09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

'Poleti so se mi na čelu pojavili rjavi madeži, podobni pegam. Kako naj se jih znebim?'

Dermatologinja odgovarja

Bralka naše spletne strani je dermatologinji mag. Metki Adamič, dr. med. zastavila vprašanje: ''Poleti so se mi na čelu pojavili rjavi madeži, ki so podobni pegam. Kaj so ti madeži in kako naj se jih znebim?'' Dermatologinja odgovarja:

Melazma
''Poleti so se mi na čelu pojavili rjavi madeži, ki so podobni pegam. Kaj so ti madeži in kako naj se jih znebim?'' (Foto: iStock)

Takšne temne lise, imenovane melazma, so pri nekaterih posameznicah lahko zelo trdovratne; odstranjevanje ni vedno uspešno. 

Dermatologi običajno svetujemo najprej uporabo določenih krem, ki vsebujejo belilna sredstva; tista, ki se nahajajo v nekaterih kozmetičnih pripravkih, največkrat ne zadoščajo. Na recept predpisujemo kreme, ki vsebujejo 4-8 % hidroquinon. Treba jih je uporabljati več tednov, ob tem pa je nujno zaščititi kožo pred nadaljnjim izpostavljanjem ultravijoličnim žarkom, saj lahko pride do ponovnega poslabšanja.

Metka Adamič
Odgovarja: dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med. (Foto: osebni arhiv)

Kadar takšen postopek ni uspešen, se poslužujemo bolj »agresivnih« postopkov, ki jih izvajamo v dermatoloških ordinacijah. Za odpravljanje rjavo obarvanih lis se poslužujemo naslednjih postopkov:

- klasičen postopek je zamrzovanje s tekočim dušikom;

- sodobnejše in tudi bolj uspešno je odstranjevanje s »pigmentno specifičnimi laserji« ter pri površinskih hiperpigmentiranih lisah s sodobnimi, bolj učinkovitimi in varnimi  IPL aparati;

- lise lahko odstranjujeo tudi z »ablativnimi« laserji in novejšimi »frakcioniranimi« laserji (ki imajo manj stranskih učinkov kot klasični aparati), ki luščijo povrhnje plasti kože;

- z globinskim kemičnim luščenjem kože (s triklorocetno kislino, fenolom, acetilsalicilno kislino, glikolno kislino ...);

- najnovejši, najmanj agresiven in najbolj uspešen postopek je postopek z  Dermamelanom oziroma Coslemanom;

Posebej izurjeni dermatologi z omenjenim postopkom zdravimo različne oblike čezmerne pigmentacije kože. Učinkovit je v večini primerov pri zdravljenju melazme (najbolj pogosta oblika čezmerne pigmentacije pri ženskah, še posebej med nosečnostjo ali ob uživanju hormonskih preparatov), lentiga (rjavkaste lise, ki so posledica izpostavljanja soncu) ter rjavo obarvanih lis, ki sledijo  različnim vnetnim procesom na koži. Dermamelan je postopek, pri katerem na kožo v ambulanti nanesemo posebno masko, ki vsebuje popolnoma naravne sestavine (arbutin, tirozinol, kojično ter fitično kislino). Omenjene snovi učinkovito odstranjujejo kožni pigment melanin ter v nadaljevanju zavirajo njegovo nastajanje. Zavirajo namreč delovanje encimov, ki so potrebni za tvorbo melanina (v glavnem tirozinazo).

Prednost postopka  pred drugimi metodami je v tem, da ga lahko izvajamo vse leto (tudi v poletnem obdobju). Poleg odpravljene obarvanosti kože lahko pacient opazi tudi nekatere druge ugodne učinke, kot so izboljšanje aken, teksture kože, drobnih gubic, skratka lepe pomlajevalne učinke. Ugoden učinek takšnega zdravljenja se opazi po štirih do osmih tednih po začetku zdravljenja.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
 
Spajder 01.12.2017 10:43:47
Vse lepo in prav! Skoraj vse od zgoraj naštetega sem sprobal, a ni delovalo! Te madeže sem imel povsod po čelu, sencih in celo licih. Plus to, da na soncu sploh nisem pretiraval brez sončnih krem. Skratka, po zgornjih nasvetih lahko zavržete kup denarja za prazen nič! Na koncu mi pa je pomagalo razstrupljanje telesa s pomočjo joda (Lugol), ki je antagonist za baker, nabran v telesu. V mojem primeru je bil to najbrž ta vzrok. Ker naravnost neverjetno je to, kako hitro so mi potem pričele te lise bledeti. Vzrok za to je lahko v nabiranju strupov v telesu (baker,...) ali pa kaj v funkciji jeter.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave