18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Simptomi raka, ki jih morajo poznati tako moški kot ženske

MESEC PREVENTIVE: Rakave bolezni

Vsako leto v Sloveniji za rakom zboli približno 12.000 ljudi, umre pa jih 6.000. Rak je tako še vedno eden glavnih problemov naše družbe. Čeprav so nekatere vrste raka vse bolj ozdravljive, je ključnega pomena, da raka odkrijemo dovolj zgodaj. Na ta način je prognoza boljša, prav tako je tudi zdravljenje za bolnika manj naporno in bolj uspešno.

Rak prostate
Raka prostate danes zdravniki odkrivajo veliko bolj zgodaj kot nekoč, zato je veliko bolj ozdravljiv. Odkrivajo ga na osnovi povišane vrednosti PSA - prostata specifičnega antigena, ki ga rakavo spremenjena žleza v večji količini izloča v kri. (Foto: iStock)

Rak je splošno ime za obsežno skupino različnih bolezni, katerih glavna značilnost je nenadzorovana razrast spremenjenih, rakastih celic. Glede na rast in širjenje rakastih celic jih delimo na benigne tumorje rakaste tvorbe, ko se ne razširijo v druge dele telesa in ne ogrožajo življenja, in maligne rakaste tvorbe, ki se neurejeno in nenadzorovano delijo in razraščajo – vraščajo v okolna tkiva in jih okvarjajo. Pri osnovnem razvrščanju upoštevamo mesto oziroma organ, kjer se je rak pojavil, in govorimo npr. o raku dojke, raku prostate.

Pri moških je danes v Sloveniji najpogostejša oblika raka rak prostate. Po podatkih Registra raka RS vsako leto za njim zboli 1100 moških. Pri ženskah se najpogosteje pojavlja rak dojke. V vsako leto za njim zboli prav tako 1100 žensk. Pri obeh vrstah raka je ključnega pomena zgodnje odkrivanje in prepoznavanje prvih rakavih sprememb na dojki oziroma prostati. Pri tem je pomembno, da poznamo začetne spremembe – prve znake (simptome) omenjenih oblik raka.

Rak obsečnice – prostate

Moški predvsem po 50. letu starosti naj bodo pozorni na naslednje simptome:

- težave pri začetku uriniranja;

- tanek curek seča, ki se prekinja;

- občutek zastajanja seča v mehurju;

- pogosto uhajanje urina in nočno uriniranje; 

- boleče uriniranje;

- bolečine pri ejakulacij;

- bolečine v sečnem mehurju;

- sledovi krvi v seču ali semenu.

Znaki se pojavijo počasi, zaradi česar moški včasih nanje niso dovolj pozorni. A težave praznjenja in polnjenja mehurja so prvi znak (povečane – spremenjene prostate), ob katerem naj moški pomisli na težave,  ki pa še ne pomenijo "resne bolezni" (raka na prostati).

Rak prostate
Težave praznjenja in polnjenja mehurja so prvi znak, ob katerem naj moški pomisli na težave s prostato, ki seveda še ne kažejo resne bolezni. (Foto: iStock)

NAGRADNA AKCIJA: Podarjamo BREZPLAČEN preventivni pregled

Zavarovalnica Sava podarja brezplačen preventivni pregled, ki bo enemu od bralcev omogočil, da preveri, kako zdrav je. Vse, kar morate storiti, je, da odgovorite na nagradno vprašanje in izpolnite prijavnico spodaj. Izmed vseh prijav, ki jih bomo prejeli, bomo izžrebali nekaj srečnih nagrajencev.

Nagradno vprašanje:

Naštejte enega prvih znakov raka dojke ali raka prostate.

Zdravniški pregled in postopki odkrivanja raka prostate

Danes je možno odkritje zametkov (sum na raka) na prostati že v fazi, ko še ni "vidnih" sprememb na prostati.

Včasih so zdravniki odkrili prve spremembe na prostati, ko so s pomočjo pregleda –digitorektalnega (s prstom skozi zadnjično odprtino) otipa prostate odkrilo zatrdlino oziroma tršo ali grčasto prostato.

Laboratorijske analize krvi

Raka prostate danes zdravniki odkrivajo s pomočjo laboratorijske analize krvi veliko bolj zgodaj kot nekoč.

Z analizo krvi lahko ugotovitvijo povečane koncentracije PSA v krvi (za celično rast in razpad celic prostate značilnega PSA – specifičnega antigena prostate). Vrednosti PSA so lahko povišane tudi zaradi drugih vzrokov, kot so vnetje prostate, fiziološko povečana ali mehansko preobremenjena prostata, npr. pri dolgotrajnem kolesarjenju.

Z uvedbo ultrazvoka

Z uvedbo ultrazvoka v medicini so tršo ali grčasto prostato (benigna ali maligna sprememba na prostati) pregledali še s transrektalnim ultrazvokom prostate (TRUZP).

Histološki pregled

Za diagnozo raka prostate pa je ključnega pomena rezultat histološkega pregleda (tkiva) prostate. Postopek igelne biopsije za odvzem prostatnega tkiva opravi  zdravnik pod nadzorom ultrazvočno vodene punkcije, ko s punkcijsko iglo skozi črevo odvzamemo 10 do 12 vzorcev z zunanjih delov prostate. Temu sledi biopsija odvzetih vzorcev žleznega tkiva pregled pod mikroskopom. To opravi  patolog, ki na osnovi spremenjenih zdravih celic izključi ali potrdi (prisotnost rakavih celic) raka prostate. Tako rekoč je šele on tisti, ki lahko z gotovostjo govori, ali je sprememba na obsečnici – prostati fiziološka (hormonsko pogojena povečana prostata pri starejših moških) ali nenadzorovana razrast spremenjenih, malignih (zločestih) rakastih celic.

Zaključek

O raku na prostati ne moremo ("ne smemo") govoriti tako dolgo (tudi če je koncentracija PSA v krvi višja), dokler ni rak patohistološko potrjen.

Glede na to, da je danes rak lahko odkrit veliko prej kot nekoč, je tudi veliko bolj (največkrat) ozdravljiv in brez večjih posledic.

Ob sumu na težave s prostato (dolg začetku uriniranja, tanek curek, občutek zastajanja ali uhajanje seča) se obrnite na osebnega zdravnika, ki bo opravil pregled, potrebne teste in na osnovi anamneze bo lahko ocenil, za kakšno težavo oz. bolezen gre.  

Želite čim prej k specialistu?

Se spopadate z omenjenimi simptomi, a veste, da boste dolgo časa čakali na specialista in diagnostične preiskave, ki bodo pokazale vzrok vaših težav? Če ste eden izmed tistih, ki ste naveličani čakanja na specialista in diagnostične preglede ter preiskave, si lahko pomagate z dodatnim zavarovanjem Zdravje in Zdravje plus pri Zavarovalnici Sava, kjer ob sklenitvi zavarovanja prejmete specialistične preiskave, preglede, zdravstvene posege in storitve fizioterapije v samo 10 dneh. To pomeni, da se lahko izognete dolgim čakalnim vrstam. Hkrati pa zavarovalnica Sava s paketoma Zdravje in Zdravje plus omogoča pomoč zavarovancu skozi celoten proces zdravljenja.

Rak dojke
Vsaka nenadna sprememba v prsih lahko kaže, da je nekaj narobe. Vključno z nenadnimi spremembami v velikosti ali obliki dojke. Nenavadne bolečine v prsih ali bradavicah so prav tako simptom, na katerega morate biti pozorne, ali če se bradavica nenadno začne obračati navznoter. (Foto: iStock)

Rak dojke

Redno samopregledovanje dojk je ključnega pomena, saj lahko na ta način še pravočasno odkrijemo nevarno spremembo – zatrdlino. A dobro je poznati tudi druge simptome raka dojke, kot so spremembe kože ali bradavic. Zanimiv je tudi podatek, da kar ena od šest žensk z rakom dojke zdravnika obišče zaradi drugih simptomov in ne zaradi zatrdline.

Nenadna sprememba na in v dojki: Vsaka nenadna sprememba v dojki lahko kaže, da je nekaj narobe. Vključno z nenadnimi spremembami v velikosti ali obliki dojke.

Nenavadni občutki bolečine, otekline, toplote ali občutljivost v prsih so lahko znak začetka resne bolezni. Prav tako nenadno obračanje bradavic navznoter brez nenavadnega izcedka iz bradavic ali z njim  so lahko simptomi – znaki bolezni, na katere bi morala biti vsaka ženska pozorna.

Pomemben znak za morebitno resno obolenje dojk je tudi, če imate povečane ali otekle bezgavke pod pazduho.

Nenadna sprememba na koži dojke: Rdeča, luskasta, zadebeljena, nagubana ali brazdata koža na prsih kaže na to, da je z dojko nekaj narobe. Če koža postane taka, prosite zdravnika, naj pregleda vaše prsi.

Vsi ti ponavljajoči se simptomi (povečanja, otekanja, bolečine, napetosti) so lahko povezani z menstrualnim ciklusom.

Kljub temu so to spremembe, o katerih bi se bilo vseeno dobro (preventivno) pogovoriti s strokovnjakom za bolezni dojk.

Kdaj na pregled k zdravniku?

Kadar opazite kaj nenavadnega na prsih, kot je spremenjena velikost ene dojke, na otip spremenjena tekstura – "bula" v dojki, lokalno ob dotiku dojke prekomerna občutljivost, če se pojavi v bradavici izcedek, razokroženje ali uvlečenje bradavice, se čim prej pogovorite s svojim osebnim zdravnikom, ginekologom ali torakalnim kirurgom.

Če raka dojke odkrijemo dovolj zgodaj, je bolezen v številnih primerih dobro ozdravljiva.

7 znakov raka dojke, ki niso zatrdline v prsih:

1. Nenadne spremembe v velikosti ali obliki dojke;

2. Nenadne bolečine v prsih ali bradavicah;

3. Bradavica se začne obračati navznoter;

4. Koža na prsih postane rdeča, luskasta, zadebeljena, nagubana;

5. Pojavi se nenavadni izcedek iz bradavice;

6. Oteklina bradavic, toplota, občutljivost;

7. Otekle bezgavke pod pazduho.

Včasih so zdravniki odkrili prve spremembe na dojki s pomočjo pregleda in palpacije  dojke. Pozorni so bili na razliko v velikosti med dojkama, zunanje spremembe na koži in bradavici. S pomočjo pregleda in palpacijo so zatipali zatrdlino oziroma tršo –grčasto dojko.

Z uvedbo ultrazvoka

 Z ultrazvočno preiskavo in mamografijo odkrijemo danes zelo zgodaj spremembe v dojki v velikosti nekaj milimetrov.

Histološki pregled

Za diagnozo raka na dojki pa je potreben histološki izvid igelne biopsije žleznega tkiva dojke. Postopek odvzema žleznega  tkiva s punkcijsko iglo opravi zdravnik pod nadzorom. Histološki pregled odvzetih vzorcev tkiva dojke pod mikroskopom opravijo patologi v histopatološkem oddelku bolnice. Na osnovi spremenjenih zdravih celic in prisotnih rakavih celic potrdi ginekolog raka na dojki.

Rak dojke

O raku dojke kljub vsem znanim simptomom za raka dojke lahko govorimo šele takrat, ko je ta potrjen s prisotnostjo malignih – rakavih celic v histološkem izvidu!

Zapomniti si velja, da vsaka sprememba na dojki tako dolgo ni rak v dojki, dokler ni potrjen s histološkim izvidom "prisotnost malignih - rakavih celic" v žleznem tkivu prizadete – opazovane dojke!

Glede na vse to je danes rak dojke (tudi prostate) odkrit veliko prej kot nekoč, zato je tudi veliko bolj (največkrat) ozdravljiv brez večjih posledic.

Preventiva - 9
Vas spravljajo ob živce dolge čakalne vrste, kjer je treba na specialista in diagnostične preiskave čakati več mesecev? Potem si lahko pomagate z dodatnim zavarovanjem Zdravje in Zdravje plus pri Zavarovalnici Sava, kjer ob sklenitvi zavarovanja prejmete specialistične preiskave, preglede, zdravstvene posege in storitve fizioterapije v samo 10 dneh. (Foto: iStock)

Želite čim prej k specialistu?

Vas spravljajo ob živce dolge čakalne vrste, kjer je treba na specialista in diagnostične preiskave čakati več mesecev? Potem si lahko pomagate z dodatnim zavarovanjem Zdravje in Zdravje plus pri Zavarovalnici Sava, kjer ob sklenitvi zavarovanja prejmete specialistične preiskave, preglede, zdravstvene posege in storitve fizioterapije v samo 10 dneh. To pomeni, da se lahko izognete dolgim čakalnim vrstam. Hkrati pa zavarovalnica Sava s paketoma Zdravje in Zdravje plus omogoča pomoč zavarovancu skozi celoten proces zdravljenja.

NAGRADNA AKCIJA: Podarjamo BREZPLAČEN preventivni pregled

Zavarovalnica Sava podarja brezplačen preventivni pregled, ki bo enemu od bralcev omogočil, da preveri, kako zdrav je. Vse, kar morate storiti, je, da odgovorite na nagradno vprašanje in izpolnite prijavnico spodaj. Izmed vseh prijav, ki jih bomo prejeli, bomo izžrebali nekaj srečnih nagrajencev.

Nagradno vprašanje:

Naštejte enega prvih znakov raka dojke ali raka prostate.

Sponzorirana vsebina

Za sodelovanje v nagradni igri "" se morate registrirati/prijaviti.
Prijavi se

Prenesi v

Glasuj

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave