15.12.2018
LJ
/ -1°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Bolniki in stroka za ustanovitev sklada za zdravljenje redkih bolezni

V Evropi poznajo več kot 4500 različnih redkih bolezni. Gre večinoma za dedne bolezni, v Sloveniji na primer za posamezno boleznijo oboleva po nekaj bolnikov.

Redke bolezni
Letos praznujemo že tretji Dan redkih bolezni, ki je namenjen informiranju širše javnosti o redkih boleznih ter izboljševanju sodelovanja med obolelimi in stroko za boljšo kakovost življenja bolnikov. (Foto: Aljoša Kravanja)

To je tudi razlog, da financiranje diagnostike in zdravljenja teh bolezni pogosto ni urejeno. Zato se tako bolniki kot stroka zavzemajo za ustanovitev posebnega sklada pri ZZZS.

Državni svetnik Boris Šušteršič, tudi predsednik Društva distrofikov Slovenije, je na današnji novinarski konferenci pred mednarodnim dnevom redkih bolezni poudaril, kako pomemben bi bil tak sklad za tiste slovenske bolnike, ki obolevajo za katero od redkih bolezni. Slavka Germek Kogovšek iz Društva bolnikov s cistično fibrozo je izpostavila, da sistem na primer za bolnike s to redko boleznijo skrbi le do njihovega 18. leta starosti, za tem pa so prepuščeni sami sebi.

Redke bolezni
Tudi državni svetnik Boris Šuštaršič, predsednik Društva distrofikov Slovenije, se zavzema za ustanovitev sklada pri ZZZS. (Foto: Aljoša Kravanja)

Na današnji novinarski konferenci so izmed številnih redkih bolezni poleg cistične fibroze izpostavili še Fabryjevo bolezen in Pompejevo bolezen. Vodja referenčnega centra za fabryjevo bolezen, ki deluje v okviru Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, Bojan Vujkovac, je opozoril, da so bile redke bolezni v preteklosti praviloma neprepoznane, zato so bili bolniki v otroštvu stigmatizirani, njihovih bolezenskih težav – pri Fabryjevi bolezni na primer močne bolečine – okolica ni razumela. Zato so veljali za problematične ali celo lene.

V Slovenj Gradcu so se specializirali prav za to bolezen. Center je tu nastal, ker s tega območja izhaja največja slovenska družina s to boleznijo, iz te družine izhaja namreč skoraj 20 od skupno 42 bolnikov, ki so jih doslej odkrili v Sloveniji, je danes pojasnil Vujkovac. Po številu odkritih bolnikov s to boleznijo je Slovenija v prva na svetu, ne zato, ker bi bila pri nas pogostejša, temveč zato, ker je Slovenija znala izkoristiti svojo majhnost in ker so v Slovenj Gradcu veliko delali na prepoznavnosti teh bolezni, je dejal Vujkovac.

Evropska priporočila so, da se bolnike z redkimi boleznimi aktivno išče in zdravi, a v Sloveniji načrtnega presejanja za redke bolezni še ni. Po besedah Mojce Žerjav Tanjšek s Pediatrične klinike UKC Ljubljana v Evropi ob rojstvu aktivno iščejo okoli 25 različnih redih bolezni, v Sloveniji pa ni sredstev za organizacijo in izobraževanje osebja. Aparat za tovrstne preiskave na pediatriji sicer imajo, je še pojasnila.

Redke bolezni
V Evropi ob rojstvu aktivno iščejo okoli 25 različnih redih bolezni, v Sloveniji pa ni sredstev za organizacijo in izobraževanje osebja. (Foto: Aljoša Kravanja)

Pulmologinja Andreja Salobir, ki se ukvarja z bolniki s cistično fibrozo, je opozorila na problem odraslih bolnikov s cistično fibrozo. Zanje obstaja zdravilo, ki pomeni premostitev v času čakanja na presaditev pljuč, a zdravstveni sistem tega zdravljenja ne krije. Zato se je že zgodilo, da so na kliniki zdravilo bolnikom predpisali na lastne stroške. Prav zato bi po njenem mnenju Slovenija potrebovala poseben sklad pri zdravstveni zavarovalnici, iz katerega bi financirali redke bolezni.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave