25.04.2018
LJ
26° / 10°
Trebuh Zakaj ni dobro imeti prevelikega trebuha? Usta Ta pogosta navada povečuje tveganje za raka ust Molekula Strokovnjaki so enotni – to je molekula prihodnosti Noelle Poglejte jo danes, ko je izgubila 104 kg!

Doživela je še maturantski ples in tiho preminila

Ko je junija 2011 Leah Wilby preminila malo po svojem maturantskem plesu, so bili vsi šokirani. Družina je do zadnjega skrivala bolezen, da bi 16-letna Angležinja lahko normalno živela, čeprav je vedela, da umira.

 

Leah Wilby je bila pri osmih letih postavljena diagnoza nevroblastoma, redkega raka živčnih celic. Uspela ga je premagati z operacijo in kemoterapijo. A pri štirinajstih se je vrnil. In tokrat so zdravniki dejali, da je neozdravljiv. Mlada Angležinja se je odločila, da želi novico skriti, in okolica, celo najbližji prijatelji, do njene smrti niso vedeli, da je bolna. Potem ko je toliko zvezdnikov v zadnjem času preminilo zaradi raka, se je njena mati Debbie Wilby odločila, da deli tudi zgodbo svoje hčerke. 

Pravi, da razume, zakaj toliko ljudi, če le lahko, ne spregovori o svoji bolezni. "Moja hči je imela rada življenje in želela je živeti, namesto da bi jo definiral rak," pripoveduje. Tako je čutila, da ima več nadzora. "Vedela je, da se bo vse spremenilo, če bodo ljudje izvedeli, da umira, in imela je prav." Preminila je potem, ko je končala britanski ekvivalent mature in se udeležila maturantskega plesa. Bližnji so bili res šokirani, da so jo še ravnokar videli v pravljični obleki, nato pa so bili vabljeni na pogreb.

Gospa Wilby, njen mož in še ena hči so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, da nihče ne bi izvedel, da je kaj narobe. To je pomenilo tudi, da so lagali svojim najboljšim prijateljem. "Seveda smo se zaradi tega včasih počutili slabo, toda nič ni bilo za nas bolj pomembno od tega, da izpolnimo Leahino željo in ji omogočimo, da svoje zadnje mesece preživi tako, kot si je želela sama. Upali smo, da bodo ljudje, ko bodo enkrat poznali resnico, razumeli."

Prva diagnoza je bila postavljena, potem ko je pri osmih letih Debbie opazila, da ima Leah na vratu bulico. Najprej so zdravniki mislili, da gre za angino. A ko je Debbie opazila, da bulica raste, je hči peljala nazaj in takrat so naredili več preiskav ter ugotovili, da gre za rak. Sledili sta operacija in kemoterapija. Rak je izginil. "Njeni lasje so zrasli nazaj in ko je začela obiskovati srednjo šolo, nihče ni vedel, da je kdaj bila bolna." Debbie misli, da je ravno zarad te izkušnje, sprejela odločitev, da bo svojo bolezen skrivala. Spoznala je, kako se začnejo ljudje drugače obnašati, ko izvedo, da si bolan.

Bila je stara 14, ko je materi povedala, da je spet začutila bulico na vratu. Spet sta odšli na preiskave in šest let po tem, ko je raka premagala prvič, je izvedela, da se je ta vrnil.
Družini se je podrl svet. "Toda rada je imela svoje prijatelje in šolo in želela je v tem uživati, dokler je bilo mogoče. Imela je občutek, da je enkrat to že izgubila in ni želela, da se zgodi isto. Ni želela, da jo kdor koli pomiluje." Imela je le zdravljenje, s katerim so ji lajšali simptome in ji podaljševali življenje, ni pa izgubila spet las, zato nihče ni vedel, da je bolna. Na zdravljenje se je prav tako vedno naročila po šoli, tako da ni manjkala.

Marca 2011 je izvedela, da je pred njo le še nekaj tednov, a se je odločila, da ne bo obupovala, ampak se bo učila za svoje testiranje ter izbirala obleko za ples. Želela je, da vse ostane normalno. "Tisti, ki ne vemo, da nam je ta normalnost lahko zelo hitro odvzeta, je pravzaprav niti ne cenimo. Leah ni želela, da gremo med tistimi zadnjimi tedni v Disneyland ali počnemo kaj posebnega. Želela je samo normalno živeti. Ko je preminila, so bili ljudje res presenečeni, prav šokirani. Ampak mi smo bili srečni, da je Leah do konca živela tako, kot si je želela."

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 7
Apostol1 20.01.2016 01:04:22
Včasih si želim da bi bil čudodelni zdravilec ,vendar to ni mogoče zato deklica počivaj v miru ,nisem te poznal vem pa da si bila sončni žarek ,kot so vse deklice tvoje starosti na tem svetu.
BMWmunja 19.01.2016 11:59:40
Prekleto pretresljivo, upam pa, da izmišljeno...
kajenje je zdravo 19.01.2016 10:54:39
Prvo pravilo, če si pozdraviš karcinom je, da hodiš čimbolj pogosto na preglede, ne pa čakaš, da kaj "zatipaš".
 
RamzesII 19.01.2016 10:13:33
Ne razumem povezave med bulico in Angino, obliko prehlada.
Katja Pustovrh 19.01.2016 22:34:27
pri raku se zelo pogosto pojavijo simptomi kot npr. prehlad, višji CRP kot običajno... skratka kot da imaš neko bakterijsko okužbo. le to se nato prične zdraviti z antibiotiki, a brez efekta. Bulica na vratu je bila povečana vratna bezgavka.
 
RamzesII 19.01.2016 10:12:49
NI bil premagan vzrok, temveč simptomi, potem pa se čudijo, če se zadeva vrne.
sloowner 20.01.2016 09:30:44
lahko je pametovati ja.. kaj pa ti veš kako je bilo. Nimaš pojma
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cvetni prah

Se spopadate z alergijo na cvetni prah?

Uporabne povezave