18.12.2017
LJ
/ -2°
Možgani Preprosta navada, ki zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen Voda Že poznate 1-mesečni sladkorni detoks in vse njegove prednosti? Maščoba 4 bolezni, ki jih lahko zavremo tudi naravno Čokolada Kaj se zgodi s telesom, če samo za 9 dni prenehamo uživati sladkor?

15 let je stradala svoje telo. Preverite zakaj

28-letna Stephanie Rodas iz New Yorka se od svojega 13. leta spopada z anoreksijo. Februarja letos so jo našli doma nezavestno, potem ko je vzela večjo dozo protibolečinskih tablet. Sedaj se je po pomoč obrnila na zdravnike preko ameriške oddaje Zdravnik, kjer upa, da bo dobila strokovno pomoč, ki jo potrebuje in s katero bo lažje okrevala.

Anoreksija
''Ne gre več za hrano ali za moj videz v ogledalu,'' je dejala Stephanie Rodas. ''Gre za to, kako se počutim in kaj to prinese zame. Nikoli nisem imela občutka, da imam dovolj moči, da premagam to bolezen in da sem dejansko prišla do zaključka. Zato moja podoba v ogledalu ... V resnici mi daje občutek varnosti, saj odraža, kako mrtvo se počutim od znotraj.'' (Foto: The Doctors)

Leva fotografija kaže Stephanie Rodas, ko je imela najmanj kilogramov, le 25, in njeno življenje je viselo na nitki. Čeprav jo je družina poslala že na številne klinike, da bi okrevala, je znova in znova zapadla v začarani krog anoreksije. V začetku letošnjega leta je znova skoraj umrla, ko je vzela skoraj usodno dozo protibolečinskih tablet. Newyorčanka se je sedaj odločila, da gre v TV šov imenovan Zdravniki, kjer bo prestala vrsto testov, da bi odkrila, kaj je bolezen do sedaj naredila njenemu telesu. Opravili so ji preglede srca, krvi in ultrazvok.

Anoreksija
Fotografija kaže podobo Stephanie, ko je imela le 25 kilogramov in je njeno življenje viselo na nitki. (Foto: The Doctors)

''Na dan lahko pojem tudi samo 100 kalorij (418 kJ energije) in telovadim 10 ur,'' je priznala voditeljici Niti Landry in zdravnici dr. Sonii Batri. A ni bilo vedno tako. Ko je bila Stephanie otrok, je bila v resnici debela. Ko je prišla v najstniška leta, so se vrstniki norčevali iz nje. ''Ko sem bila stara 13 let, je bilo grozljivo. Bila sem predebela in otroci so me klicali 'debeluška'. Ko smo bili v jedilnici, so vsi metali hrano vame,'' pripoveduje. Pričela je hujšati.

Čez nekaj let je to opazila tudi njena družina. Pričelo jih je skrbeti, saj so opazili, da je od nje ostala le še kost in koža. Pri 17 letih so jo prvič poslali v kliniko za zdravljenje anoreksije v New Jerseyju. A namesto, da bi se tam ozdravila, je le še poglobila svojo bolezen. ''Odpeljali so me v center za zdravljenje, kjer sem od deklet, ki so bile okoli mene, osvojila nove trike, kako izgubljati odvečne kilograme. Takrat se je začel cikel, ko sem hodila iz centrov za zdravljenje in znova v nov center za zdravljenje. Trajalo je nekaj let,'' je povedala.

Pri 28 letih je stanje postalo nevzdržno. Vzela je veliko količino protibolečinskih tablet in njena sestra Janete jo je v njenem stanovanju našla nezavestno. Takoj so jo odpeljali v bolnišnico, kjer so zdravniki družini povedali, da ne izgleda dobro in da morda ne bo preživela. ''Tri dni nismo vedeli, ali se bo zbudila,'' je v oddaji povedala njena sestra Janete.

Stephanie je ob tem zajokala in prosila zdravnico za pomoč. ''Mora biti nek način, da se pozdravim.'' Zdravnica jo je vprašala, kaj vidi, ko se pogleda v ogledalo. ''Ne gre več za hrano ali za moj videz v ogledalu,'' ji je odgovorila. ''Gre za to, kako se počutim in kaj to prinese zame. Nikoli nisem imela občutka, da imam dovolj moči, da premagam to bolezen in da sem dejansko prišla do zaključka. Zato moja podoba v ogledalu ... V resnici mi daje občutek varnosti, saj odraža, kako mrtvo se počutim od znotraj.''

Anoreksija
Pred nekaj meseci jo je sestra Janete našla na tleh nezavestno, ko je Stephanie vzela večjo količino protibolečinskih tablet. (Foto: The Doctors)

Zdravniki ji bodo sedaj skušali pomagati po svojih močeh. V kratkem bo obiskala gastroenterologa, ki bo ocenil njeno metabolno zdravje. Obiskala bo tudi kardiologa, ki bo preveril, kakšne posledice je stradanje pustilo na njeno srce. Zagotovo pa bo morala obiskati tudi psihoterapevta, ki ji bo skušal pomagati uiti iz začaranega kroga stradanja.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 5
 
mateja970 20.11.2017 22:30:35
BOLANO RES !
ni_mi_vse_eno 20.11.2017 15:52:28
Živimo, da premagamo naše strahove in njej je bilo pomembno, da bi izgledala lepo in misli, da bo lepo izgledala le, če bo suha. Zato telovadi 10h/dan in zat poje le 100 cal/dan. Ironija je, da bomo vsi umrli in na starost bomo izgledali zgubani in za sedanji TV promocijski najstniški čas - grdi. Jutri je lahko zdrava, le sprejeti se mora takšna kot je. Če misli (ker misli) da je debela, si mora reči: "Debela sem - in kaj potem. Pomembno ni, ali sem debela ali suha. Pomembno je, da sem srečna in srečna sem, da delam kar želim, da delam kar me osrečuje." Naj spozna, kaj jo veseli v življenju in naj vse moči upre v tisto kar jo osrečuje. Mi ustvarjamo našo realnost z našim opazovanjem - pravi kvantna fizika. Glej: Wave–particle duality of C60 molecules. Dokler ne opazimo molekule fulerena je zgolj verjetnostna distribucija. ---> Mi smo tisti, ki ustvarjamo naš svet z našim opazovanjem in zelo pomembno je, s kakšnimi očmi gledamo. Če bomo iskali lepo, bomo lepo našli.
slovenc79 21.11.2017 02:35:45
res je, ampak.. pustimo izgled, ki je najbolj NEPOMEMBEN. potrebno je pa vedet, da zrel človek ne sme gledati na užitek, ampak tudi na ODGOVORNOST - zdravje, kaj lahko naredi za druge, kako bo skrbel za svoje otroke če si jih želi. potrebno je gledati na dolgi rok. marsikateri mladi uživajo v nezdravem življenju, ker si mislijo češ "uživat je treba, živi se enkrat", ampak čez leta bojo doživljali posledice. in nezdravo življenje se ne konča kar tako da nekdo umre, ampak so je trpljenje, obiskovanje zdravnikov, razne terapije, celo operacije. ali to res odtehta tisti užitek ob nezdravem življenju? veliko ljudi ima težave ravno takrat, ko bi morali na polno živeti - krivi so si pa mnogokrat sami. ljudje pozabljajo na svojo zgodovino nezdrave mladosti, ampak zgodovina pa definitivno ne pozabi nanje. če človek do 30ga leta nezdravo živi in si potem reče "zdaj bom pa spremenil navade" je že prepozno. treba je na to mislit že pri mladosti.
 
RamzesII 20.11.2017 10:30:46
Ni treba preverjati, saj je dovolj očitno. Kot je očitno tudi kako sta ji šola in družina obrnili hrbet, ena ni ukrepala ob nasilju, druga ne opazila pravočasno.
slovenc79 21.11.2017 02:27:22
res je, ampak res je tudi, da prisilit človeka da zdravo živi, ne moreš. so ljudje, ki prosijo za pomoč, ko pa jim poskušaš pomagat, pa te odrivajo stran in govorijo, da imajo pravico živet tako kot si želijo.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Novoletne zaobljube

Kakšna bo vaša letošnja novoletna zaobljuba?

Uporabne povezave