16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Rebeka Dremelj Rebeka ni mogla verjeti svojim očem Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

To je realna slika, je priznala

Tudi v najstniških letih nismo veseli mozoljev, a nekako je takrat le pričakovano in sprejeto, da imamo težave s kožo. Kaj pa, ko te ne izginejo niti kasneje? Avstralska osebna trenerka je na Instagramu o tem spregovorila zelo iskreno.

Avstralska osebna trenerka Tanya Poppett ima tudi zelo obiskan Instagram profil. Na njem boste našli bolj navdih za to, da se tudi vi lotite treniranja. Nedavno pa je Tanya objavila tudi zgornji dve fotografiji svojega obraza. “Je tudi vaša koža nekaj dni čista in popolna, nato pa se zdi, da vam je rekla: haha, saj se samo šalim …” je zapisala. “Mislila sem, da bi bilo dobro, da delim to primerjavo, ker moja koža je takšna kot moje življenje … nepopolna. Nisem vesela, ko dobim tak izbruh … A življenje gre dalje.”

Na družabnih omrežjih se je treba zavedati, da se vsi trudijo, da bi na fotografijah izpadli čim bolje. Zaradi tega se lahko zgodi, da se ob gledanju popolnih fotografij začnemo počutiti, da sami nismo dovolj dobri. Pozitivno je, ko ljudje, ki jih na družabnih omrežjih spremlja na tisoče ljudi, objavijo tudi nekaj, kar je bolj realna slika. Tanya je stara 26 let in je ena od tistih, ki jih mozolji ne nehajo mučiti, ko prerastejo najstniška leta. A kljub temu jo je znana športna znamka povabila k sodelovanju in na fotografijah reklamira njihova oblačila.  

Kako se spopada z mozolji?

Ko so jo ljudje nato na Instagramu vprašali, ali se poskuša kako boriti proti mozoljem, je zapisala, da se poskuša čim bolj zdravo prehranjevati. Tako in tako se že veliko ukvarja s športom. Sicer pa poskuša včasih ugotoviti, kaj ji telo na ta način sporoča. Pogosto opazi, da so izbruhi povezani z menstrualnim ciklom, pravi. Sicer pa veliko krat pojav mozoljev poveže tudi s stresom.

Kot športnica pa je Tanya na svojem profilu povedala še, da je začela kot tekačica, nato pa šport prav zasovražila. Šele ko je začela nanj gledati kot na nekaj, v čemer lahko uživa, se je to spremenilo. Od takrat je zanjo šport zabava in nekaj, kar lahko naredi zase in za svoje telo. Misli, da ni dobro o telovadbi razmišljati kot o nečem, kar ti lahko pomaga estetsko. Sama je na ta način rada v stiku s svojim telesom. Všeč ji je, ko se zaradi gibanja nato počuti močnejšo.

A post shared by Tanya Poppett (@tanyapoppett) on

Zakaj imamo mozolje še, ko smo odrasli?

Britansko združenje dermatologov pravi, da o mozoljih velja ogromno napačnih prepričanj. Eno je to, da jih imamo le v najstniških letih. Ker so povezani s hormonskim delovanjem, so takrat res pogostejši, a jih imamo lahko tudi kasneje, ko nam zagodejo hormoni. Poleg tega imajo nekateri ljudje že genetsko kožo, ki je bolj mastna ali pa ima več odmrlih kožnih celic. Prav ti ljudje bodo imeli mozolje tudi v odrasli dobi.  

Mozoljev sicer ni priporočljivo stiskati, ni pa jih dobro niti prav pustiti pri miru, še pravijo dermatologi. Priporočajo, da posežemo po preparatih, ki pomagajo proti mozoljem in s tem preprečimo, da bi se stanje kako poslabšalo.

Mozolji v odrasli dobi so sicer lahko tudi eden od znakov sindroma policističnih jajčnikov. Več si preberite tukaj.

Kot nam je razložila doc. dr. Vilma Kovač, dr. med. z Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo Klinike za ginekologijo in perinatologijo v UKC Maribor: "Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo pogosto motnje menstruacijskega ciklusa. Mestruacije so redke ali odsotne. To pomeni, da imajo tudi motnje ovulacije. Zaradi odsotnosti ovulacij imajo težave s plodnostjo. Simptomi so lahko še povečana poraščenost in akne, prekomerna telesna teža, inzulinska rezistenca (telo se več ne odziva na hormon inzulin) in posledično hiperinzulinemija, metabolični sindrom (zvišan krvni tlak, trebušna debelost, povišani lipidi v krvi, zvišana bazalna vrednost krvnega sladkorja), večje tveganje za sladkorno bolezen tipa dva in za razvoj raka endometrija (maternične sluznice)." Težave s sindromom policističnih jajčnikov ima kar 10 odstotkov žensk v reproduktivni dobi.

Zakaj imajo zlobneži tako pogosto težave s kožo?

Britansko združenje dermatologov je sicer nedavno opozorilo tudi, da imajo v filmih in risankah povsem po nepotrebnem ljudje, ki naj bi predstavljali zlobneže, kožne težave. Zdi se jim, da s tem slednje stigmatiziramo in povzročamo, da se ljudje, ki jih imajo, počutijo zaradi tega slabo, čeprav težave, kot so denimo mozolji in brazgotine, njihovega življenja ne ogrožajo, vsekakor pa seveda tudi niso povezane s tem, ali so ljudje dobri ali slabi. 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
Karmen007 09.07.2018 15:44:22
Bravo za tako potezo...zadnji čas je, da ženske nehamo skrivati svoje nepopolnosti...če pogledam njen cel obraz in ne samo mozolje, še vedno vidim izredno simpatično dekle...kot je tudi sama zelo dobro povedala...enkrat zgledamo v redu, drugič pa malo manj in fajn je, če znamo to sprejeti...potem odpade veliko frustracij zaradi želje po popolnosti...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave