20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Začelo se je z bolečinami v levem stopalu ...

33-letna Sophie je imela leta 2007 operacijo, s katero naj bi ji odpravili bolečine v levem stopalu. Končalo se je tako, da je bila osem let na invalidskem vozičku. Sedaj pa so ji levo nogo pod kolenom celo amputirali.

 

Sophie Nicholson je imela leta 2007 operacijo, s katero naj bi ji odpravili bolečine, ki jih je imela zaradi previsokega stopalnega loka. Toda ponesrečen poseg je žal povzročil, da je bila Angležinja zadnjih osem let na invalidskem vozičku. V tem času je imela še nešteto operacij, s katerimi so ji skušali pomagati, a niti ena ni bila uspešna. Še naprej je bila na invalidskem vozičku. Pred dvema letoma pa so zdravniki dejali, da ji priporočajo amputacijo leve noge pod kolenom. Tako bi z nožno protezo spet lahko hodila. Odločitev ni bila lahka, pravi. A sedaj meni, da je bila prava.

"Operacija, ki ni uspela, je moje življenje popolnoma spremenila," pripoveduje. "Veliko časa sem preživela zelo jezna na kirurga, ker me je posadil na invalidski voziček. Bila sem zgrožena, da lahko specialist naredi nekaj narobe. In zelo sem se bojevala s tem, da sem se počutila zelo slabo, ker sem izgubila popolno neodvisnost. Bilo je težko zame pa tudi za hči Hannah." Naenkrat se s hčerko ni mogla več ukvarjati na enak način kot prej, hči ji je morala marsikdaj priskočiti na pomoč. Ko so ji predlagali amputacijo, pa vseeno kar ni in ni mogla sprejeti te odločitve. "Dve leti sem razmišljala, ali naj si dam nogo amputirati. Bila je agonija. Toda to je najboljša odločitev, kar sem jo kdaj koli sprejela," pove danes.

Po ponesrečenem posegu je imela še osem drugih, ki so poskušali stanje popraviti, a hoditi ni več mogla. Zato je prejela tudi 340 tisoč funtov odškodnine (kar je malo več kot 460 tisoč evrov). Sedaj je žrtvovala svojo nogo, da ji ne bi bilo treba celega življenja preživeti na invalidskem vozičku. Bila je velika odločitev, ki je ni bilo mogoče preklicati, ji je pa omogočila, kar si je teh osem let najbolj želela - da je spet dobila večji nadzor nad svojim življenjem. "Končno sem dobila svoje staro življenje nazaj, končno lahko sama delam tako osnovne stvari, kot so nakupovanje in sprehajanje psov. Vse je toliko lažje. Odkar imam nožno protezo sem tudi že drsala in plavala ter se prvič preizkusila v jahanju. Drugim ljudem želim pokazati, da tudi, če si brez noge, to še ne pomeni, da ne moreš živeti normalnega načina življenja in se ukvarjati s športom."

Aprila so ji amputirali nogo pod kolenom in ji namestili čez šest tednov nožno protezo. Šest mesecev se je nato učila spet hoditi. "Zelo hitro sem se naučila hoditi z novo nogo," pravi. "In opazila sem, da sem veliko bolj samozavestna. Veliko bolje se počutim, kot sem se prej. Navdušena sem nad vsem, kar lahko počnem." Kot bi na novo zaživela.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
SAF1 07.01.2016 18:27:53
Dandanes proteze so skoraj tako dobre kot navadne noge, v preteklosti pa je to bil živ hudič.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave