17.12.2018
LJ
/ -2°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Vam izpadajo lasje? Preverite, zakaj in kako to preprečiti!

Izpadanje las ni vedno znak resnega bolezenskega stanja. Lahko je posledica neprimerne nege ali prehrane, stresa, hormonskega neravnovesja ali pomanjkanja železa. V tem primeru se lahko z izpadanjem las spoprimete tudi sami.

 

izpadanje las
Izpadanje las je lahko posledica neprimerne nege ali prehrane, stresa, hormonskega neravnovesja ali pomanjkanja železa. (Foto: iStockphoto)

Vsak od nas se zamisli, ko zjutraj na vzglavniku opazi večjo količino izpadlih las, ko je glavnik po razčesavanju ali kad po umivanju polna izpadlih las. A to ne pomeni, da je z nami kaj resno narobe. Izpadanje je pravzaprav povsem normalen, zaključni del rastnega ciklusa. „Nekoliko povečano izpadanje las je 'naravno' vsakih nekaj let, ko se večji del las nahaja v zaključku svojega rastnega ciklusa. Takšno izpadanje traja nekaj tednov in se, če smo zdravi, samo po sebi umiri,“ razlaga dermatologinja dr. Metka Adamič. Če pa se izpadanje las kar noče in noče ustaviti in v nekaj tednih ne mine, je vendarle čas, da se odpravimo k zdravniku. Treba je namreč poiskati vzrok za težave in jih primerno zdraviti.

dr. Metka Adamič
"Nekoliko povečano izpadanje las je 'naravno' vsakih nekaj let, ko se večji del las nahaja v zaključku svojega rastnega ciklusa. Takšno izpadanje traja nekaj tednov in se, če smo zdravi, samo po sebi umiri,“ razlaga dermatologinja dr. Metka Adamič.

Za izpadanje las ni vedno kriva bolezen

Za naše težave z lasmi niso vedno kriva kakšna resna bolezenska stanja. Vzroki za izpadanje las so lahko tudi povsem drugje:

– Pomanjkanje železa

S pomanjkanjem železa, ki je lahko posledica vegetarijanske prehrane, stradanja, močne menstruacije, vnetnih bolezni ali motene absorbcije železa v prebavnem traktu, se po navadi soočajo pripadnice nežnejšega spola. Pomanjkanje železa se zdravi s prilagoditvijo prehrane ali pa z železom v tabletah.

– Kontracepcijske tablete

Nekaterim ženskam se kot stranski učinek jemanja tablet pojavi izpadanje las, zato so primorane zamenjati določeno vrsto hormonskih tablet za drugo. „Nekatere ženske pa opažajo, da jim začnejo lasje pospešeno izpadati od dva do tri mesece po prenehanju jemanja tabletk,“ pravi dr. Adamič

– Nekatera zdravila

Vzrok izpadanja las lahko tiči tudi v jemanju nekaterih zdravil, na primer v zdravilih za srčne bolezni, visok krvni tlak, depresijo, putiko, artritis. Lahko pa je izpadanje posledica velikih odmerkov vitamina A.

Lasje
Lasje nam lahko začnejo izpadati zaradi premočnega česanja, krtačenja ali tupiranja. (Foto: iStockphoto)

– Pretirano izločanje maščob (t. i. seboreja) in vnetje lasišča

Poleg prirojene nagnjenosti k povečanemu izločanju maščob se izločanje loja na lasišču poveča še zaradi nekaterih drugih dejavnikov: moških hormonov, mastne in močno začinjene hrane, večje količine alkohola in kave, pa tudi stresa. ''Če je seboreja na lasišču zelo izrazita, se ji pogosto pridruži vnetje z rdečino in luščenjem, ki ga lahko spremlja tudi povečano izpadanje las,'' razlaga dr. Metka Adamič.

– Neprimerna nega las

Če bomo lase premočno česali in tupirali, jih pogosto navijali z navijalkami, električnimi krtačami in podobnim, jih bomo oslabili in uničili. Še več – pri neprimerni uporabi grelnih škarij, vročih navijalk in drugih električnih pripomočkov, ki delujejo na princip vročine oziroma vročega zraka, si lahko resno poškodujemo lasišče. Opekline in podobne poškodbe lahko namreč privedejo do procesa brazgotinjenja in celo do trajne plešavosti.

– Uporaba agresivnih kozmetičnih preparatov

Brazgotinjenje in plešavost sta lahko tudi posledica t. i. kemičnih opeklin, ki nastanejo zaradi nestrokovnega barvanja z agresivnimi preparati, nepravilne uporabe sredstev za trajno kodranje las in podobno. A takšne poškodbe so izredno redke, vsekakor pa si lahko z uporabo agresivnih kozmetičnih preparatov uničimo strukturo las do te mere, da se začnejo lomiti in odpadati. Poleg tega lasje izgubijo lesk in so videti suhi, stanjšani, pusti.

Barvanje las
Belilna sredstva, sredstva za trajno kodranje las in drugi agresivni kozmetični preparati lahko uničijo lasno strukturo do te mere, da se las odlomi in odpade. (Foto: iStockphoto)

Kako lahko sami preprečimo oziroma ustavimo izpadanje las?

Kot vemo, nam lasje rastejo iz lasnih mešičkov – na lasišču jih je med 100 in 150 tisoč. Njihovo kakovost, barvo, gostoto in način rasti podedujemo. A kljub temu da na dedni material oziroma prirojene lastnosti lasišča in las ne moremo vplivati, lahko za svoje lase veliko naredimo sami. Poskrbeti moramo predvsem za ustrezno nego in prehrano. Izogibati se je treba agresivnim kozmetičnim proizvodom in aparatom za nego las, kot so belilna sredstva in sredstva za trajno kodranje. Za videz las je prav tako škodljivo premočno česanje in tupiranje, uporaba električnih glavnikov za sušenje in sušenje s prevročim zrakom. Pomembna je tudi uravnotežena prehrana. „S primerno prehrano z zadostno vsebnostjo vitaminov, mineralov in beljakovin nudimo lasem kar se da optimalne pogoje za rast in razvoj,“ razlaga dermatologinja dr. Metka Adamič. Ravno po vitaminsko-mineralnih dodatkih (v obliki kapsul ali tablet) je v lekarnah veliko povpraševanje, ljudje pa radi posegajo tudi po naravnih šamponih z izvlečki zelišč (rožmarina, arnike in podobno), ki prekrvavijo lasišče in s tem izboljšajo prehranjenost lasnega mešička. Še ena možnost, ki jo lahko najdete na policah lekarn, so tudi preparati v obliki ampul, ki se jih večkrat na teden nanaša na lasišče. Tovrstne ampule vsebujejo učinkovino, ki preprečuje strjevanje kolagena in ohranja mehkost ter prožnost tkiv, ki obdajajo lasno korenino.

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave