20.04.2018
LJ
27° / 9°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Poznate dejavnik, ki močno vpliva na kvaliteto moške sperme?

Raziskovalci iz univerze Utah so razvili poseben kalkulator, s katerim lahko moški prepračunajo, koliko je v resnici stara njihova sperma in koliko možnosti imajo za spočetje otroka. To namreč ni odvisno le od biološke starosti moškega, a tudi od njegovega življenjskega stila. Dejavnik, kot je kajenje, denimo močno vpliva na starost spermijev.

Sperma
Strokovnjaki so odkrili, da kajenje močno vpliva na starost spermijev. (Foto: iStock)

Vsi že dobro vemo, da ženskam biološka ura odtiktaka hitreje kot moškim. Ženske naj bi se za naraščaj odločile najkasneje do 35. leta, nato pa prične plodnost strmo upadati. A pokazalo se je, da imajo tudi moški biološko uro, ki tiktaka. Ta pa je predvsem odvisna od dejanske starosti njihovih spermijev, kar ni enako biološki starosti moškega. Kvaliteta spermijev je namreč izjemno odvisna tudi od življenjskega sloga, ki ga moški živi. Prav zato so raziskovalci iz University of Utah v Salt Lake Cityju razvili poseben kalkulator, ki na podlagi življenjskega sloga moškega, bolezni, s katerimi se spopada in starosti razkrije, kakšna je dejanska kvaliteta oziroma starost njegovih spermijev. Na ta način bi moški lažje odkril, koliko možnosti ima za spočetje zdravega otroka.

Da bi razvili kalkulator, je profesor Tim Jenkins s svojo ekipo strokovnjakov preučeval spermo 350 moških različnih starosti, da bi videl, kako starost vpliva na njihovo genetiko. Najprej so preverili, kako se DNA pri moških spreminja, ko se starajo in kako to vpliva na kvaliteto sperme. Zanimali so jih tudi okoljski vplivi na kvaliteto spreme in vplivi življenjskega sloga.

Odkrili so, da je kajenje pomemben dejavnik, ki močno vpliva na staranje sperme pri moških. ''Kalkulator je na primer preračunal, da je imel 40-letni moški, ki je kadil, spermo staro 44 let,'' je za New Scientist pojasnil Jenkins.

Cilj kalkulatorja je, da bi se moški lahko pregledali, preden bi se odločili za otroka. Na ta način bi lahko odkrili genetska tveganja, ki bi lahko vplivala na razvoj otroka. Avtizem in shizofrenija sta dve motnji, ki sta povezani z mutacijo očetove sperme. Strokovnjaki so odkrili, da sta to dve dedni motnji, ki se razvijeta pri otroku, ko še raste v maternici. Trenutno sicer še ni jasnega dokaza za to, a kalkulator starosti moške sperme bi lahko bil pomembno orodje, s katerim bi strokovnjaki lahko bolje raziskali to področje.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
 
prinašalec 20.10.2017 05:45:14
hoteli so napisati da ne kadite,.....
 
_endrug 19.10.2017 10:15:29
Groza od članka. Sperma nastaja sproti. Več kot jo porabiš, več jo nastane. Je pa res, da je lahko slaba zaradi raznih dejavnikov. Ni pa stara. Ženska pa ima ob rojstvu že vsa jajčeca, ki se starajo in nanjo vplivajo dejavniki okolja vse življenje. Po štiridesetem letu je že veliko napak, tako da je verjetnost splavov in genskih napak že zelo velika. Bistvena razlika.
prinašalec 20.10.2017 05:44:12
Hoteli so napisat da ne kadite, to pa bi lahko kje drugje,...
 
karamba34 19.10.2017 10:03:32
odkar sem se ločil in spoznal mlado mično gospodično, sem se pomladil za 20let in moja sperma tudi.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave