Na Instagramu je pokazala resnično sliko
LEPOTA

Na Instagramu je pokazala resnično sliko

24.07.2018, 8:01
2

Em Ford je londonska vizažistka. Na mnogih fotografijah na njenem Instagram profilu je mogoče videti njen popoln obraz, s tem pa njene sposobnosti ličenja. Em Ford ima namreč akne. To pa je tudi pogumno razkrila celemu svetu. Kajti pomembno se ji zdi, da se zavedamo, da v resničnem življenju ni vse popolno. In prav se ji zdi, da se to spet naučimo sprejemati. Družabna omrežja so nas zavedla, da pričakujemo od ljudi in pa predvsem od sebe kar malo preveč.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Zgoraj lahko vidite eno od fotografij, s katero je Em Ford na svojem Instagramu prostodušno priznala, da je tudi ženska, ki ima akne. Zelo dobro je usposobljena, da jih prekrije. A pomembno se ji zdi pokazati ne le, kaj je mogoče v svetu ličenja, temveč tudi, kaj je resnica. Kot kažejo njene druge fotografije, se je na Instagramu prav mogoče prikazati v boljši luči. Toda Em Ford je želela povedati, da ni nič narobe niti, če vse ni popolno. 

Angležinji so se akne pojavile pred tremi leti. In čeprav ni prav nič nenavadno, da jih ima nekdo, ko je že odrasel, je bila Em zares presenečena, koliko negativnih odzivov je zaradi njih doživela. Tudi na njenem Instagram profilu so ljudje napisali veliko neprijaznih in celo zlobnih komentarjev. Em pa jim je odgovorila, da akne prav zagotovo niso posledica kakšne umazanosti, tega, da se ne bi umivala ali da česar koli ne bi vedela ali počela, kot naj bi bilo prav. Ni mogla verjeti, da ljudje ne vedo, da imajo tudi odrasli lahko akne.

Da, tudi odrasli imajo lahko akne

Tako napišejo na strani Ameriške akademije za dermatologijo. Nekateri jih imajo od najstništva naprej. Izginejo pa jim šele pri tridesetih, štiridesetih ali celo petdesetih. Drugi akne kot Em dobijo, ko so že odrasli. 

Britansko združenje dermatologov na svoji strani piše, da o aknah kroži ogromno napačnih prepričanj. Eno je seveda to, da jih imamo lahko le v najstniških letih. Ker je njihov pojav veliko krat povezan s hormonskim delovanjem, so takrat sicer res pogostejše, a jih imamo lahko tudi kasneje, ko nam jo zagodejo hormoni. Poleg tega imajo nekateri ljudje že genetsko kožo, ki je bolj mastna ali pa ima več odmrlih kožnih celic. Prav oni bodo imeli akne tudi še, ko bodo odrasli.

Ameriška akademija za dermatologijo piše tudi, da imajo v odrasli dobi akne pogosteje ženske kot moški. Nekaj od razlogov, zakaj se akne lahko pojavijo šele, ko smo odrasli, pa je:

- hormonsko neravnovesje,

- stres,

- stranski učinek zdravil,

- posledica nekaterih zdravstvenih stanj.

V zadnjem primeru akne izginejo, ko se zdravstveno stanje diagnozira in prične zdraviti. Znanstveniki pa so ugotovili, da res obstaja tudi povezava med stresom in pojavom aken. Eden od odzivov, ki jih ima naše telo na stres, je namreč, da proizvaja več moških hormonov. Ti hormoni pa nato povzročijo bolj mastno kožo, kar, kot smo že pojasnili zgoraj, vodi v pojav aken.

Pogosto so posledica sindroma policističnih jajčnikov 

Zelo pogosto se akne pojavijo tudi zaradi hormonskega neravnovesja. Pri ženskah se to lahko zgodi, ko dobijo menstruacijo, med nosečnostjo ali v menopavzi. Lahko se tudi zgodi, ko nehajo ali začnejo jemati kontracepcijske tabletke.

Eno od pogostih hormonskih neravnovesij, ki povzroča akne, je pri ženskah tudi sindrom policističnih jajčnikov.Več si lahko o tem sindromu preberete tukaj.

Kot nam je razložila doc. dr. Vilma Kovač, dr. med. z Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo Klinike za ginekologijo in perinatologijo v UKC Maribor: "Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo pogosto motnje menstruacijskega ciklusa. Mestruacije so redke ali odsotne. To pomeni, da imajo tudi motnje ovulacije. Zaradi odsotnosti ovulacij imajo težave s plodnostjo. Simptomi so lahko še povečana poraščenost in akne, prekomerna telesna teža, inzulinska rezistenca (telo se več ne odziva na hormon inzulin) in posledično hiperinzulinemija, metabolični sindrom (zvišan krvni tlak, trebušna debelost, povišani lipidi v krvi, zvišana bazalna vrednost krvnega sladkorja), večje tveganje za sladkorno bolezen tipa dva in za razvoj raka endometrija (maternične sluznice)." Težave s sindromom policističnih jajčnikov ima kar 10 odstotkov žensk v reproduktivni dobi.

Kaj storiti, če vas mučijo akne?

Če vas v odrasli dobi mučijo akne, ni dobro, da jih stiskate sami. Ni pa dobro niti, da jih prav pustite pri miru, opozarjajo v Britanskem združenju dermatologov. Priporočajo, da posežete po preparatih, ki pomagajo proti aknam in s tem preprečite, da bi se stanje kako poslabšalo.

Na svojem Instagramu sicer Em Ford deli tudi veliko fotografij, kjer je videti popolna:

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Prav je, da uživamo v lepih fotografijah. Ni pa treba, da prav vsemu, kar vidimo na družabnih omrežjih, verjamemo. Naj popolne fotografije ne povzročijo, da podvomimo v lastno vrednost. Več o tem, kako lahko poskrbite za boljšo samopodobo, si preberite tukaj.

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Red_October
24.07.2018, 9:50:56
0
Na zgornji sliki je kot čebelarski vajenec, haha !
VednoObjektiven
24.07.2018, 11:06:44
0
hahah :D
NOVICE
Ženske niso princese, moški pa niso glina, da jih ...
ŠPORT
Žvižgi na Bernabeuu po senzacionalnem porazu ...
POP IN
'Ne najdem primerne besede, medtem ko berem, da ...
TV ODDAJE
'Ni lahko imeti uspešnega razmerja'
VIZITA.SI
Kateri hrani se morate odreči, da zmanjšate ...
OKUSNO.JE
Hitro pripravljena sladica, ki se vedno posreči!
ZADOVOLJNA.SI
Lea Sirk priznala: 'Ja, navijala sem za Raiven!'
MOSKISVET.COM
Miha iz Ljubezni po domače priznal, kaj si želi ...
BIBALEZE.SI
Deček Julijan si zasluži vašo pozornost!
CEKIN.SI
To je milijarder, ki si 'lasti' Luko Dončića!
DOMINVRT.SI
6 idealnih pasem za družine z otroki
ZADOVOLJNA.SI
Veroniki se je po operaciji spremenilo življenje