23.07.2018
LJ
26° / 16°
Marihuana Lahko konoplja izboljša imunski sistem in zdravi raka? Joga Joga za dobro jutro Zob Zobozdravnik razkril živila, ki uničujejo naše zobe Kevin Ko se zdravnik odloči za spremembo ...

Skodelica za zbiranje menstrualne krvi

Čeprav že skoraj leto dni lahko tudi v slovenskih drogerijah kupite silikonsko skodelico za zbiranje menstrualne krvi, nič ne kaže, da bi se prodaja vložkov in tamponov drastično zmanjšala.

Ženska v spodnjicah
Bo menstrualna skodelica nadomestila vložke in tampone? (Foto: iStockphoto)

Menstrualna skodelica je najbolj navdušila Angležinje, Američanke in Finke. Ker se skodelico lahko opere in uporablja celo več let, njeni izumitelji pravijo, da bo zaradi svoje ekonomičnosti nadomestila klasične menstrualne vložke in tampone. 

Pozanimali smo se, kako se je skodelica prijela pri nas. Zastopnica za prodajo Mateja Kalin je povedala, da so v največji slovenski verigi drogerij v enem letu prodali skoraj pet tisoč menstrualnih skodelic. Največ so jih prodali spomladi in poleti. Kalinova je še povedala, da so s prodajo zelo zadovoljni, saj so jih v primerjavi s tujino procentualno prodali celo več.

Je menstrualna skodelica zdravju prijazna?

Menstrualna skodelica je izdelana iz stoodstotno medicinsko preverjenega silikona, ki je pridobljen iz najbogatejšega minerala na zemlji, kremena. Zato je primeren tudi za občutljivo kožo, nagnjeno h glivičnim obolenjem, alergijam in podobno.

Zakaj bi tampone in vložke zamenjali z menstrualno skodelico? 

Zastopnica za prodajo Mateja Kalin je povedala, da je skodelica v primerjavi z vložki boljša, ker okoli nožnice ne ustvarja toplih in vlažnih pogojev, ugodnih za razvoj bakterij, poleg tega pa skodelico lahko nosimo tudi med rekreacijo, na primer med plavanjem, kolesarjenjem ali jahanjem. Skodelica tudi ne povzroča cistitisa, ki ga prenaša bakterija Esherichia coli.

Vložek
Zastopnica za prodajo skodelice za zbiranje menstrualne krvi je povedala, da so uporabnice zelo zadovoljne, skodelica se jim zdi bolj praktična kot vložki in tamponi, sploh poleti.



V primerjavi s tamponi skodelica ne suši in ne draži vaginalne sluznice, saj ne posega v naravni proces čiščenja odmrlih celic in bakterij nožnice z menstrualno krvjo. Razen tega v nožnici ne pušča vlakninastih sledov. Ker so tamponi po navadi beljeni, pogosto porušijo naravno kislost nožnice, kar se z uporabo skodelice ne zgodi. Menstrualna skodelica je hipoalergična in ne vsebuje lateksa. Po uriniranju ne pušča mokre vrvice za seboj.

Kakšne so njene slabosti v primerjavi s tamponi in vložki? 

Menstrualna skodelica
Najprej sem imela nekaj težav z izstavljanjem skodelice, vendar sem se navadila že po prvem ciklusu. Nekako tako, kot sem prvič poskusila in se privajala na tampone. Danes mi ni treba več hiteti v trgovino po vložke, ko dobim menstruacijo.

V primerjavi s tamponi in vložki je pri skodelici potrebno vzdrževanje in negovanje, ker je po uporabi ne zavržemo in jo lahko imamo več let. Prva uporaba skodelice je podobna prvi uporabi tampona, kjer se mogoče nekoliko lovimo pri odstranjevanju. Ker pa skodelico lahko vstavimo v nožnico kadar koli v mesecu, lahko že pred mesečnim perilom vadimo njeno uporabo.

Koliko časa jo lahko uporabljamo? 

Silikon se po navadi uporablja 10 let in s primernim vzdrževanjem tudi skodelica lahko doseže od 5 do 10 let.

Kako se jo vstavlja? Je boleče?
Se jo lahko menja v javnih prostorih?

Skodelico prepognemo na polovico in jo vstavimo v nožnico, kjer ostaja umeščena s pomočjo vakuuma in nožničnih mišic. Za razliko od tampona, ki ga potisnemo bolj v notranjost nožnice, je menstrualna skodelica pozicionirana bolj ob ustju nožnice in tudi zato ne čutimo nobene bolečine.

Kako skodelico praznimo in s čim jo umivamo? 

Skodelico povprečno praznimo od 2- do 3-krat na dan.
Spere se jo z navadno vodo in blagim intimnim milom, ki ne vsebuje dodatnih dišav. Lahko pa jo obrišemo z dezinfekcijskim robčkom. V javnih straniščih je najbolj priporočljivo, da si pomagamo s plastenko navadne vode, s katero splaknemo skodelico kar nad straniščno školjko.

Ali obstajajo različne skodelice? 

Tampon
So tamponi preteklost?

Obstajajo skodelice različnih blagovnih znamk, vse pa delujejo enako. Razlikujejo se samo po obliki, površini in barvi.

Kako skodelico vzamemo iz nožnice?

Pri izstavljanju si pomagamo s stiskom trebušnih mišic. Ko zagrabimo dno skodelice, jo stisnemo, tako da vakuum popusti, in izvlečemo. Večina deklet si odreže pecelj na želeno dolžino.

Kakšna je razlika med znamko Lunette in drugimi znamkam? 

Za blagovno znamko Lunette smo se odločili zaradi izboljšav, ki so bile narejene v finskem podjetju. Stena te menstrualne skodelice je gladka, in ker nima ostrih robov, je čiščenje zelo enostavno. Tudi pecelj te menstrualne skodelice je raven, zato se na njem ne morejo nabirati bakterije. Po internetni raziskavi je večina uporabnic po nakupu menstrualnih skodelic drugih znamk kupila še Lunette in jo na koncu tudi najraje uporabljala. Poleg tega smo na različnih forumih zasledili, da so imele uporabnice številne pozitivne izkušnja prav s to menstrualno skodelico.

Svoje mnenje in izkušnje lahko izrazite tudi na našem FORUMU.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 20
 
Bina71 15.03.2017 21:32:42
Lunettko lahko ponovno dobite. Sedaj je zastopnik podjetje 2F Studio d.o.o.. Lepo od njih, da so jo ponovno ponudili nam ženskam :) na tržišču Slovenije.
 
monika24 30.11.2010 17:32:04
hm...kako to zgleda...ko se uležeš se ti kri nazaj not zliva??? fuj
Merka 16.09.2016 11:53:03
Kri počasi kaplja iz materničnega vratu, ki je za buciko majhna odprtina in se odpre šele pri porodu. Ko ležiš je praktično enako kot kadar ležiš pri vložku. Pri tamponu, pa je problem, ker izsušuje,... Dolker ne probaš ne veš :)
black1cat2 22.10.2009 13:18:49
Lepo, da vam je skodelica tako všeč. Sama sem na začetku bila prav tako zelo zadovoljna in prepričana, da je več ne menjam za karkoli drugega. Potem pa mi je sredi 4 ciklusa, ko sem jo uporabljala, ostala not in po skoraj uri truda še vedno nikakor ni hotela ven - morala sem k dežurnemu ginekologu. Vakumsko se je 'zacementirala'. Niti sanjalo se mi ni, da se lahko kaj takega zgodi. Od takrat se je več ne dotaknem!
 
d3lfink4 20.07.2009 09:10:46
Tudi jaz uporabljam Lunettko že nekaj časa in je ne morem prehvaliti ... Res se je potrebno najprej nanjo navaditi, potem pa gre in res je ne zamenjam več za vložke ali tampone. Meni jo je svetovala ginekologinja, ker sem imela pogosta vnetja zaradi uporabe vložkov in tamponov (ki so pravi raj za bakterije) in odkar imam to skodelico, so te težave popolnoma izginile :-) Jaz si jo izpraznim in zamenjam vedno kar pod tušem, tako da je vse še bolj čisto in je super! Lady2, menim, da skodelice nimaš pravilno vstavljene, saj te nikakor ne sme žuliti - mogoče je celo prevelika, ali pa ni popolnoma odprta in to je potem tudi razlog, da ti ob straneh pušča ... Večkrat poskusi z vstavljanjem pa brez strahu in panike, saj nimaš kaj narediti narobe ... preberi še 1x natančno navodila in poskusi ... Verjamem da bo šlo ;-)) LP
 
lady2 02.04.2009 18:11:44
Tudi sama uporabljam menstrualno skodelico že več časa, nisem pa zadovoljna z njo. Ko imam vstavljeno me skoraj vedno žuli ko hodim in stalno moram imeti tudi vložek, ker mi kri pri strani priteče na vložek
 
muckaa 31.03.2009 16:18:01
mirovnica, repek se odreže, sploh če te moti, kar korajžno :) jaz ga imam skoraj do konca odrezanega z navadnimi škaricami in me nič ne moti. po porodu se seveda lahko uporablja, samo za poporodne krvavitve piše, da ni priporočljivo.
 
mirovnica 31.03.2009 13:56:12
Pozdravljene, zanima me kako ste se navadile na ta repek, z njim imam nekaj težav in mi začne nagajati. Ne vem ali premalo porinem lonček notri. hvala lepa za odgovor
 
trima 31.03.2009 11:01:33
Mene pa zanima, če se lahko uporablja po porodu ali po operacijah?
 
Lilaxx 29.03.2009 22:40:33
Stane okoli 30 €, imaš pa jo potem lahko okrog 5 let (če bi izračunale, koliko na leto zapravimo za tampone in vložke, s tem pa še okolje onesnažujemo, cena sploh ne bi izgledala tako visoka). Nanjo pa se zelo hitro navadiš. Če se spomniš, smo se morale tudi na prve vložke navaditi, pa na tampone itd.
Drugače pa bi tu izpostavila še nekaj. Vsi vložki, tudi navadni bombažni, so polni nevarnih in škodlijivih kemikalij. Bombaž je poln pesticidov in kemikalij, ki so posledica beljenja, da o plastičnih vložkih, polnjenih z geli niti ne govorim. In vse to prihaja v stik s sluznico in krvjo, kar res ni v redu.
Ob uporabi skodelice se izognemo vsemu temu, hkrati pa se počutimo bolj suho kot z najbolj vpojnim vložkom.
Ob uporabi skodelice morda za zaščito perila potrebujemo le naravne dnevne vložke - tiste tanke ščitnike perila - in to je vse. Pri nas se dobijo povsem naravni, nebeljeni, iz organsko pridelanega bombaža in brez celuloze.
 
buba76 29.03.2009 14:09:44
mene pa zanima kako ste se navaadile na to skodelico in v kakšnem času?In kakšna je kaj cena tega izdelka?zahvaljujem se za prijazne odgovore!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Joga

Ste že kdaj vadili jogo?

Uporabne povezave