22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Mislila je, da ima gripo – ko se je zbudila, pa je imela okončine črne kot noč

"Ko sem izvedela, da sem izgubila vse svoje okončine, sem bila obupana," pripoveduje 32-letnica. A treba je bilo živeti naprej. "Naučila sem se sprejeti nov videz." Njena pozitivna naravnanost je navdihnila mnoge. Tudi ameriško modno oblikovalko, ki jo je vzela za manekenko.

 

"Sem kot lutka v izložbenem oknu," se zna pošaliti Karen Crespo, 32-letnica iz Los Angelesa. "40 odstotkov mojega telesa je plastičnega." Začelo se je s simptomi gripe, ki jim ni dajala mnogo pozornosti. "Po treh dneh me je mama peljala v bolnišnico in diagnosticirali so mi meningitis." Potem se je njeno življenje spremenilo.

Meningitis je nevarna bakterijska okužba. Tipični simptomi so povišana telesna temperatura, glavobol, slabost in bruhanje, občutljivost na svetlobo.

Zdravniki so jo spravili v komo. "Ko sem se zbudila, sem še imela okončine, a bile so črne kot noč. Na nogi sem imela tetovažo in ni bila več vidna. Ko sem se prvič pogledala, sem zajokala. Nisem verjela, kaj se mi je dogodilo." To je bilo leta 2011. Meningitis je nevarna bakterijska okužba. Tipični simptomi so povišana telesna temperatura, glavobol, slabost in bruhanje, občutljivost na svetlobo. Poleg okončin je pri Karen prizadel še obraz – zgornji del ust in nos ter del desnega ušesa. Zdravniki so ji morali pomagati s plastičnimi operacijami.

Posledice bolezni so bile hude, a je vsaj preživela. "Borba je bila prilagoditi se na novo življenje," pripoveduje. "Pet mesecev sem bila v intenzivni negi. Potem pa sem se preselila k materi, ki je morala pustiti službo in skrbeti zame 24 ur. Povsem sem bila odvisna od drugih, kar ni bilo lahko sprejeti." Sama ni mogla niti zjutraj vstati iz postelje, niti se hraniti, niti se obleči. Prej je kot medicinska sestra pomagala ona, sedaj je potrebovala pomoč. "Na srečo sem imela vsaj zdravstveno zavarovanje, ki je pokrilo ogromne stroške zdravljenja," poudarja Američanka. 

Leto dni je morala čakati, da je dobila proteze. "Potem sem se morala vsega naučiti še enkrat." Od hoje do tega, kako si nanesti ličila. "Ampak vsaj popolnoma odvisna nisem bila več. Proteze so mi omogočile, da lahko spet delam veliko stvari. Preden sem zbolela, sem rada nosila pete in se lepo oblačila." Potem dolgo to ni bilo več mogoče. Leta 2014 pa je bila celo prvič v življenju na modni brvi, saj je bila modna oblikovalka Carrie Hammer nad njo tako navdušena, da jo je vzela za manekenko. "Nisem si mislila, da bom sploh kdaj hodila po modni pisti newyorškega modnega tedna," se smeji Karen. "Vesela sem, če lahko koga s svojo pozitivnostjo navdihnem." Še vedno pa tudi upa, da bo lahko spet delala kot medicinska sestra.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
 
JanZiska 30.03.2016 09:50:24
Tole je pravi članek pod katerim lahko kakšno pametno napišejo nasprotniki cepljenja.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave