17.01.2019
LJ
/ 6°
Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Hrana
Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano
Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko

Godinov štipendist v UKC Ljubljana

Na ljubljanskem kliničnem oddelku za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline so včeraj gostili prof. dr. Samirja Mardinija, prejemnika najprestižnejše nagrade na področju rekonstrukcijske kirurgije, ki ime nosi po slovenskem zdravniku.

Godinov štipendist
Na desni je prof. dr. Mardini, prejemnik prestižne Godinove štipendije, ki je ime dobila po slovenskem zdravniku. (Foto: UKCL)

Ameriško združenje za rekonstrukcijsko mikrokirurgijo vsako leto izbere najbolj perspektivnega plastičnega kirurga na svetu in mu podeli najprestižnejšo nagrado na področju rekonstrukcijske kirurgije – Godinovo štipendijo. Njen zadnji dobitnik je prof. dr. Samir Mardini (na fotografiji desno) z znane ameriške klinike Mayo. Ker štipendija nosi ime po slovenskem zdravniku, ki je delal prav v UKC Ljubljana, pa je to tudi mesto, kjer mora imeti prejemnik prvo predavanje. Ugledni profesor je imel zato včeraj na oddelku za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline predavanje z naslovom Sodobni trendi v rekonstrukcijski mikrokirurgiji in transplantacija obraza.

Godinova štipendija je dobila ime po dr. Marku Godini, ki je bil pionir mikrokirurške tehnike, replantacij odrezanih udov in prostega prenosa tkiv za oskrbo najtežjih poškodovancev. Postavil je temelje rekonstrukcijske kirurgije v Sloveniji in svetu. Na bogatih temeljih in požrtvovalnem delu njegovih naslednikov delo uspešno nadaljuje današnja generacija rekonstrukcijskih kirurgov. Kot je dejal prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike (na fotografiji levo): "Veseli me, da gostimo danes tako uglednega gosta. Predvsem pa, da nam uspehi našega velikega vzornika še danes pomagajo, da nadaljujemo pot, ki so jo pred mnogimi leti začrtali Marko Godina in naši učitelji. Za vse je pomembno, da duh Marka Godine še živi in da tudi mlada ekipa prispeva v zakladnico svetovnega znanja. Srečanja, kot je današnje, so velika priložnost za izmenjavo izkušenj in znanj. Ljubljana ostaja na zemljevidu pomembnih mikrokiruških centrov v svetu."

Prejemnika Godinove štipendije izbere komisija profesorjev na osnovi kliničnega, znanstveno-raziskovalnega in pedagoškega dela ter raziskovanja na področju rekonstrukcijske kirurgije in osebnostnih lastnosti. Nagrajenec svoje pomembne dosežke nato predstavi v pomembnih mikrokiruških centrih po svetu. Cilj obiskov je širjenje znanja in promocija odličnosti na področju rekonstrukcijske kirurgije in potrditev dela pionirja mirkokirurgije, uglednega plastičnega mikrokirurga Marka Godine.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave