablet, nosečnosti … ''Gre za to, da nekaj v organizmu spremeni kožne celice, ki proizvajajo pigment do te mere, da ga proizvajajo prekomerno in tako na določenih delih nastaja lisa, ki je moteča,'' pojasni dermatologinja mag. Metka Adamič. Obstajajo pa še številni drugi razlogi, a je vedno zraven dejavnik izpostavljanja UV-žarkom.

Videoprispevek si boste lahko ogledali v sobotni televizijski Viziti. Če pa vas že zdaj zanima, kako je potekalo snemanje, se nam pridružite na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na 

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 16
 
primopredaja 09.12.2011 15:53:23
Luštna je, naravno je lepa. Vseh 10 prstov si lahko obliznete, če boste taki kot ona v teh letih.
Benjamin Kovač 1 09.12.2011 07:31:40
uf, se je pa blazno postarala.
 
scottscale 08.12.2011 18:56:00
"Metka, pa zakaj nise več tako lepa?"
mickica 08.12.2011 17:23:24
To so starostne pege, pa jih lahko imenujejo tako ali drugače! Enim se pojavijo pač malo prej kot drugim. Se je pa ženska zelo postarala v zadnjem času, tako da bo to držalo - hormonska zadeva!
enapupa 08.12.2011 17:49:58
to še niso starostne pege...jaz sem jih dobila pred 30. letom zaradi jemanja kontracepcijskih tablet v kombinaciji s sončenjem...potem pa sem kupila zeliščno mazilo od maršiča in si obraz mazala sleherni večer dobre tri mesece in so izginile...res pa je, da tudi kontracepcije več ne jem...
pa kaj, če ima kakšno gubico več, to je pač življenjski ciklus
mickica 08.12.2011 18:22:39
NIČ NE REČEM, SIGURNO JE TO PAČ ŽIVLJENSKI CIKLUS! Samo opažam, da se je že začelo - najprej z nežnimi lepotnimi posegi, čez par let pa pod nož, tako kot Zvezdana Mlakar! V medijih pa na veliko razglaša, da je takšna od zdrave prehrane...?!
 
pozaba 08.12.2011 16:28:35
kokr vem, stane to okol jurja
azzurro911 08.12.2011 15:26:44
pegice so hooooooooooooooooot
 
olaf45 08.12.2011 14:07:19
Ona je lušna punca!z pegami ali brez!!
enapupa 08.12.2011 17:52:42
se podpišem
Oliguma 08.12.2011 12:05:50
meni so pa te pigmenti ali pegice čist lušni.
Dart Vejder 08.12.2011 11:34:17
Metka, zakaj si taka?
6.9 08.12.2011 10:51:27
a so ji zastonj odstranil lise za to promocijo
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave