20.01.2017
LJ
/ -10°
Čokolada 5 znakov, da imate zastrupljena jetra in bi vam koristilo razstrupljanje Arašidi Antioksidant, ki ščiti pred boleznijo in pomaga proti utrujenosti Zeleni čaj 6 učinkov, ko spijete skodelico zelenega čaja Spanje Ste se kdaj ponoči zbudili in se niste mogli premikati? To je razlog

6 znakov kapi, ki jih po navadi žal spregledamo

Obstaja šest znakov, da se v vaših možganih morda odvija kap. A ker so takšni, da jih pogosto lahko pripišemo tudi temu, da morda nismo dovolj spali ali da smo spili kakšen kozarec vina preveč, po navadi ljudje takrat še ne obiščejo zdravnika. Prav pravočasno reagiranje pa rešuje življenja.

Kap
Čutite nenaden močan glavobol? (Foto: Thinkstock)

1. Nenadna močna utrujenost brez pravega razloga

Naše telo je pravzaprav ravnovesje vode, kemikalij in hormonov. Ko se to ravnovesje podre, lahko pride do simptomov, kot je utrujenost. Obstaja sistem v telesu, ki nadzoruje hormone. Njega pa nadzorujejo možgani. Če se zgodi, da naenkrat ne dobijo dovolj krvi, pride do nenadne ogromne utrujenosti, popolnega pomanjkanja energije. To se zgodi brez logičnega pojasnila, kot je, da ste preveč delali. Če ste naenkrat zelo utrujeni pa za to ni pravega razloga, je dobro k zdravniku.

Dvojni vid
Vidite naenkrat dvojno? (Foto: Thinkstock)

2. Težave z vidom na enem očesu

Možgani imajo dve polovici in vsaka je zadolžena za nasprotno polovico telesa. Ko pride do kapi, so lahko eden prvih simptomov težave z enim očesom. Ker morata oba delati, kot je treba, da bi normalno videli, lahko to pomeni dvojni vid. Hitro lahko takrat odmahnemo z roko in si mislimo, da smo bili preveč pred računalnikom. Toda lahko gre tudi za enega prvih simptomov kapi, zato pojdite takoj k zdravniku.

3. Odrvenelost ene roke

Tako kot bo kap prizadela le eno oko, bo prizadela tudi samo eno roko. Če nenadoma začutite, da je ena roka ali pa tudi noga postala šibkejša in to ni, potem ko ste ravno spali ter ne izgine v nekaj minutah, je to lahko znak kapi.

4. Težave z govorom in omotičnost

Kap lahko vpliva tudi na govor in ravnotežje. Morda ste prejšnji večer spili kozarec preveč, toda če imate kar naenkrat težave z normalnim izgovarjanjem ali omotičnostjo in to traja več kot eno uro, lahko izraža resnejše težave.

5. Težave pri razmišljanju

Znaki so odvisni od tega, kateri del možganov je prizadet. Lahko se ne morete osredotočiti in razmišljati, kot bi bilo normalno. To je hitro mogoče pripisati temu, da morda premalo spite, a lahko pomeni tudi, da se v vaših možganih odvija kap.

6. Nenaden močan glavobol

Nekateri pri kapi čutijo glavobol ali pa celo migreno. Če po navadi nimate teh težav in se kar naenkrat pojavijo, je dobro stopiti k zdravniku.

Roka
Čutite odrvenelost? (Foto: Thinkstock)

Pri kapi vsaka minuta šteje in prepogosto čakamo. Dobro je sicer vedeti še, kako je mogoče kap preprečiti. Študije kažejo, da tveganje zmanjšujemo z rednim gibanjem in odrekanjem škodljivi hrani. Manjše tveganje imajo tudi tisti, ki imajo normalno težo. Dobro je še, da živite s čim manj stresa.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 12
 
profi111 20.12.2016 03:45:57
Dobro je stopiti k zdravniku????DOBRO JE POKLICAT 113 ALI 112 A NE????
Dragon_13 19.12.2016 22:27:16
Potem pa prideš k zdravniku, pa te želi na vsak način prepričati, da nič ni ter se te čimhitreje znebiti...
Larissa13 20.12.2016 01:31:30
Ja... in pol te najdejo mrtvega ... pa je čisto normalno :D
Frane Šajn 17.12.2016 21:37:06
Ja drži! a žal tega ne pove nobena pratka!
 
maxmoritz 17.12.2016 18:39:23
kake bedarije pišete... ko gre dostikrat zares pri kaki zadevi, pa greš k zdravniku, te na brzino nezainteresirani dr. odslovijo s škatlico tablet al pa nasvetom, da pač počivaj......taka je pač REALNOST pri nas, žal............
muci_007 19.12.2016 14:01:57
Pogosto je, da ko človek obišče zdravnika in pove simptome ponavadi zdravnik zamahne, da to ni to, le malo več počivanja svetuje. Ker je pomanjkanja denarja zdravniki neradi predpišejo napotnico za specialista, češ da ni potrebno.
Apostol1 17.12.2016 18:22:11
Naj mi nekdo razloži če ve seveda kaj pomeni ,če si ti sanja naprimer ,da se spotakneš nato sledi približno tako kot ,če bi te za kratek hip stresla elektrika nato pa je vse v redu ,meni se to občasno zgodi tudi dvakrat včasih ,včasih pa dolgo ne in posebne skrbi mi to ne povzroča ker potem je kot prej vseeno bom pa hvaležen za odgovor ,če ga kdo ve in že vnaprej hvala.
abcčdefgh1 17.12.2016 21:36:05
povsem enako ...brez skrbi stress..
PeterPan55 17.12.2016 18:01:22
Ravno sedaj imam svaka na terapiji zaradi možganske kapi. Lahko potrdim točke 3.,4. in 5.. Na srečo je bila rahla tako, da se bo dobro "zlizal"!
 
Kolani 17.12.2016 14:49:36
Neverjetno s kakšnimi bulshit-i nas fojtrajo?
kajenje je zdravo 17.12.2016 09:45:46
K odrevenelosti roke je treba pa znanstveno pristopt. Men dostkrat zdrsne glaž iz roke in sm enkrat v gostiln vprašou svojga dohtarja, kva bi to lohk blo. In mi je, upoštevajoč vsa najnovejša odkritja medicine dal strokoven nasvet - če ti zdrsne prazn glaž, pomen, da si pjan, če ti pa poln pa takoj poklicat rešilca.
 
kolerika 17.12.2016 09:21:57
....Hm tale članek pa je morda povzet iz kakega tujega vira, kjer imajo med drugim primerno urejeno tudi zdravstvo.... . ker če bi se držali prebranih nasvetov v tem članku in za vsak morebiten siptom takoj letali k zdravniku, potem bi se naš ubogi zdravstveni sistem sesul v eni sekundi....:))
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Razstrupljanje

Se boste letos odločili za razstrupljanje telesa?

Uporabne povezave