21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

Začelo se je sanjsko. Kar je sledilo ...

Jessica Vainieri se je ravno veselila, da bo kmalu praznovala prvo obletnico poroke. Vse je delovalo prav pravljično, ko je nenadoma vse na glavo obrnila nepričakovana diagnoza. Zdravniki so ugotovili, da ima 27-letnica raka že v tretjem stadiju.

Avstralka Jessica Vainieri je bila navajena hitrega tempa življenja. Kombinirala je dve karieri – bila je asistentka učiteljice pa tudi plesalka in učiteljica plesa. Toda nenadoma je imela vse manj energije, čeprav se je šalila, da so to leta. Nato jo je začelo tudi boleti v prsih ...

Zaradi svoje mladosti ni mislila, da to lahko pomeni kaj resnega. Mislila si je, da mora le zmanjšati količino stresa, se malo več sproščati. Toda ko je le obiskala zdravnika, je ta odkril razlog njenih težav. V prsnem košu je imela tumor, ki ga je povzročil rak limfatičnega sistema oziroma ne-Hodgkinov limfom.

Kaj pomeni ta bolezen?

Pri ne-Hodgkinovem limfomu se limfociti ne vedejo, kot bi se morali. Ne da bi bila v telesu okužba, se kopičijo v bezgavkah, ki se povečajo, vendar ne bolijo. Lahko se povečajo tudi drugi organi, ki so povezani z limfatičnim sistemom, denimo mandlji in vranica. Ti limfociti, ki se ne vedejo, kot bi se morali, lahko prodrejo tudi v nekatere druge organe, kot so prebavila, jetra, pljuča …

Najpogostejši znak te bolezni so tako povečane neboleče bezgavke na vratu, v predelu nad ključnico, pod pazduhami ali v dimljah. V nasprotju s kakšnim prehladom se bezgavke po nekaj dneh ne zmanjšajo. Lahko se pojavi tudi povišana telesna temperatura in nočno potenje ter nepojasnjena izguba telesne teže. Potem pa se odvisno od tega, kje je tumor, lahko pojavijo še simptomi, kot so utrujenost, zaspanost, glavobol, bolečine v prsih, kašelj, pomanjkanje sape, bolečina v trebuhu ali pri hrbtenici …

Preberite si še: Vesna iz Radeč: bolezen je prišla brez znakov, povsem nepričakovano

Ko te življenje povsem preseneti

27-letnica pripoveduje, da jo je diagnoza pretresla. Potem ko se je leta 2016 poročila, je imela občutek, da vse v njenem življenju poteka, kot je treba. Spominja se tega leta dni poročenega življenja, preden sta z možem izvedela za njeno diagnozo. "Ene skrbi nisva imela v življenju in nisva vedela, kaj prihaja. Z veseljem bi čas obrnila nazaj in še enkrat preživela to obdobje."

Toda kot dodaja Jessica – premagala bosta tudi to. "Saj sva si obljubila, da si bova ob strani stala v zdravju in bolezni. Vedela sem, da bo težko, moram pa priznati, da je zdravljenje težje, kot sem si mislila. Težko je tako čustveno kot fizično in finančno. Tako dolgo se že nisem počutila kot jaz. Normalno sem zgovorna, energična učiteljica in plesalka. Celo pela sem v glasbeni skupini. Vedno sem bila zelo aktivna." Danes pa komaj prehodi malo večjo razdaljo, zelo hitro je utrujena.

Zdaj je končala kemoterapijo in upa, da bodo testiranja pokazala, da se je tumor močno zmanjšal. Nato bodo določili, kaj bo naslednji korak zdravljenja. Ob tem poskuša ostati pozitivna, vzdrževati lep odnos s svojim telesom, kajti najlažje bi bilo, da bi bila le jezna nanj. Hvaležna je tudi materi, ki se je preselila k njima domov, in možu, 29-letnemu Adamu, ki pomaga skrbeti zanjo. Hvaležna pa je tudi, da ji je Adam v takšno oporo. Skupaj sta že kar 12 let. "Ne morem verjeti, da sva skupaj že tako dolgo. Ne vem, kakšno bi bilo moje življenje brez njega."

Sanja o tem, da bosta imela otroka. Zaradi tega je pred zdravljenjem poskrbela za zamrznitev jajčec in jajčnega tkiva. Kajti zdravljenje nekaterih bolezni, kot je rak, lahko vpliva na plodnost, zato je pomembno vnaprej poskrbeti, da ima bolnik še vedno možnost izbire, ali se bo odločil za otroka.

Nedavno je prav znana britanska sopranistka spregovorila o tem. Sama je bila stara komaj 21, ko je prebolela raka, in žal ji je, da takrat ni razmišljala o ohranitvi svoje plodnosti. Pomembno ji je bilo seveda le, da preživi, ni pa razmišljala, kakšno bo njeno življenje po bolezni.

Jessica pravi, da jo je pravzaprav njena moč ob tem, ko je izvedela za bolezen, skoraj presenetila. Če zdaj pogleda nazaj, si misli, da bi bilo zelo normalno, da bi doživela živčni zlom. A pravi, da je le dejala: "Ne bodimo žalostni, naredili bomo vse, kar bo treba, in šli tudi čez to." Pravi, da je le poskušala ostati pozitivna in ni želela dnevov preživljati v depresiji. Danes se veliko ukvarja z meditacijo in čuječnostjo. Spodaj pa se je na materinski dan še posebej lepo na svojem Instagram profilu zahvalila materi, ki ji stoji ob strani ob zdravljenju.

I often see the quote ‘Mother’s day is hard when your Mum deserves an entire Island but you can only afford a candle’... Well, let me tell you, my mother deserves a whole bloody country for what she does for me. If there is one person who is constantly there for me through this battle, every day, without question... even when it’s hard on her.. it’s my Mum. The amount of effort she puts into everything she does for me is beyond what anyone else could ever do. Her love and care is second to non. The long nights she has been there for me, when I’m hungry, there is ALWAYS a fresh meal, reminding me to take my medicine, when I need to attend my never ending appointments, my mum is right there by my side every single time. If I try and tell you everything my mother does for me, we would be here forever. I’m sure your mum is amazing too... but I can only speak for myself. My mum is honestly my hero. Having to see me go through this little chapter, stay strong and still manage to do ABSOLUTELY EVERYTHING for me.. Mum you are amazing. I love you so much, words or actions are never enough to express that and I appreciate every single thing you do for me. I wish I could give you everything you deserve today, but for now I hope that my love is enough and knowing that every little thing that you do for me never goes unnoticed. ❤️ #happymothersday

A post shared by J E S S I C A | L A U R E N (@jessica.lauren.f) on

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
hotchilipoper 02.06.2018 07:34:49
Ni pravice na tem svetu,zmeraj pobira ta dobre
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave