20.09.2018
LJ
27° / 14°
Česen Naturopatski nasveti za lažji prehod v jesen Telefon Kaj se zgodi, ko ves čas gledate v telefon? Starejši Kako ohraniti mlade možgane? Ana Klašnja Ana Klašnja razkrila, kako skrbi za vitko in zdravo telo

5 živil, ki vam lahko povzročijo hudo migreno

Migrena je močan glavobol, ki ga lahko spremlja še občutek slabosti in preobčutljivosti na svetlobo in zvok. Kar nekaj dejavnikov jo lahko povzroči in med njimi je tudi določena prehrana, ki bi se ji bilo pametno izogniti.

Glavobol
Določena živila lahko vodijo v hud glavobol. (Foto: iStock)

Alkohol in sploh rdeče vino

Kateri koli alkohol lahko povzroči nastopitev migrene. Bolj kot druge vrste pa jo povzročata dva – temne žgane pijače in rdeče vino. Alkohol vsebuje veliko določene aminokisline, ki je znan povzročitelj glavobola.

Za povrh alkohol dehidrira, zaradi česar je priporočljivo, če se ne želite odreči alkoholu, da vsaj zraven popijete dovolj vode. S tem boste morda preprečili pojav glavobola, saj ga lahko povzroči tudi dehidracija.

Čokolada
Morda bi se bilo bolje čokoladi povsem odreči? (Foto: Thinkstock)

Čokolada

Tudi čokolada vsebuje prej omenjeno aminokislino, ki je znan povzročitelj glavobola. Opazujte, kaj ste uživali, preden vas je pričelo boleti in morda boste ugotovili, da ste na katero živilo še posebej občutljivi.

Umetna sladila

Aspartam je eno najpogosteje uporabljenih umetnih sladil. Čeprav naj bi bila ta bolj zdrava od navadnega sladkorja, so raziskave do sedaj odkrile precej slabih strani, ki jih imajo. Ena od njih je, da lahko povzročajo migrene. Če si želite nekaj sladkega, raje posezite po sadju ali medu.

Hitra prehrana

Tudi hitra prehrana lahko vodi v migreno. Vsebuje namreč vrsto aditivov, ki jo lahko povzročijo. Bodite previdnejši in preverite, kakšne sestavine ima vaša hrana.

Slana hrana

Tudi zaradi preobilice soli povzroča hitra hrana glavobole. Nekaj je naše telo nujno potrebuje. Ko je zaužijemo preveč, pa postane škodljiva. Raziskave so pokazale, da bolj kot z uporabo solnice, ljudje preveč soli zaužijejo, ko se prehranjujejo s vnaprej pakirano in pripravljeno hrano, hrano iz restavracije, procesiranimi mesninami, namazi itn.

Res torej preverite, kaj je v živilih, ki jih izbirate. Ter poskušajte jesti čim bolj enostavno hrano, ki nima dolgega seznama sestavin. Vašo prehrano naj sestavljajo sadje in zelenjava, ribe in pusto meso ter podobna živila. Naj bo čim manj procesiranega. Pazite tudi, da pijete dovolj vode.

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 3
 
mak0521 13.07.2017 10:30:33
Lahko tudi sir
tarzan13 14.07.2017 13:28:47
alko pa res
draghci 13.07.2017 08:28:16
Škrob!! In pa razne kombinacije živil, ki še posebno z alkoholom povzročajo razne kemične reakcije med prebavljanjem. Največ glavobolov ima vzrok ravno v prehrani. Glavobol je v bistvu posledica ustavitve metabolizma, prebave. Ko energija več ne more normalno krožit se začne kopičit v glavi.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Gobe

Radi nabirate gobe?

Uporabne povezave