20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Izjemno redek primer, ki je presenetil še zdravnike

V Angliji so zdravniki zabeležili nenavadni primer, kjer je zdravniško pomoč iskal 63-letni moški, ki je imel na vratu tumor v velikosti nogometne žoge. Šlo je za lipom, torej benigno tkivo iz maščobnih celic. Čeprav tvorba ni bila nevarna, je lipom te velikosti prava redkost.

Lipom
(Foto: casereports.bmj.com)

Ogromen benigni tumor na vratu 63-letnika je v dolžino meril 30 centimetrov, v širino in globino pa 20 centimetrov. Nesrečnik zaradi lipoma ni mogel več premikati vratu, zaradi teže, ki je pritiskala na njegovo telo, pa je trpel za hudimi bolečinami v ramenih. Tvorba je nekaj let počasi in vztrajno rasla, vse dokler ni odšel v bolnišnico in poiskal zdravniško pomoč, pišejo v medicinski reviji BMJ Case Report, kjer poročajo o primeru.

Neimenovanemu moškemu so v bolnišnici opravili operacijo, s katero so mu uspešno odstranili tvorbo. Pri tem niso poškodovali nobenega živca ali mišice, odstranili pa so mu tudi odvečno kožo, ki je nastala zaradi rasti tvorbe. Zdravniki so v poročilu še zapisali, da je bilo tkivo na otip mehko in da 63-letnik ne bo potreboval nadaljnjih plastičnih operacij, saj med posegom ni prišlo do nikakršnih dodatnih poškodb.

Testi po operaciji so pokazali, da je bil tumor benigen in iz maščobnih celic. Šlo je za tako imenovani lipom. Lipomi se lahko pojavijo na katerem koli delu telesa, najpogosteje na trupu in rokah. Navadno se pojavijo pri ljudeh, starih od 40 do 60 let, in so običajno neboleči, mehki in majhni. Običajno merijo okoli 1 centimetra, a se lahko zrastejo tudi do 10 centimetrov. Običajno v teh primerih opravijo operacijo, s katero ga odstranijo ali liposukcijo. Tako velik lipom, kot se je pojavil pri omenjenemu moškemu, je izredna redkost. Kje so poseg opravili, niso zapisali.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 6
 
Dinho8O 29.02.2016 19:45:43
Pa sanj niste normalni, kakšne slike objavljate...bolniki
Megaclite 29.02.2016 21:50:26
Kaj je pa narobe s sliko? Vsaj naravna je, ne pa tako kot nekatere plastične zvezdnice na tem portalu.
slovenc79 01.03.2016 03:17:54
dinho, reči mamici naj ti odklopi internet in prebere pravljico, da boš pozabil na te slike in sladko zaspal.
ADRR 29.02.2016 16:09:03
Ne razumem teh ljudi kaj zavraga čakajo toliko časa da ta tumor zraste do takih dimenzij!?!?!? Ni ravno tako, da bi lahko rekel, "da ga ni opazil"!
BMWmunja 29.02.2016 20:16:39
Morda pa so še kje drugje na svetu take čakalne dobe in brezbrižnost do pacijentov, kot je to primer v Sloveniji.
kajenje je zdravo 29.02.2016 10:40:34
Ne vem, če takele stvari glih pašejo na takle poral, razen, če vaša urednica misl, da ste naslednik raznih cirkusov iz 19.stoletja. /
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave