11.12.2018
LJ
/ -3°
Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški Neti Čistila si je nos z neti posodico in tragično preminila

Čudežni deček šokiral celo zdravnike ...

Zdravniki so 14-letnemu Jaku Raffertyju, ki se spopada z rakom na hrbtenjači, kar 16-krat napovedali, da bo umrl. Starša sta ga večkrat vzela domov iz bolnišnice, da bi v miru umrl. A dve leti kasneje je še vedno živ in kot kaže, dobro okreva.

Jake
14-letnemu Jaku Raffertyju so zdravniki 16-krat napovedali, da bo umrl, a najstnik se ne da. Kot kaže, sedaj celo okreva. (Foto: kentonline.co.uk)

Očetu in materi najstnika Jaka Raffertyja so zdravniki kar 16-krat dejali, naj se od svojega sina poslovita, saj bo kmalu umrl. Enkrat so jima rekli celo, da bo živel samo še nekaj ur, zato sta se že poslovila od njega in pričela načrtovati njegov pogreb. A mladi Jake se ne da. Ne samo, da je dve leti kasneje še živ, kaže celo znake okrevanja kaže. ''Zdravniki tega ne znajo pojasniti. Povsem so presenečeni. Še vedno trdijo, da je stanje samo začasno izboljšano in da se bodo tumorji vrnili in se bo stanje znova poslabšalo,'' je za britanski Mail Online povedala njegova mati Emma Rafferty.

Jake
Zadnji MRI posnetki in testi krvi pa so pokazali, da se je njegovo stanje stabiliziralo in da so se celo nekateri tumorji okoli njegove hrbtenjače pričeli krčiti. Trenutno že diha sam in razen tablet proti epilepsiji, ne jemlje drugih zdravil. (Foto: kentonline.co.uk)

Jake se spopada s tumorji na hrbtenjači in v možganih. Tumorji v hrbtenjači so sčasoma tako zrasli, da so pričeli pritiskati na živce in ga popolnoma paralizirali.  Jake je za diagnozo prvič izvedel leta 2013, ko so zdravniki odkrili, da njegovo hrbtenjačo prekriva osem agresivnih in smrtonosnih tumorjev. Kot pravi njegova mati, se je kljub temu pogumno soočil z boleznijo. Edina možnost zdravljenja, ki so mu jo ponudili zdravniki, je bila zapletena operacija, ki je najstnika priklenila na invalidski voziček in ga paralizirala od pasu navzdol. Po operaciji je prestal še radioterapijo, ki je imela hude stranske učinke.

Kljub napornemu zdravljenju, so se tumorji povečali in narasli na dvojno velikost. Takrat sta njegova starša zavrnila tradicionalno zdravljenje, ki ga je ponudila bolnišnica in se odločila za drago zdravljenje s pomočjo posebnih prehranskih dopolnil iz Amerike. Jake sta odpeljala tudi k zdravilcem v Indijo in Španijo. Popolnoma sta mu spremenila prehrano. Pričel je uživati organsko hrano in hodil na hiperbarično kisikovo terapijo.

Zdravniki nad odločitvijo družine, da ga ne bodo več zdravili v bolnišnici, niso bili navdušeni. Kot pravi Emma, so družini zagrozili, da jih bodo tožili, ko so izvedeli, da starša nameravata Jaku spremeniti prehrano. ''Po radioterapiji je bil Jake zelo slab in njegovo stanje se ni nič izboljšalo. Hrana v bolnišnici je bila zelo slaba. Zato sva se odločila, da se ne bo več hranil s hrano iz bolnišnice. Zdravniki so nama tako ali tako rekli, da bo umrl in da ni več upanja. Nisva imela kaj izgubiti in mislila sem si, zagotovo obstaja še kaj, kar lahko poskusiva. Res sem naredila pravo raziskavo o telesu in zakaj se rak sploh pojavi. Takrat sva se odločila, da bova umaknila vso slabo prehrano iz njegovega jedilnika in sedaj je niti ne pogreša več. Uživa samo še svežo organsko hrano. Videla sva tudi, kako hitro obupajo nad nekaterimi otroki in prav tako nad njihovimi starši.''

''Grozili so nama s tožbo, ker ni več jedel bolnišnične hrane in ker smo se odločili za svojo pot. Opiati, ki so mu jih dajali, so povzročali, da je vse težje dihal. Želeli so, da podpiševa, da ga ni več treba oživljati, a tega nisva želela. Sam nama je rekel, da noče umreti,'' pripoveduje.  

Dve leti kasneje, po tem ko sta zapravila 30 000 evrov in se spopadla s številnimi kritikami, ker sta se stvari lotila po svoje, je Jake le pričel pridobivati večje gibalne sposobnosti. Zadnji MRI posnetki in testi krvi pa so pokazali, da se je njegovo stanje stabiliziralo in da so se celo nekateri tumorji okoli njegove hrbtenjače pričeli krčiti. Trenutno že diha sam in razen tablet proti epilepsiji, ne jemlje drugih zdravil.

''Rekli so, da nima več tumorjev v možganih in da so se tisti okoli hrbtenjače skrčili. Medicinske sestre so nama dejale, da se običajno pacientom z njegovo boleznijo stanje hitro poslabša. Rekle so, da karkoli počnemo, naj to počnemo še naprej, saj kot kaže deluje. Jake je pravi bojevnik. Sedaj želi novi voziček, da bi lahko igral rugby in bil bolj aktiven. A dve leti se ni premikal, zato potrebuje še veliko fizioterapije. Ta čas naslednje leto bo že igral svoj Xbox. Jake je prvi tak primer in zdravniki ne najdejo pojasnila za to. Povsem so presenečeni. Vendar mislijo, da je to samo začasno. Da se bodo tumorji povrnili in da se bo stanje poslabšalo. Moram pa reči, da nič od tega ne bi bilo možno brez velike podpore prijateljev in popolnih neznancev, ki so darovali veliko sredstev.''

Danes Jake lahko znova nekoliko premika roke in ima sedaj dvakrat na dan fizioterapijo na domu, hodi pa še na delovno terapijo, da bi znova pridobil boljšo gibljivost rok. ''Sedaj je res vesel in nima nikakršnih zamer, preprosto živi naprej. Osredotočen je na fizioterapijo in se že veseli novih rezultatov, ki jih bo prineslo novo leto. Pravi čudež je, kolikorat je preživel in presrečni smo, da je tolikokrat ušel smrti,'' še pove Emma.

 

 

 

 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 7
 
SEJBOBOL 04.03.2018 08:05:45
Zanimivo zapravl so 30 t. eur za zdravljenje v 2 letih , kar mu je pomagalo . 1x operacija ki mu ni nič pomagala pa šteje najverjetneje 3x več ...... To so lobiji me že velik časa nihče ne prepriča , kot je rekel spodnji , bogovi v belem .....
FesterAdams 03.03.2018 23:05:32
Drži se poba. In osramoti bogove v belem in z denarnicami brez dna...
 
samanthka 03.03.2018 11:48:56
tipično za zdravnike. totalen pesimizem in negativizem na vsakem koraku, ko pa nekdo hoče ostat pozitiven, ga pa napadejo z vsemi topovi! groza!
 
nikagaja 03.03.2018 10:48:14
pa zdravniki niso krivi za taksno neznanje, ampak zdravstvena sola. jaz sem imela odlicnega zdravnika. njegov moto je bil CIMMANJ ZDRAVIL. ZDRAVILA zdravijo samo kratek cas, potem ubijajo.
RamzesII 03.03.2018 11:25:44
Za zdravstveno šolo pa stoji farmacija, ... medicina na splošno ni to kar bi morala biti, četudi so nekatere zadeve in terapije, kemoterapije neučinkovite, operacije nepotrebne, se še kar uporabljajo, da ne omenjamo napačnih diagnoz, ... dokler je denar sveta vladar in še kaj zraven.
 
nikagaja 03.03.2018 10:43:49
kar se zdravljenja tice, je zdravstvo zadaj. opirajo se samo na kemijo. prakticno moras sam poiskati pot zdravljenja.
Acoustics 03.03.2018 09:45:25
Odlično.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave