27.05.2018
LJ
28° / 14°
Popolna poslovna ženska Je perfekcionizem nekaj pozitivnega ali negativnega? Debelost Prekomerno težkim primanjkuje tega vitamina! Srce Tveganje se bo zmanjšalo za četrtino! Kaj je res? To je prava resnica!

5 stvari, ki jih morate vedeti o seksu med menstruacijo

Številne ženske se sprašujejo, ali je varno imeti spolne odnose med menstruacijo. Je to sploh primerno? Mi bo všeč? Kaj pa mojemu partnerju? Tu je nekaj odgovorov na vaša vprašanja.

Seks
Vzburjenje vsaka ženska v različnih ciklih doživlja drugače. Nekatere lahko zaradi mesečnega perila niso razpoložene za spolnost, a nekatere imajo prav takrat povečano spolno slo. (Foto: iStock)

Spolni odnosi med menstruacijo so povsem normalni in lahko celo blažijo neprijetne simptome med mesečnim perilom, za Health Online pojasnila zdravnica Tara Ford iz Medicinskega centra za žensko spolnost v New Yorku. ‘’Če pacient nima predsodkov do spolnosti med menstruacijo, ima lahko brez problema spolne odnose tudi v tem času. To je popolnoma naravno in varno za oba partnerja.’’ Lahko je le nekoliko umazano, kar lahko preprečite tako, da pod seboj podložite brisačo ali imate spolne odnose kar pod tušem. Ne bodite zaskrbljeni tudi, če opazite temno rdeče ali rjave krvne strdke, pravi zdravnica. To je le starejša kri in skupek celic maternične sluznice, kar je povsem normalno.

Bolečina
Nekatere raziskave so tudi pokazale, da lahko orgazem med menstruacijo zmanjša menstrualne krče in PMS. (Foto: iStockphoto)

1. Lahko vam je všeč – celo zelo všeč

Vzburjenje vsaka ženska v različnih ciklih doživlja drugače. Nekatere prav zaradi mesečnega perila niso razpoložene za spolnost, a spet drugim se takrat poveča spolna sla. Predvsem, ker je na prvi dan menstruacije estrogen in testesteron na nizki ravni, nato pa se prične zviševati do tretjega dneva menstruacije. ‘’Nekatere ženske pravijo, da so v tem času bolj občutljive, a tudi bolj vzburjene,’’ pove Fordova.  Poleg tega lahko menstruacija deluje kot lubrikant in pri tistih, ki se spopadajo s suho nožnico poveča užitke ob spolnosti. Če morate zaradi suhosti nožnice redno uporabljati lubrikante, je to tisti teden dni, ko lahko imate spolne odnose naravno, brez njih. Nekatere raziskave so tudi pokazale, da lahko orgazem med menstruacijo zmanjša menstrualne krče in PMS.

2. Tudi vašemu partnerju bi lahko bilo všeč

Ženske predvidevajo, da se bo njihovem partnerju gabila spolnost med menstruacijo. A najpogosteje je prav ženska tista, ki prepreči spolni odnos med menstruacijo in ne obratno, pove Fordova. A vsak par je seveda drugačen – nekateri so bolj odprti do tega spet drugi manj. Če ste radovedni, kaj si vaš partner misli o tem, ga preprosto vprašajte. ‘’Dobra komunikacija lahko vodi do dobrega seksa kadarkoli v mesecu,’’ še doda.

3. Ukrepi za zmanjšanje ‘škode’

Da bi zmanjšali količino krvi, ki priteče iz nožnice med spolnim odnosom, lahko ženska nosi menstrualno skodelico ali ženski kondom. Če vam ni prijetno uporabljati le-te, lahko tudi običajen kondom nekoliko ublaži posledice – vsaj za vašega partnerja. Spolni odnos v položaju, kjer ženska leži na postelji, lahko zmanjša pretok krvi, predvsem po zaslugi gravitacije. Spolne odnose imate lahko tudi bolj proti koncu menstruacije, ko je pretok krvi manjši.

Seks
Vsak par je seveda drugačen – nekateri so bolj odprti do tega spet drugi manj. Če ste radovedni, kaj si vaš partner misli o tem, ga preprosto vprašajte. (Foto: iStock)

4. Ne pozabite na zaščito

V času med menstruacijo imate nekoliko večje tveganje za okužbo in za prenos spolne bolezni na partnerja, če med seksom nimate zaščite, pove Fordova: ‘’Maternični vrat je v tem času bolj odprt zaradi boljšega pretoka krvi. To prinaša nekoliko večje tveganje za prenos spolnih bolezni. Če se vaš partner spopada s spolno boleznijo, se v tem času zagotovo zaščitite.’’ Zanimivo je tudi, da lahko zanosite tudi med menstruacijo, čeprav je seveda to manj verjetno. ‘’Pri nekaterih ženskah menstruacija traja več kot teden dni in lahko pride do ovulacije že med menstruacijo. Poleg tega sperma preživi 3 do 5 dni v nožnici. Če jemljete kontracepcijske tabletke, potem to ni problem, če ne, naj se raje še kako drugače zaščiti,’’ še doda.

Užitkom spolnosti se tako med menstruacijo ni treba odpovedovati, pri tem le pazite, da upoštevate nekaj varnostnih ukrepov.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
BoboPoštenjak 19.06.2017 16:25:14
Fuj
Frane Šajn 19.06.2017 11:56:44
Prva je ta, da bo penzel tak kot po bitki na Neretvi!
bema1201 19.06.2017 14:32:05
Pa muca je bolj sladka za lizat
AceMcCloud 20.06.2017 00:07:07
Ja, če si vampir...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave