25.04.2018
LJ
25° / 12°
Tekaška poškodba To vodi v tekaške poškodbe Molekula Strokovnjaki so enotni – to je molekula prihodnosti Trebuh Do vitkega pasu povsem neinvazivno Deklica Narobe so ji prišili nogo, da bi znova lahko plesala

6 znakov kapi, ki jih po navadi žal spregledamo

Obstaja šest znakov, da se v vaših možganih morda odvija kap. A ker so takšni, da jih pogosto lahko pripišemo tudi temu, da morda nismo dovolj spali ali da smo spili kakšen kozarec vina preveč, po navadi ljudje takrat še ne obiščejo zdravnika. Prav pravočasen odziv pa rešuje življenja.

Kap
Čutite nenaden močan glavobol? (Foto: Thinkstock)

1. Nenadna močna utrujenost brez pravega razloga

Naše telo je pravzaprav ravnovesje vode, kemikalij in hormonov. Ko se to ravnovesje podre, lahko nastanejo simptomi, kot je utrujenost. Obstaja sistem v telesu, ki nadzoruje hormone. Njega pa nadzorujejo možgani. Če se zgodi, da naenkrat ne dobijo dovolj krvi, pride do nenadne ogromne utrujenosti, popolnega pomanjkanja energije. To se zgodi brez logičnega pojasnila, kot je, da ste preveč delali. Če ste naenkrat zelo utrujeni, pa za to ni pravega razloga, je dobro k zdravniku.

Dvojni vid
Vidite naenkrat dvojno? (Foto: Thinkstock)

2. Težave z vidom na enem očesu

Možgani imajo dve polovici in vsaka je zadolžena za nasprotno polovico telesa. Ko pride do kapi, so lahko eden prvih simptomov težave z enim očesom. Ker morata oba delati, kot je treba, da bi normalno videli, lahko to pomeni dvojni vid. Hitro lahko takrat odmahnemo z roko in si mislimo, da smo bili preveč pred računalnikom. Toda lahko gre tudi za enega prvih simptomov kapi, zato pojdite takoj k zdravniku.

3. Odrevenelost ene roke

Tako kot bo kap prizadela le eno oko, bo prizadela tudi samo eno roko. Če nenadoma začutite, da je ena roka ali pa tudi noga postala šibkejša, in ne ko ste ravno spali in ne izgine v nekaj minutah, je to lahko znak kapi.

4. Težave z govorom in omotičnost

Kap lahko vpliva tudi na govor in ravnotežje. Morda ste prejšnji večer spili kozarec preveč, toda če imate kar naenkrat težave z normalnim izgovarjanjem ali omotičnostjo in to traja več kot eno uro, lahko izraža resnejše težave.

5. Težave pri razmišljanju

Znaki so odvisni od tega, kateri del možganov je prizadet. Lahko se ne morete osredotočiti in razmišljati, kot bi bilo normalno. To je hitro mogoče pripisati temu, da morda premalo spite, a lahko pomeni tudi, da se v vaših možganih odvija kap.

6. Nenaden močan glavobol

Nekateri pri kapi čutijo glavobol ali celo migreno. Če po navadi nimate teh težav in se kar naenkrat pojavijo, je dobro stopiti k zdravniku.

Roka
Čutite odrevenelost? (Foto: Thinkstock)

Pri kapi vsaka minuta šteje in prepogosto čakamo. Dobro je sicer vedeti še, kako je mogoče kap preprečiti. Študije kažejo, da tveganje zmanjšujemo z rednim gibanjem in odrekanjem škodljivi hrani. Manjše tveganje imajo tudi tisti, ki imajo normalno težo in se znajo spopadati s stresom.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 3
 
0100011110111 18.04.2017 12:56:27
hja, lahko je tudi atipična avra migrena. težko je ločit med enim in drugim
KaPi 14.04.2017 08:48:52
G R O M je treba poznati...
jasno_61 18.04.2017 18:46:52
Da,po teh znakih prepoznaš možgansko kap-zgoraj pa so opisani znaki,na katere moramo biti pozorni,ki kažejo morebiti na možgansko kap-na žalost niti zdravniki ne vejo,kaj pomeni beseda G R O M-nič ne pišem na pamet-moža je možganska kap,vsi doma smo vedeli,kaj se dogaja-pripeljem ga v ptujsko bolnišnico na urgenco-zdravnica(ni važen priimek)pa modruje in modruje in namesto,da bi ukrepala,je moža poslala na interni odd-tam je zdravnik takoj ukrepal,prepoznal znake v sekundi)))))
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cvetni prah

Se spopadate z alergijo na cvetni prah?

Uporabne povezave