22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Ljubljančanka razkrila svojo pretresljivo zgodbo

Lasulje in lasni nadomestki bolnikom s popolnim ali le delnim izpadom las vračajo samozavest in jim omogočajo, da se normalno vključijo v družbo. Kako zelo kruta je lahko okolica do ljudi, ki so plešasti, nam je razkrila 44-letna Ljubljančanka.

Ljubljančanka razkrila svojo zgodbo

Nalagam..

Fotogalerija (13)

 • Lasulje
 • Lasulje
 • Lasulje
 • Lasulje
 • Lasulje
 • Lasulje
 • Lasulje
 • Lasulje
 • Lasulje
 • Lasulje
 • Lasulje
 • Lasulje
 • Lasulje
Lasje
''Zelo naporno je bilo, predvsem zaradi družbe, okolja, šole,'' je povedala 44-letna Ljubljančanka. Njeno zgodbo preverite v videoprispevku. (Foto: Miro Majcen)

Zgodba Ljubljančanke, ki si jo lahko ogledate v videoprispevku, jasno kaže na to, kako zelo lahko zunanja podoba določa človeka in s kako hudimi predsodki se lahko srečujejo ljudje, ki so plešasti ali imajo delno izgubo las. Zanje so tako lasulje in lasni nadomestki, ki prekrivajo plešavost, ključni. Če so bili ti včasih na videz manj naravni, so danes na voljo lasulje naravnejšega videza.

Meta Ipavec
Meta Ipavec pojasnjuje, da lahko danes izpad las učinkovito prikrijemo s kakopvostnimi lasuljami ali lasnimi nadomestki. Ti so danes popolnoma nevidni in naravnega videza. (Foto: Miro Majcen)

''Bolnikom s popolnim izpadom las zaradi alopecije vedno priporočamo lasulje iz naravnih las. To pomeni, da z naravnimi lasuljami dosežemo naravni videz,'' pojasnjuje Meta Ipavec, ustanoviteljica društva Breza za pomoč bolnikom z alopecijo in lastnica trgovine Pro-kozmo, v kateri ljudem z izpadom las pomaga nadomeščati lase z lasuljami in lasnimi nadomestki. Da bi bila lasulja čim manj opazna, je pomembno, da je narejena iz kakovostnih las, kape, ki se natanko prilega glavi, in mrežice, ki mora biti tanka, da koža diha in da ni razvidno, da gre za umetni material. ''Dobro je, da ima lasulja dvoplastno mrežico, ki omogoča, da je videti, kot da lasje rastejo iz kože. Pomembna je tudi druga plast kožice, ki daje zelo prijeten občutek in je izredno tanka, da lahko koža diha. Dodani so še trakovi, ki so izredno tanki.''

Delno plešavost lahko rešujete s posebej izdelanimi lasuljami

Če ne gre za popolno plešavost, si lahko pomagate tudi drugače. 42-letna mamica, ki so ji pred leti zaradi hormonskih motenj po porodu lasje izpadli le na čelnem predelu, ostali pa so ostali tanki in redki, se je odločila za lasni nadomestek.
''V tem primeru gospa potrebuje lasni nadomestek, ki je narejen tako, da je mrežica na čelnem predelu, kjer popolnoma prekrije to plešavost,'' pojasnjuje strokovnjakinja, ki delno lasuljo na lasišče pripne po posebnem postopku, da je ta popolnoma stabilna in jo lahko posameznik nosi ves čas. Z njo telovadi, spi, hodi po opravkih, lase pa neguje in oblikuje tako kot svoje.

Lasje
42-letna mamica, ki so ji pred leti zaradi hormonskih motenj po porodu lasje izpadli le na čelnem predelu, ostali pa so ostali tanki in redki, se je odločila za lasni nadomestek. (Foto: Miro Majcen)

Lasna integracija za redke in tanke lase

Vsi tisti, ki imajo le tanjše in redke lase, se lahko odločijo za lasno integracijo, pri kateri s posebno tehniko dodajajo lase in povečajo gostoto. ''V tem primeru že obstoječim lasem dodamo dodatne lase in na ta način zgostimo pričesko. Pritrditev je na različnih predelih, torej na robu in na vrhu lasišča, tako da so lasje stabilni in da tudi naravni las ni obremenjen,'' pove Meta Ipavec.

Številne ženske lasulje in lasne dodatke uporabljajo tudi, če nimajo težav z izpadanjem las. Običajno se zanje odločajo ob posebnih priložnostih, kot so poroke, zabave, poslovni sestanki in podobno. Bujni in gosti lasje so namreč že od nekdaj vir ženske samozavesti in privlačnosti.

Lasje
Vsi tisti, ki imajo le tanjše in redke lase, se lahko odločijo za lasno integracijo. (Foto: Miro Majcen)


Društvo Breza – društvo za pomoč bolnikom z alopecijo

Ker se ljudje, ki jih je prizadela izguba las, počutijo drugačne in včasih tudi izolirane, je Meta Ipavec ustanovila društvo Breza, ki je namenjeno pomoči bolnikom z alopecijo. V njem se združujejo ljudje, ki se jih je bolezen izgube las kakor koli dotaknila: ali se z njo spopadajo sami ali jo občutijo, ker se z njo spopadajo sorodniki. Poleg tega, da se bodrijo, si podajajo nasvete in povezujejo, podpisujejo tudi peticijo, da bi zdravstvena zavarovalnica bolnikom vsaj delno krila stroške medicinske lasne protetike, kot je na primer lasna integracija.

Lasulje
Da bi bila lasulja čim manj opazna, je pomembno, da je narejena iz kakovostnih las, kape, ki se natanko prilega glavi, in mrežice, ki mora biti tanka, da koža diha in da ni razvidno, da gre za umetni material. (Foto: Miro Majcen)


 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave