21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Bila naj bi samo še nekaj ur pred smrtjo! A ji niso pomagali!

Ko je 21-letna Emma prišla v bolnišnico, je zdravnik dejal, da ne ve, ali se bo zjutraj še zbudila. Njeni organi so odpovedovali. A odločil se je, da jo pošlje domov. Ker naj bi bilo tako varneje za njeno srce. Emma in njena mati se nista strinjali.

 

21-letna Angležinja Emma Carlill se z anoreksijo muči že 10 let. Z materjo sta se morali prav boriti, da so jo začeli zdraviti. Osebni zdravnik je namreč dejal, da gre samo za fazo v življenju vsake najstnice. A žal motnje hranjenja niso faza. Ko človek vanje zapade, se brez terapije ne more izkopati.

"Mislim, da sem še živa samo zato, ker moram svetu povedati, da se premalo naredi za tiste, ki imamo motnjo hranjenja. Mogoče je zame prepozno. Ampak želim si, da bi drugi dobili več pomoči," pove. Tudi pri nas preveč ignoriramo duševno zdravje. Čeprav je ravno tako pomembno kot fizično.

Ko si je začela odrekati hrano, je bila stara 11 let. To je bil način, s katerim se je spopadla s svojimi težavami: z ločitvijo staršev in nadlegovanjem v šoli. Hitro je začela izgubljati težo in zaskrbljena mati jo je večkrat odpeljala k zdravniku. V bolnišnico so jo odpeljali šele, ko je čez nekaj mesecev začela omedlevati. 

Specialist za motnje hranjenja je takrat dejal, da ima tako malo kilogramov, da se morda zjutraj ne bo več zbudila. "Moji materi so v bolnišnici povedali, da ne omedlevam, ampak moje telo, ker je srce tako šibko, za nekaj časa odpove." Samo dve noči so jo obdržali, nato so se odločili, da si bo bolje opomogla doma. "Prav v bolnišnici pa sem jedla, ker sem bila prestrašena." Nato je morala enkrat na teden obiskovati psihiatra, a je doma že preskakovala obroke, kadar je lahko.

Psihiater je predlagal, da jo vzamejo v otroško psihiatrično bolnišnico. Tam ji je postalo bolje. Celo tako bolje, da je obiskala šolski ples. Skupaj z zdravniki je izbirala obleko. Nato pa se je bolnišnica zaprla, ker ni dobivala dovolj denarne pomoči iz zdravstvene blagajne. Emma je bila spet doma. Lani je bilo že tako slabo, da je spet končala v navadni bolnišnici. "In spet je svetovalec za motnje hranjenja dejal, da ne ve, ali se bom še zbudila zjutraj, ker mi organi odpovedujejo. Znova se je odločil, da me pošlje domov, ker naj bi bilo bivanje v bolnišnici preveč za moje srce. Poslali so me domov umret, a še vedno živim," pove Emma.

Neverjeten pogoj

Spet so ji predpisali obiskovanje psihiatra, a prejšnji mesec so v bolnišnici dejali, da ji zdravstveno zavarovanje tega ne bo več krilo, dokler ne bo indeksa telesne mase dvignila na 16 in te težo tudi vzdrževala. Psihiater je sicer zelo drag in njena družina nima veliko denarja. Normalen indeks je sicer od 18,5 do 25. "Lahko poskusim dvigniti svoj indeks telesne mase, a ne vem, ali ga lahko obdržim. Ne, da se ne trudim, ampak ne uspeva mi brez pomoči. Tako dolgo že živim tako, da se sploh ne spomnim več, kakšno je bilo normalno življenje," doda. Res bi rada ozdravela, a s kampanjo želi opozoriti, da žrtev motnje hranjenja tega ne more doseči brez pomoči. In da ta velikokrat ni dobro organizirana. Posledica pa je lahko huda. Umiranje ljudi.

"Tega ne delam samo zase in za mojo mater, ki je šla čez pekel z mano, ampak zato ker je žrtvam motnje hranjenja mogoče pomagati. Ne obstaja pa sistem, ki bi jim sistematično pomagal." Spomni se, da so njeni materi tako recimo dajali celo letake z navodili, kaj storiti, če otrok naredi samomor. "Mislim, da sem še živa samo zato, ker moram svetu povedati, da se premalo naredi za tiste, ki imamo motnjo hranjenja. Mogoče je zame prepozno. Ampak želim si, da bi drugi dobili več pomoči," pove. Tudi pri nas preveč ignoriramo duševno zdravje. Čeprav je ravno tako pomembno kot fizično.
 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 7
 
571 04.03.2016 16:09:54
dajte ji joint.....bo ziher lačna in bo jedla
 
Robocop-56 03.03.2016 16:05:57
Pomagat morajo predvsem starši ker oni jo vzgajajo to da ta smrkla noče jesti so krivi starši ker so dopustili da noče jest pr men je blo jedu boš pa pika in se ne boš od mize zganu in sem moral ker konec koncev mi niso starši hoteli slabo ampak jest je treba ker hrana je tista ki nam daje moč da lahka normalno živimo js bi ji že pomagu s kakim pasom in to usnjenim pa da vidiš kak bi jedla še polizala bi krožnik smrklovje razvajeno
cheesycake 04.03.2016 11:01:43
Si pa res neizobrazen. Kar smilijo se mi tvoji otroci ce jih imas/bos imel...
SkokecPokec 03.03.2016 13:38:37
Ljubezen pomaga, Jaz ji takoj dam kakšen odvečni kilogram...
 
sast7625 03.03.2016 13:34:04
teh psiho scen pa...ne morem no. Jest je treba če hočeš živet halo. Nej je, pa bo živela. Kaj ji tu ni jasno? lubi bog no..
majazmaja2 03.03.2016 14:47:43
Poglej, splošno mnenje takih pacientov je, da s(m)o vsi drugi krivi, da se drogirajo, pijejo, kompulzivno žrejo, ne žrejo, grizejo nohte, čupajo lase, se režejo itd. Ti ljudje so izjemno egoistični, pričakujejo, da se bo svet vrtel okrog njih in če se ne, se pač še malo bolj porežejo, še bolj žrejo, še bolj stradajo, pogrizejo še nohte na nogah itd. Od vseh pričakujejo pomoč, sami pa ne bi naredili nič. Tale gospodična iz članka se preveč zanaša na druge: drugi naj bi ji pomagali ... Kako pa? Da jo privežejo na posteljo in prisilno hranijo? Če se je odločila, da ne bo jedla, pač ne bo. Konec debate. Če je trume psihiatrov in dietetologov niso mogle prepričati v nasprotno, škoda njihoveda nadaljnjega časa. Še veliko drugih je, ki jim dovolijo, da jim pomagajo. Kruto, ampak resnično.
selector 03.03.2016 22:04:14
pet let državnih kolhozev pod vodstvom kmetijskega ministrstva in nečesa po priimku kar diši po izdajalcu streljanem po drugi vojni, pa bi normalno žrl, nohtov ne bi več grizl in papl bi tud začel lepš besede žvrgolet- ja, tastari so to znal. k++++ pa demokracija
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave