11.12.2018
LJ
/ -3°
Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški Neti Čistila si je nos z neti posodico in tragično preminila

Trenutek, ko sta skupaj končala svoje življenje

Dokumentarni film je razkril zadnje skupne trenutke, ko se je par, ki je bil poročen 66 let, odločil skupaj končati svoje življenje s pomočjo legalne evtanazije. 88-letna Francie in 87-letni Charlie sta umrla na isti dan aprila 2017.

Par
(Foto: Živeti in umreti: Zgodba o ljubezni)

Hči para, ki se je po 66 letih zakona odločil skupaj končati življenje, je objavila dokumentarni film, ki spremlja njune zadnje trenutke pred evtanazijo aprila 2017. Charlie in Francie Emerick sta trpela za neozdravljivo boleznijo in sta se odločila za legalno evtanazijo, ki je mogoča v državi Oregon na podlagi zakona o smrti z dostojanstvom.

88-letna Francie se je zadnjih nekaj let spopadala s hudo boleznijo srca in doživela že nekaj srčnih infarktov, 87-letni Charlie pa se je poleg bolezni srca spopadal še s Parkinsonovo boleznijo in rakom prostate. Ko sta dva različna zdravnika odločila, da jima je obema ostalo še manj kot pol leta življenja, sta prejela dovoljenje za skupno evtanazijo.

Zdaj, skoraj leto dni po njuni smrti, so se tri njune odrasle hčerke odločile z javnostjo deliti 45-minutni dokumentarni film, ki spremlja zadnje trenutke staršev. V njem je tudi posnetek zadnje ure njunega življenja, ko se par nasmehne drug drugemu, se poslovi od svoje družine in z roko v roki zaužijeta tablete, ki so končale njuno življenje. Francie je umrla 15 minut po prejemu evtanazije, Charlie pa eno uro pozneje. ''Bila sta najboljša prijatelja,'' je za britanski Mail Online razkrila njuna najstarejša hči Jerilyn. ''V njunih zadnjih letih je bil 'oče mamine oči' in 'mati očetova ušesa'. Bilo je tako naravno za njiju, da si želita umreti skupaj. Podpirala sem njuno odločitev, saj je bilo tudi zame veliko lažje, da ju nisem videla trpeti skozi zadnje mesece življenja.''

Francie in Charlie sta se spoznala leta 1947, ko sta prišla na York College. Čez nekaj let sta se poročila in devet mesecev pozneje se jima je rodila prva hči Jerilyn. Charlie je služil v vojski kot zdravnik v San Diegu, Kaliforniji, Bremertonu in Washingtonu, Francie pa je bila doma gospodinja. Leta 1964 so se z družino preselili v Indijo, kjer je Charlie vodil otorinolaringološki oddelek v lokalni bolnišnici, Francie pa je v njej dobila službo na oddelku za odnose z javnostmi. Leta 1972 so se preselili nazaj v ZDA.

Francie in Charlie sta se poročila leta 1951 in postala člana neprofitne organizacije The Hemlock Society, ki se zavzema za evtanazijo in dostojno smrt Američanov. ''Že od nekdaj sta podpirala to organizacijo, še preden je evtanazija postala legalna v Oregonu,'' pove ena od njunih hčera. ''Nikoli si nista želela dolgotrajnega, bolečega umiranja.''

V dokumentarnem filmu Živeti in umreti: Zgodba o ljubezni je Francie hčeram povedala, da želi umreti dostojanstveno, potem ko je videla, da Charliejevo zdravje že zelo peša in so mu dali samo še pol leta življenja. Takrat se je tudi sama pozanimala, ali je tudi sama upravičena do evtanazije. Dva zdravnika sta ji povedala, da ima tudi sama okoli pol leta življenja in da je to mogoče. ''Prognozo je najprej dobil oče, a vedeli smo, da je tudi mati slabega zdravja ... Izkazalo se je, da smo imeli prav,'' pove Jerilyn.

Par
(Foto: Živeti in umreti: Zgodba o ljubezni)

V dokumentarnem filmu Francie prizna, da bi lahko živela dlje kot njen mož, a doda, da si tega ne želi. ''Stara sem že 88 let in zavedam se, da bodo šle stvari samo še navzdol. S Charliejem imava poseben odnos in drug z drugim živiva že 70 let.'' Charlie je bil zaradi svojih bolezni že zelo slabega stanja. Zaradi Parkinsonove bolezni je že težko požiral in bil vse bolj šibak. Prav zato je družina njuno odločitev podprla. ''Oba sta trpela. Bilo je razumljivo, da sta se odločila za to možnost. Bilo je seveda težko, a sem razumela in ju zato podprla,'' še doda Jerilyn. ''Ona ni želela živeti brez očeta, on pa ne brez nje,'' je še dodala.

A nista bila prva, ki sta uporabila možnost evtanazije v Oregonu. Odkar je bil sprejet zakon o smrti z dostojanstvom, torej zadnjih 11 let, je to možnost v Oregonu izkoristilo že 1300 ljudi. Med njimi tudi Nrittany Maynard, ki je trpela za neozdravljivim agresivnim rakom možganov. Njena evtanazija je prejela veliko pozornosti javnosti, saj se je za evtanazijo odločila stara komaj 29 let.

Kot pravi Jerilyn, pa so si njuni starši Charlie in Francie od nekdaj želeli imeti besedo tudi pri tem, kako bodo umrli in vedeli so, da želijo umreti skupaj. Sicer pa je evtanazija ali medicinska pomoč pri umiranju v ZDA legalna še v Washingtonu, Kaliforniji, Vermontu, Novi Mehiki in Montani. Drugod po svetu pa še v Švici, na Nizozemskem, v Albaniji, Kolumbiji in na Japonskem.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 8
 
jesenvoyo 13.03.2018 09:18:27
Rešitev še zdaleč ni preprosta, nikoli ne bo zadovoljila vseh. Lažje bi bilo, če bi bilo zdravstvo učinkovitejše, če bi uživalo večji ugled in zaupanje ljudi v njihovo delo. Da evtanazije ni se ne bi strinjal, verjetno se dogaja tudi tu pa tam pri nas, ko se izpusti kakšen ukrep in bolnik u miru zatisne oči, to je navsezadnje tudi nemogoče dokazat, ima pa delček humanega pridiha. Če ni izhoda, je samo eno veliko trpljenje, potem bi že moralo biti urejeno tako, da se na human način to zaključi.
 
shaft6 12.03.2018 12:46:28
Izy bi rad tebe videl,če bi dejal, da ti je življenje dar, če bi samo še trpel na tem svetu. Želel si bi umreti in pravica posameznika bi morala biti, da dostojno zapusti ta svet.
 
tornadotex 12.03.2018 10:45:14
Vzadnjih trenutkih sta videti še povsem v redu in zdrava ,mogoče bi živela še več let...bi pa moral imeti človek to pravico.....ko sem spremljal sorodnika zadnje pol leta,je tudi večkrat dejal ,da bi se najraje ustrelil,če bi imel pištolo....
Izy_99_03 12.03.2018 11:21:06
Življenje je dar, zato je potrebno tako ravnati z njim. Negovati ga, ne pa odvzemati. Se pa na ta način svojci izognejo negovanju, kar je sila sebično.
brihtola 12.03.2018 14:25:37
kakšni svojci??? sej sta se sama odločila, sej boš vidu ko si niti riti več ne boš sam mogu obrisat, al pa ko boš trpel nepredstavljive bolečine zaradi bolezni, boš pa imel svoj dar življenja že vrh glave.. jst definitivno nočem umret v plenicah, nepremična v postelji... očitno še nisi skrbel za svojca z rakom na jetrih npr... kot mi... ko je ratal cel rumen, ko mu je voda začela zastajat pa je ratu kot balon trebušček njegov, ko ni več mogu sam lulat, kakat, jest,... in ko nas je PROSIL naj ga že pokončamo ker ne more več, zdravniki pa so mu edino še zdravila dajali da je bil cel zadet pa še govort ni mugu,,, je pa ječal, ječal je tako da se ti je srce trgalo.. in misliš da je tak način pravi za umret???
Izy_99_03 12.03.2018 16:46:49
Žal. Sem. In zato vem, da ima tudi trpljenje svoj namen.
xyxyxyxyxyxyxy 12.03.2018 17:31:19
Tako razmišljajo samo verski fanatiki, ker tako bog hoče ( pa še ni dokaza da sploh obstaja )
Izy_99_03 12.03.2018 19:55:40
Glede na tvojo izjavo in nestrpnost bi se dalo debatirati o tem, kdo izmed naju je fanatik...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave