16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Rebeka Dremelj Rebeka ni mogla verjeti svojim očem Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

15-letnica je ignorirala nevaren simptom

Bilo je pred tremi leti, leta 2015. Caly Bevier se je s svojo družino ravno vrnila s počitnic na Floridi. Toda ni se počutila prav nič dobro. Bila je napihnjena, počutila se je slabo, bruhala je. Toda pred tem je kar eno leto ignorirala še en nevaren simptom.

A post shared by caly bevier (@calybev) on

Pred tremi leti je bila Američanka Caly Bevier stara 15 let. Zdravnik je glede na zgoraj opisane simptome seveda najprej pomislil, da je noseča. Edina druga možnost je bila tumor na jajčnikih, toda ta se pojavlja pri starejših ženskah, po 50. letu. Ko je Caly izvedela za to drugo možnost, se je nenadoma spomnila še enega simptoma, ki pa mu prej ni pripisovala večje pozornosti. Na predelu trebuha je čutila bulico.

Po pregledu se je res izkazalo, da ima tumor na jajčnikih. In rak je bil celo že v tretjem stadiju. Sicer pa je res redkost, da nekdo za to boleznijo zboli tako mlad. 

Naslednje tri mesece je Američanka bolj ali manj preživela v bolnišnici ter na koncu raka uspela premagati. Je pa bilo težko ostati pozitiven in močan. “Govorila sem si, da moram biti pozitivna,” je povedala za revijo People. “In ko greš enkrat čez nekaj tako težkega, spoznaš, kako pomembne so tiste majhne stvari v življenju. To me je spremenilo.” Zaradi te izkušnje se je tudi lažje kasneje podala na pot glasbenega ustvarjanja. Dobro razume, da je življenje lahko kratko, zato je res treba početi tisto, kar te veseli pa četudi te okolica straši, da je zelo majhna možnost, da bi ti uspelo.

Poslušajte svoje telo

Caly se danes veliko posveča temu, da ženske opozarja, kako morajo biti kljub mladosti pozorne na dogajanje v svojem telesu. Morajo se poslušati. Morajo tudi spoznati svoje telo, da sploh lahko prepoznajo, ko se kaj spremeni. In ko se kaj spremeni, morajo do zdravnika, da ta preveri, ali bi lahko bilo kaj narobe. “Meni je bulica v trebuhu rasla leto dni, a sem jo ignorirala. Nisem mislila, da je z njo kaj narobe, saj mi ni povzročala nobenih težav,” se spominja. Zdravljenje bi bilo mnogo lažje, če bi k zdravniku prišla prej.

Mladi ljudje po navadi sicer res ne dobijo takšnega raka. Toda obstajajo izjeme in prav je, da smo pri vsaki starosti pozorni na svoje telo in na to, kar nam sporoča.

A post shared by caly bevier (@calybev) on

Kaj so simptomi raka jajčnikov?

Takole so zapisali na Onkološkem inštitutu Ljubljana v svoji knjižici Rak jajčnikov: "Rak jajčnikov se v začetku razvija brez bolečin in tako rekoč nezaznavno. Prvi simptomi navadno nastopijo šele tedaj, ko zraste v večji tumor oziroma je bolezen razširjena na sosednje organe v trebuhu. Povzroča nelagodje, napetost in pritisk v spodnjem delu trebuha. Ker takšni simptomi navadno spremljajo prebavne motnje, jih zlahka spregledamo."

Simptomi, ki se še lahko pojavijo so:

- bolečine v trebuhu,

- bolečine v hrbtu,

- zaprtje,

- uhajanje urina oziroma pogosto uriniranje,

- bolečine v žlički,

- spremembe v mesečnem perilu,

- predmenstrualne bolečine,

- utrujenost,

- spremembe apetita,

- odpor do nekaterih vrst hrane,

- nepojasnjeno hujšanje.

"Pogosto je prvi znak raka jajčnikov povečan obseg trebuha, saj se v njem nabere večja količina proste tekočine – ascitesa," so še zapisali.

Kdaj k zdravniku?

"Prisluhnite dogajanju v telesu," prav tako poudarjajo na Onkološkem inštitutu ter dodajajo: "Obiščite zdravnika, če imate težave, zaradi katerih vas skrbi in trajajo več kot dva tedna. Tudi po koncu rodnega obdobja je treba skrbeti za zdravje rodil. Pregled, ki mora nujno obsegati tudi vaginalni ultrazvok, naj bi ženska opravila vsaj enkrat na tri leta, če pa ima težave, mora h ginekologu takoj, zlasti če težave ne minejo in se celo stopnjujejo."

Preberite si tudi zgodbo Vesne iz Radeč, ki je prav tako prebolela raka jajčnikov.

“Ravno sem končala službovanje in pred menoj se je odpiralo neko novo življenje,” se spominja. Toda upokojitev se je začela z izzivom, ki pa je danes, ko je zdrava, prerasel v opomin, da je treba uživati res vsak trenutek, ki nam je dan. Marsikaj se namreč lahko nepričakovano spremeni praktično čez noč.

Rak jajčnikov
Na levi so zdravi jajčniki in na desni jajčniki, ki so postali rakavi. (Foto: Profimedia)

Tukaj si preberite še, kaj o tej bolezni pravita naša priznana zdravnika dr. Sebastjan Merlo, ginekolog Onkološkega inštituta Ljubljana, in dr. Erik Škof, onkolog internist Onkološkega inštituta Ljubljana.

“Ženska, ki je zbolela, pogosto ne ve, da je zbolela. Prvi znaki, če se sploh pojavijo, so zelo nespecifični," med drugim pove dr. Škof. "Občutek tiščanja v trebuhu ali siljenje na vodo. Toda teh dveh znakov nimajo vse bolnice in lahko se pojavijo tudi zaradi drugih vzrokov." Obisk zdravnika priporoča, če trajata dlje kot teden ali dva. Nujno pa je treba k zdravniku, če se pojavi napenjanje v trebuhu ali se poveča obseg pasu. "Ker to pa je že znak, da se rak razširja po trebuhu." Rak jajčnikov se tako najpogosteje odkrije v že napredovalem stadiju, ko je zaradi tega prognoza slabša.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
ni_mi_vse_eno 10.07.2018 19:57:59
Poslušajte svoje telo in pojdite takoj k zdravniku, da vam bo predpisal strupeno kemoterapijo, zaradi katere ima farmacija velik profit. Žal nismo še uspeli prepričati ljudstva, da bi navaden prehlad preganjali s strupom, ampak za raka je pa ljudstvo sprijaznjeno:"Bolje zdraviti s strupom, kot ne zdraviti. Mogoče bomo s strupom ubili raka prej, kot strup pokonča nas." Da le ljudstvo ne spozna, da že stoletja znamo pozdraviti raka, vendar smo te kvazi zdravilce preganjali, da se informacija ne razširi. Uči se: "Cancer - The Forbidden Cures" = "Rak - Prepovedana zdravila".
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave