14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

VIDEO: Pomladite se z lastno krvjo!

Ostati mladostnega in sijočega videza je postal pravi trend. Na trgu je vse več pomlajevalnih metod, med njimi tudi pomlajevanje z matičnimi celicami, kjer pacientu odvzamejo kri, jo centrifugirajo, da dobijo plazmo trombocitov, ki vplivajo na celjenje in novo rast celic, ter jo vzbrizgajo pod kožo.

Pomladite se z lastno krvjo

Nalagam..
Botoks
Na trgu je vse več pomlajevalnih metod, med njimi tudi pomlajevanje s pacientovo lastno krvijo oziroma z matičnimi celicami. (Foto: iStockphoto)

Metodo pomlajevanja z matičnimi celicami je poskusila Irena Valič in po posegu povedala: ''Tako je, kot da bi te pikale ene drobne iglice ali pa kot če bi si doma z grobo rokavico naredil piling po obraz, kar si včasih tudi sama naredim. Malo pika, ampak ne boli.''

Borut Žgavec, dermatovenerolog
Metodo pomlajevanja z matičnimi celicami nam je pokazal in razložil asist. Borut Žgavec. (Foto: osebni arhiv)

Trombociti vplivajo na regeneracijo kože in tudi mišic, zato se ta metoda uporablja tudi v športni medicini. Dermatologi ta postopek svetujejo ljudem že po 30. letu starosti, sicer pa se v dermatologijo uporablja že nekaj let. ''Injeciranje v kožo naredimo po dveh sistemih, ki ju kombiniramo. En sistem je takšen, da dajemo v posamezne gube, pač nekje tam, kjer je ta proces staranja najbolj izražen oziroma kjer se najbolj vidi. Hkrati pa apliciramo po sistemu mezoterapije. Mezoterapija je posebna tehnika, ko z drobno iglico nekje v globino spodnjega dela dermisa – med podkožjem in dermisom – vnesemo pač to plazmo v našo kožo in te rastne faktorje, ki potem stimulirajo naše lastne celice, naše matične celice in se začne ta proces obnove oziroma pomlajevanja,'' pojasni dermatovenerolog asist. Borut Žgavec, dr. med. 

Ko trombocite vbrizgajo v kožo, lahko za boljši rezultat opravijo še lasersko luščenje povrhnjice. Na ta način stimulirajo celice, da se aktivirajo in nastajajo nove. Druga metoda pomoči pri postopku je prav tako z laserjem, ki deluje ciljno na najbolj občutljive dele kože. Tretja metoda pa je z valjčkom, ki z drobnimi iglicami omogoča, da plazma pronica v kožo. Kdaj dermatologi svetujejo vnos trombocitov in dodatno terapijo? ''Pri nekaterih, ki imajo zelo grobo povrhnjico, ki imajo tudi spremembe v pigmentaciji, kjer vidimo, da so močne poškodbe s sončnimi žarki, potem vsekakor svetujemo lasersko terapijo istočasno, ker bo laser deloval na te spremembe v povrhnjici, na primer na starostne pege, ki se pojavijo na koži zaradi vpliva sončnih žarkov,'' še pojasni asist. Žgavec.

Zamrzovanje matičnih celic
Pri pomlajevanju z matičnimi celicami pacientu odvzamejo kri, jo centrifugirajo, da dobijo plazmo trombocitov, ki vplivajo na celjenje in novo rast celic, ter jo vzbrizgajo pod kožo. (Foto: iStockphoto)

Terapija pa ni namenjena le sijočemu videzu kože, temveč tudi rasti las, zato pride v poštev pri moških, ki se jim dela pleša. ''Ti moški, ki izgledajo plešasti, imajo še vedno žive lasne mešičke, vendar so le ti izredno majhni in drobni. In z aplikacijo teh celic, ki imajo te stimulacijske in rastne dejavnike, pride potem do ponovne aktivacije teh mešičkov in do ponovne rasti dlak,'' dodaja asist. Žgavec.

Po postopku, ki ga je treba opraviti trikrat na šest tednov, imajo lahko pacienti malo rdečice, sicer večjih neželenih učinkov ni. Če opravijo le vbrizganje trombocitov, pa naj bi bili povsem brez stranskih učinkov.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
sweetlilly 29.05.2011 14:19:06
Kaj pa virtualna mezoterapija? Se pravi brez iglic.. to tudi deluje? Sem vidla da ma Skeyndor neko profi napravo v tem stilu. Bi znal bit fajn če je rezultat primerljiv, ker ni agresivno.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave