22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Pogumna odločitev 26-letne bolnice z rakom

"Nisem želela gledati, kako mi lasje izpadajo," pove 26-letna Amber. Šele začela je graditi kariero v marketingu. Nato pa so ji decembra povedali, da ima raka. A pogumno se je odločila, da se ne bo vdala v usodo. Ob začetku kemoterapije je priredila zabavo in prijatelje prosila, da ji obrijejo glavo.

 

Na življenje je treba gledati pozitivno in optimistično, verjame 26-letna Amber Arkell z Nove Zelandije. Decembra so ji povedali, da ima raka dojk. Takoj je imela mastektomijo. Operacijo, s katero so ji odstranili del dojke. Tega ni lahko sprejela. Četudi zavestno razume, da je pomembnejše zdravje in dobro počutje – se želi tudi počutiti lepo. Kljub temu da je bila vedno ponosna na svoje lase, pa je sprejela še eno pogumno odločitev. Odločila se je, da ne bo čakala, da ji, sedaj, ko je začela z intenzivno kemoterapijo, izpadejo lasje sami. Odrekla se jim je sama.

Na pikniku so mi vsi prijatelji govorili, da imam zelo lepo oblikovano glavo za tako pričesko. Vsi so me fotografirali brez las. Ampak jaz se nisem upala niti dobro pogledati v ogledalo niti nisem pogledala fotografij. Potem pa sem si rekla, da se bo s tem treba soočiti. Odločila sem se, šla v kopalnico, zajela sapo in se res pogledala. Mislim, da je bilo to prvič, da sem zagledala naravno lepoto. Surovo lepoto narave.

Zabava ob začetku zdravljenja

Kemoterapijo je pričela tako, da je za prijatelje in družino priredila piknik, na katerem so ji pomagali obriti glavo. Še vedno ne ve, ali bo preživela ali ne. A odločila se je, da bo nadzorovala vsaj to, kar lahko. Ne bo se spraševala, kdaj ji bodo začeli izpadati lasje. Namesto tega se je odločila, da si jih bo takoj obrila. Ter se naučila živeti brez njih, čeprav si najprej ni predstavljala, da bi bilo to mogoče. 

"Vedno sem morala imeti v življenju vse pod nadzorom. Zato mi je, ko sem prejela diagnozo, zelo pomagalo, da sem lahko vsaj nekaj naredila pod svojimi pogoji. Kot ženska si nisem predstavljala, da bi bila brez las. Zame so bili lasje simbol lepote. Nisem jih želela počasi izgubljati." Na zabavo ima prelepe spomine. "Tudi zato, ker so bile prisotne še štiri ženske, ki ravno tako trpijo zaradi raka dojk. Nikoli prej se še nismo videle v živo, smo pa zaradi skupne usode postale prijateljice prek Facebooka. Bilo je zelo emocionalno spoznati nove prijateljice. Ena mi je celo prinesla torto, ki jo je spekla v obliki dojk."

"Bil je lep dan. A na žalost sem zaradi kemoterapije bila po njem izredno utrujena. Končala sem v bolnišnici z vročino in zelo majhnim številom belih krvničk, ki so odgovorne za dober imunski sistem. Sedaj doma počivam in poskušam okrevati. Ampak bilo je vredno." Je pa trajalo kar nekaj časa, da se je lahko pogledala v ogledalo, prizna. "Na pikniku so mi vsi prijatelji govorili, da imam zelo lepo oblikovano glavo za tako pričesko. Vsi so me fotografirali brez las. Ampak jaz se nisem upala niti dobro pogledati v ogledalo niti nisem pogledala fotografij. Potem pa sem si rekla, da se bo s tem treba soočiti. Odločila sem se, šla v kopalnico, zajela sapo in se res pogledala. Mislim, da je bilo to prvič, da sem zagledala naravno lepoto. Surovo lepoto narave." Prej ni nikoli prisegala na naravni videz. Sedaj pa se je naučila, da je narava – narava, kakršna je, lepa. "Vem, da sem trenutno bolna. Ampak to je lekcija, ki me je naredila močnejšo." Samo še premagati mora raka, pravi. Potem pa bo lahko govorila o lekciji, ki ji je spremenila življenje.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 25
Pantokrator 07.03.2016 05:36:04
Dajte se umirit hašišarji! Ko beram te vaše klobasarije s konopljo...
 
beather 06.03.2016 22:47:40
ko bi le nekateri pametnjakoviči na teh forumih dobil raka, pa da vidmo, kolk jih bo ozdravelo z raznimi konopljami in sodo bikarbono.
ni_mi_vse_eno 07.03.2016 00:54:25
Mir in ljubezen vsem in živela svoboda odločitve.
ni_mi_vse_eno 06.03.2016 21:32:03
kemoterapija povzroča sekundarne neoplazme, kemoterapija povzroča raka. = Secondary malignancies following cancer chemotherapy. Boffetta P1, Kaldor JM. , 1994
ni_mi_vse_eno 06.03.2016 21:26:30
preprečuje progresijo raka dojk preko Cdc2 regulacija. Objavljeno v strokovni literaturi. --- Cafferal et al. 2006. Delta-9-Tetrahydrocannabinol inhibits cell cycle progression in human breast cancer cells through Cdc2 regulation. Cancer Research 66: 6615-6621.
 
anjerd 06.03.2016 19:58:59
Vidim , da tukaj nekateri, ki tega niso doživeli, klobasajo bedarije. To je težka preizkušnja za telo in psiho. Komu zaupati in komu ne, je prepuščeno posamezniku. Kam grejo tisti ki "se sami zdravijo", kje preverjajo svoje stanje krvne slike ? Ti kdo plača bolniško v primeru da zavrneš uradno medicino? Enako bolezen sem dal skozi, z vsemi neprijetnostmi, še vedno zaupam svoji onkologinji, hvala dr. Nataša S.
 
_alpe_ 06.03.2016 12:13:57
Ko bo bolniku z rakom zares hudo, bodo posegli po konopljinem olju. Namesto da bi takoj posegli po njem in sekundarno šli na kemoterapijo... neeeee, se je potrebno najprej zastrupit in pretentati rakove celice da je telo mrtvo (to je pač bistvo kemoterapije)... ah... brezveze. Vsak naj se sam odloča o svojem telesu.
jonsky 06.03.2016 14:05:44
Mater si ti pameten; a bi prišel ti k nam v službo na onkološki inštitut pa nam ti zdravil bolnike? Dvomim, da bi ti jih toliko preživelo kot jihsedaj z našim trudom in znanjem... Ne verjemi vsemu, kar na forumih piše in ne žali s svojim pisanjem naših bolnikov! Zdravje se lahko hitro obrne...
Dinho8O 06.03.2016 19:54:36
Mislim, da je zdravnikom treba še vedno zaupati, ne glede kaj vse delajo s pacienti.
ni_mi_vse_eno 06.03.2016 21:13:15
Ne verjemi jonsky in ne dvomi. Pouči se: Guzman: Inhibicija angiogeneze (preprečevanje razrasti žil) preko snovi v cannabisu, objavljeno v FASEB = Federation of American Societies for Experimental Biology. GW Pharmaceuticals proizvaja iz konoplje zdravilo SATIVEX, ti boš pa šel v zapor, ker proizvajaš in si mora konkurenca.
ni_mi_vse_eno 06.03.2016 21:24:46
Cannabis Science Cannabinoid Compounds = stotine znansvenih člankih, ki govorijo o pozitivnih učinkih in vivo ter in vitro. Primer: Casanova et al. Inhibition of skin tumor growth and angiogenesis in vivo by activation of cannabinoid receptors. 2003. Journal of Clinical Investigation 111: 43-50.. = Inhibira (preprečuje) rast kožnega raka in preprečuje razrast žil, ki prehranjuje kožnega raka preko canabinoidnih receptorjih. Raziskava delana na živih osebkih (in vivo) in objavljena v strokovni literaturi "Journal of clinical investigation.
ni_mi_vse_eno 06.03.2016 11:13:17
Bad Medicine: The Glaxo Case = Slaba medicina: Glaxo primer. Cheryl Eckard razloži kaj so delali vse zato, da privarčujejo denar. Ne poučite se in ne spoznajte. Verujte, da zdravniki in farmacevti vedo najbolje.
ni_mi_vse_eno 06.03.2016 10:59:56
Dr. John Virapen, farmacevt. - ne poučite se in ne spoznajte. Verjemite nam, da je kemoterapija najboljša za vas.
 
bb38150 06.03.2016 10:31:31
V celem prispevku govori in poudarja kako so jo na pikniku obrili in kako ima lepo glavo. Tudi sama sem rakov bolnik, lasje mi je postrigel in pobril mož, nisem priredila nobenega piknika. Hudo bolan človek si želi samo miru. Po kemoterapijah si zelo zelo slab, kri je na nuli, telo je neodporno, počutiš se kot mrlič ( to sem jaz doživlljala), ob prejemanju kemoterapij sem skoraj obupala. Po kemoterapijah so sledila obsevanja, sedaj biološka zdravila. Po dveh letih zdravljenja imam stranske učinke na zdravila, živčnost, nespanje, nemirne noge....Te bolezni in trplenja ne privoščim nobenemu. Bilo je hudo lahko samo upam na boljše in ozdravitev.
ni_mi_vse_eno 06.03.2016 10:55:22
Tudi jaz ne privoščim nobenemu kemoterapije. Videl in spoznal, zato pa govorim o tem.
ni_mi_vse_eno 06.03.2016 10:20:33
Vse kar je naravnega se ne da patentirati. Tu je velik problem. Mi smo korporacija, kemoterapija nam prinaša več kot 60% profita. Menda se ne bomo odpovedali profitu? Iščemo naravi podobne substance, da bi jih patentirali, vendar do sedaj še nismo bili uspešni. Zato vsake toliko časa vržemo kost, zdravilo bo kmalu tu, vendar ga nikoli ne bo. Naš cilj je zaslužek in mi to vemo. "Dr Peter Gøtzsche" Zdravila na recept so tretji najpogostejši vzrok smrti. Ne poučite se in ne spoznajte, zaupajte avtoriteti in vzemite moj strup, da boste ozdraveli.
komir10 06.03.2016 21:44:14
ne klafaj
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave