22.07.2018
LJ
25° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

Ali ima tudi srce spomin?

24-letnik je potem, ko je dobil srce od najstnika, ki je oboževal mastne prigrizke, začutil neizmerno željo po nezdravi prehrani, ki je prej ni maral. Ali ima torej tudi srce spomin ali pomnijo samo možgani?

Srce
David Waters, ki prej ni maral hamburgerjev, je po presaditvi srca jedel le še hamburgerje. Pozneje je izvedel, da so bili ti najljubša jed njegovega darovalca. (Foto: iStockphoto)

David Waters je zadnji primer nenavadnega fenomena, ko določeni prejemniki organov povzamejo značajske lastnosti donatorjev. Preden je dobil srce 18-letnega Kadena Delaneyja, ki je umrl v prometni nesreči, David sploh ni maral nezdravih in mastnih prigrizkov. Dve leti po operaciji pa je 24-letnik ugotovil, zakaj so se njegove prehranske navade, odkar ima novo srce, tako temeljito spremenile.

Kadenova družina je po smrti sina želela izvedeti, kdo je dobil sinovo srce. Po dveh letih iskanja so končno stopili v stik z Davidom in si z njim začeli dopisovati preko elektronske pošte. Radovedni David je nato nekega dne Kadenove starše povprašal, če je imel Kaden rad hamburgerje, saj je bila od operacije naprej to njegova najljubša jed. Ko je dobil odgovor, da jih je Kaden naravnost oboževal in jedel vsak dan, je obnemel. “Končno sem dobil razlago, zakaj so mi sedaj všeč stvari, ki mi prej niso bile,“ pravi David.

Srčni utrip
Znanstveniki so ugotovili več kot 70 primerov, ko so prejemniki organov začeli prevzemati navade darovalcev. (Foto: iStockphoto)

Davidov primer pa je le eden od dokazov, da spominov in osebnostnih lastnosti ne shranjujejo le možgani. Znanstveniki pravijo, da je bilo znanih vsaj 70 primerov, ko so prejemniki organov začeli dobivati osebnostne lastnosti darovalcev in prevzemati njihove navade.

Drugi tak primer je tudi Sonny Graham, ki je dobil srce Terryja Cottla, ki je storil samomor s strelom v možgane. Po transplantaciji je g. Graham spoznal nekdanjo Terryjevo ženo Cheryl Cottle, se vanjo zaljubil in se z njo poročil. 12 let kasneje je Graham storil samomor s strelom v usta, Cheryl pa je tako že drugič postala vdova.

Še en osupljiv primer je primer osemletne deklice, ki je prejela srce umorjenega desetletnega dečka. Po operaciji so jo preganjale nočne more, v katerih je morilec ubijal njenega darovalca. Po dekličinem zelo natančnem opisu moškega, ki je trpinčil njenega darovalca, so morilca našli, aretirali in obsodili.

Kljub vsemu pa strokovnjaki opozarjajo, da ni nobenih trdnih dokazov, da bi to lahko bilo res. “V zvezi s presaditvijo srca in drugih organov je nejasnih še veliko reči,“ pravi Jeremy Chapman, predsednik mednarodnega centra za transplantacije v Sidneyju. Drugi raziskovalci pa trdijo, da ta pojav, znan kot 'celični spomin', ni omejen zgolj na srce, temveč tudi na druge organe.
 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave