15.12.2018
LJ
/ -1°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Jo bodo pustili umreti?

10-letna Sarah Murnaghan, ki trpi za cistično fibrozo, bi bila na vrhu liste čakajočih za presaditev odraslih pljuč, če bi bila stara 12 let. Ker je dve leti mlajša, pa se starša sprašujta, ali jo bodo res pustili umreti.

Sarah
10-letna Sarah Murnaghan nujno potrebuje presaditev pljuč, saj so ji zdravniki napovedali le še nekaj tednov življenja. Žal pa je premlada, da bi se uvrstila na seznam za presaditev odraslih pljuč, zaradi česar ima zelo malo možnosti, da bo prejela organ, ki ga potrebuje za preživetje. (Foto: change.org)

Če Sarah Murnaghan iz Pennsylvanije v kratkem ne prejme novih pljuč, ne bo dočakala svojega enajstega rojstnega dne. ''Prejšnji teden se je njeno stanje izjemno poslabšalo in bila je na robu, ko bi jo bilo potrebno intubirati, kar je zadnja faza cistične fibroze, ko čakaš na presaditev pljuč,'' je za abc news pojasnila njena mati Janet Murnaghan.

Sarah
Starša deklice Sarah sta obupana in se sprašujeta, ali jo bodo res pustili umreti. (Foto: theblaze.com)

A ker je Sarah stara le 10 let, ni na seznamu za presaditev odraslih pljuč, s tem pa so njene možnosti za to, da bo v kratkem prejela pljuča veliko manjše. Sarah so namreč na odboru organizacije Organ Procurement and Transplantation Network (OPTN) razvrstili na listo za transplantacijo otroških pljuč, ki pa so izjemno redka. Če so lansko leto v ZDA darovali 15 000 odraslih pljuč, so darovali le 12 otroških pljuč. Tako je deklica na seznamu že 18 mesecev in še vedno ni prejela operacije, ki jo nujno potrebuje. Obupana starša ne vesta več, kako naprej. ''Sarah bodo pustili umreti. Ne samo nje, tudi številne druge otroke v podobni situaciji,'' je povedal njen oče Fran Murnaghan.

Tako sta se odločila, da se borita proti politiki, ki Sarah preprečuje, da bi se uvrstila na seznam za presaditev odraslih pljuč. Kot poroča Associated Press sta na OPTN naslovila pismo, kjer sta zaprosila naj spremenijo svojo politiko in omogočijo transplantacijo pljuč tudi mlajšim otrokom. ''Ne prosiva za to, da ima Sarah privilegij, prosiva za enakost. Prepričana sva, da bi morala biti Sarah obravnavana glede na resnost njenega stanja in ne glede na njena leta,'' je povedala mati Janet.

Bolniki z redko gensko boleznijo cistično fibrozo, ki poškoduje pljuča, imajo v povprečju življenjsko dobo 31 let, je za abc news pojasnil specialist pediatrije dr. Devang Doshi iz otroške bolnišnice v Michiganu, ki Sarah ne pozna. A če pacientom presadijo pljuča, se njihovo stanje občutno izboljša. ''Grozljivo je slišati ali brati zgodbe staršev z otroki, ki nujno potrebujejo presaditev za preživetje … Ljudje, ki imajo manj resna stanja prej prejmejo organe kot ti otroci. Kot zdravniki včasih vidimo krivice in ovire in smo včasih razočarani nad sistemom,'' je pojasnil pediater in dodal, da bi bila odrasla pljuča res da nekoliko prevelika za otroški prsni koš, a bi na ta način lahko rešili številna življenja otrok.

Družina male Sarah je tako na spletu odprla stran change.org, kjer zbirajo podpise za peticijo, da bi organizacija Organ Procurement and Transplantation Network spremenila svojo politiko. Gre za organizacijo, ki spada pod oddelek ministrstva za zdravje in je v ponedeljek že odgovorili na prošnjo staršev. ''OPTN ne more narediti izjeme v svoji politiki na podlagi posameznega pacienta, saj bi s tem, odvzeli pravice drugemu pacientu,'' so zapisali v izjavi za javnost.
 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 10
 
RamzesII 06.06.2013 16:54:01
Vsi pacienti imajo enake pravice, nima en večjih kot drugi, ...ne morejo drugemu vzeti pravic, saj nima nič večjih kot prvi pacient.

Toda primerjati otrok in odraslih res ne gre. Če tehtamo med odraslim in otrokom, seveda je v prednosti otrok. Tu niti ni vprašanj.
 
RamzesII 06.06.2013 16:51:01
"OPTN ne more narediti izjeme v svoji politiki na podlagi posameznega pacienta, saj bi s tem, odvzeli pravice drugemu pacientu"
A res, če bi šlo za otroka predsednika, kakšnega velepomembneža ali velebogataša, sploh ne pomišljali, ...mediji pa o takem primeru sploh ne bi poročali, itak.
 
RamzesII 06.06.2013 16:47:52
Neumno, a pljuča sicer lahko zmanjšajo, obrežejo, a tule pa niso tega sposobni izvest.

Žal bo ta otrok prej umrl preden bosta kaj dosegla s svojim načrtom.
 
higgsov bozon 04.06.2013 19:26:45
ja..tko je , mi ki imamo zdrave otroke ne vemo kaj imamo in se sekiramo za brezvezne reči..ali bo denar za morje,smučanje itd..
zeelo hitro se pozabi kaj je zdravje ,že ko otrok preboli kakšno obično bolezen..
 
damhel 04.06.2013 16:17:26
Doma imamo leto in pol starega otroka, zaenkrat hvala bogu zdravega, ampak srčno upam, da mi ne bo treba nikdar v življenju gledati v bolniški postelji svojega otroka kako umira in pri tem biti popolnoma nemočen
PiknyBoo 04.06.2013 15:09:13
Vem, da se bo slišalo okrutno, ampak mislim, da bi se moralo dati mladim ljudem prednost pred starejšimi, vem a so tukaj čustva in je marski kaj težko in bi marsi kdo rad imel človeka ob sebi ampak se mi enostavno zdi prav, da se da otroku priložnost da nekaj naredi iz življenja iz sebe da ga uživa. Verjamem pa da ko prideš v podobne situacije bi naredil vse da človek preživi, neglede na starost..
ančka30 04.06.2013 16:11:03
Pa ko človek umre,da bi darovali organe.
Ajas Bešič 04.06.2013 13:57:25
izredne izjeme so možne in ta organizacija bi morala prilagoditi stališča za tako majhne otroke ali paciente kot jih oni suhoparno imenujejo , upam da bodo našli rešitev za deklico
 
xx26xx 04.06.2013 13:43:30
boga revca T__________________________________________________________T

a je ta lajf pravičn da se na male punčke spravla T__T
damhel 04.06.2013 16:20:40
ni pravičen ne
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave