13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Kaj organizmu naredijo gazirane pijače?

Gazirane pijače so za zdravje vse prej kot koristne. Tistega, ki jih uživa, po nepotrebnem napolnijo z ogromno količino sladkorja, lahko pa povzročijo tudi celo kopico bolezni – od diabetesa do raka.

Gazirana pijača
Gazirane sladkane pijače so za zdravje vse prej kot koristne, saj vsebujejo ogromno sladkorja.

Sladkane gazirane pijače so najbogatejši vir kalorij v naši prehrani. V Združenih državah Amerike, kjer je sicer odstotek ljudi, ki uživajo gazirane pijače, še veliko večji kot pri nas, oseba na primer na leto spije 216 litrov sladkanih gaziranih pijač na leto. Samo predstavljajte si, koliko sladkorja je to! V enem kozarcu sladke gazirane pijače se namreč skriva okoli pet žličk sladkorja, običajno v obliki glukoze (35–45 %) in fruktoze (55–56 %).

In kaj se zgodi v telesu, ko zaužijemo gazirano pijačo?

Ko zaužijemo sladkano gazirano pijačo, začne trebušna slinavka v odgovor na sladkor nenadoma tvoriti inzulin, krvni sladkor pa se močno poviša.

V 20 minutah od zaužitja krvni sladkor doseže vrhunec, jetra pa se odzovejo na nenadno povišanje inzulina tako, da ogromne količine sladkorja pretvorijo v maščobne zaloge.

40 minut po zaužitju se kofein iz pijače že v celoti absorbira. Zenice se razširijo, krvni pritisk narase, jetra pa začnejo v krvni obtok odlagati še večje količine sladkorja. Še približno pet minut pozneje organizem poveča proizvodnjo dopamina, ki stimulira centre za dobro počutje v možganih. Gre za reakcijo, ki je identična tisti, do katere pride ob zaužitju heroina.

60 minut po zaužitju sladkor v krvi začne hitro upadati, zato pa si boste kaj kmalu zaželeli nov kozarec pijače ali kakšno sladkarijo.

Debel par
Fruktoza, ki se nahaja v sokovih, se med presnovo v večjem delu predela v maščobo.

Kot pravijo strokovnjaki, naj bi bila kronično povišana količina inzulina v organizmu, zaradi katere lahko pride tudi do odpornosti na inzulin, ključni dejavnik za razvoj nekaterih kroničnih bolezni, od diabetesa pa do različnih oblik raka.

Fruktoza se najhitreje spreminja v maščobo

Sladkane pijače večinoma tvori fruktoza. Ta se v maščobne obloge spreminja hitreje kot katera koli druga vrsta sladkorja ali maščobe. Predelajo jo jetra, za razliko od drugih sladkorjev pa jetra fruktozo večinoma skladiščijo v obliki maščob. Prav zato je fruktoza tudi glavni krivec, ki se skriva za debelostjo. Neka raziskava je pokazala, da lahko z dnevnim zaužitjem dveh plastenk gazirane pijače tedensko pridelate kar pol kilograma maščobe!

Poleg pridobivanja telesne teže je stranski učinek uživanja velikih količin fruktoze tudi porast trigliceridov, ki povečujejo tveganje za bolezni srca, fruktoza pa lahko povzroči tudi ošibitev signalov med leptini in osrednjim živčnim sistemom. Leptin je odgovoren za nadzorovanje apetita in skladiščenja maščobe, poleg tega pa sporoča jetrom, kaj storiti s skladiščeno glukozo. Ko je signal med leptini in osrednjim živčevjem prekinjen, se pojavijo povečanje telesne teže, diabetes in druge povezane bolezni.

Kaj vse še najdemo v gaziranih pijačah?

- Koruzni sirup z večjo vsebnostjo fruktoze. Če zaužijete 120 kalorij glukoze, se v obliko maščob shrani manj kot ena kalorija, če zaužijete 120 kalorij fruktoze, pa se v obliki maščob shrani kar 40 kalorij. Uživanje fruktoze je torej enako uživanju maščobe. Poleg tega jetra pri predelavi fruktoze sproščajo ogromno odpadnih snovi in toksinov, vključno s sečno kislino, ki povišuje krvni pritisk in povzroča protin.

cola
Sladkane gazirane pijiače vsebujejo tudi številne dodatke, ki so škodljivi za zdravje. (Foto: iStockphoto)

- Približno 150 praznih kalorij, od katerih se večina pretvori v maščobe.

- Od 30 do 55 mg kofeina, ki lahko povzroči nespečnost, živčnost, visok krvni pritisk, nepravilen srčni utrip, povišan holesterol ter upad vitaminov in mineralov v organizmu.

- Umetna barvila, vključno s karamelnim barvilom, za katerega so ugotovili, da je kancerogeno. To barvilo naj bi, sodeč po raziskavah, povzročalo raka na pljučih, jetrih in ščitnici, pri laboratorijskih miših in podganah.

- Fosforno kislino. Ta lahko vpliva na zmožnost telesa za absorpcijo kalcija, kar lahko vodi do osteoporoze ali zmanjšanja kakovosti kosti in zob.

- Aspartam. Kemikalijo uporabljajo kot nadomestek sladkorja v dietnih pijačah. Z aspartamom naj bi bilo povezanih kar 92 različnih bolezenskih stanj, vključno s tumorji na možganih, prirojenimi deformacijami, diabetesom, čustvenimi motnjami in epilepsijo.

- Sulfite. Ljudje, ki so občutljivi na sulfite, lahko zaradi uživanja pijač, ki jih vsebujejo, izkušajo glavobole, težave z dihanjem in izpuščaje. V redkih, a resnih primerih lahko sulfiti povzročijo tudi smrt.

- Natrijev benzoat. V pijačah služi kot sredstvo za konzerviranje, raziskave pa so pokazale, da lahko poškoduje DNA in v nekaterih primerih vodi v cirozo jeter in Parkinsovo bolezen.

Zdravstveni učinki uživanja gaziranih pijač

Glede na sestavine, ki jih najdemo v sladkanih gaziranih pijačah, ni prav nič presenetljivo, da so številne raziskave pokazale, da te povzročajo debelost in z debelostjo povezane zdravstvene težave. Ker povečujejo raven inzulina, povišan inzulin pa je odlična podlaga za razvoj številnih kroničnih bolezni, kozarec gazirane pijače ne le povečuje tveganje za diabetes za 85 odstotkov, temveč povečuje tudi tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, raka, za artritis, osteoporozo, protin in nealkoholno maščobno bolezen jeter.

Svoje zdravje in zdravje vaših otrok lahko izboljšate na zelo enostaven način. Prenehajte uživati gazirane pijače oziroma njihov vnos zmanjšajte na minimalno količino. Sokove nadomestite z običajno naravno vodo, če že morate piti gazirane pijače, pa izberite raje mineralno vodo, v katero primešate naravni limonin sok. Če ste odvisni od gaziranih pijač (ne pozabite, da sladkor povzroča močno odvisnost), pa poiščite strokovno pomoč.

Ali pogosto pijete gazirane pijače? Komentirajte na naši  Facebook strani . Če se nam še niste pridružili, lahko to storite s klikom na

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 43
 
mhm... 30.08.2011 09:13:10
"Ko zaužijemo sladkano gazirano pijačo, začne trebušna slinavka v odgovor na sladkor nenadoma tvoriti inzulin, krvni sladkor pa se kmalu zatem močno poviša." ja ja, najprej se tvori inzulin, pol pa se koncentracija glukoze v krvi poviša ... kakšne neumnosti !!!
umadbro? 30.08.2011 07:37:29
Dejansko to sploh ni res. Samo sladkane pijače dvignejo inzulin. Umetna sladila (aspartame) ne dvigujejo inzulina. Spet neresnice ...
NinjaRockStar 30.08.2011 07:46:19
...in maščobe v dieti se NE pretvorijo v maščobo... vidim ogromno moških na dietah z malo ali celo nič maščob, kar pomeni OGROMEN padec prostega testosterona, kar nakar lahko vodi v depresijo, težave z erekcijo, zmanjšan libido, itd. V glavnem, vreden je ogled dokumentarcev Fat Head in Sugar: The Bitter Truth (na youtubu), ali pa Why You Got Fat (tudi na youtubu).
umadbro? 30.08.2011 07:57:08
Res je žalostno, da se širijo take neresnice. Čisto vsako makrohranilo je pomembno. Predvsem maščobe, saj brez njih ni rasti mišične mase in tudi nastanejo težave, ki si jih ti omenil zgoraj. Seveda je potrebno vnašati kvalitetne (nenasičene) maščobe. Grozno kam je televizija in internet obrnila prebivalstvo s takimi članki. Vedno več je ekstremov: debelost ali pa anoreksija...
York 30.08.2011 17:38:14
Pojasni zakaj je fruktoz slaba stvar, kot si napisal nekaj vrstic nižje?
umadbro? 31.08.2011 07:15:37
Fruktoza zelo hitro prehaja v maščobo in se je kot energijo ne pokuri skoraj nič - za razliko od ostalih sladkorjev v sadju - je pa v sadju od vsega sladkorja (v večini sadja) vsaj polovica fruktoze. Torej pri hujšanju sadje popolnoma ODPADE, pri normalnem vzdrževanju teže pa tudi bolj v majhnih količinah.
umadbro? 31.08.2011 07:16:58
Ne trdim pa, da je sadje slaba stvar, da se nebo kdo opičil v to. Sadje je le vir vitaminov, ampak raje pridobite vitamine iz zelenjave, ki nima fruktoze in se vam ne bo nabirala maščoba.
 
jurcek 30.08.2011 06:10:49
zdej ze kar vse povzroca raka..
 
djdj 29.08.2011 23:24:44
Mene boli želodec če spijem gaziran sok, prav nasprotni učinek ima pa pivo.
 
ThePope 29.08.2011 23:03:02
Kaj Glukoza ali Fruktoza je slaba? Ali oboje?
umadbro? 30.08.2011 07:36:21
Fruktoza je slaba stvar.
York 30.08.2011 17:36:55
Takole na kratko, prosto po Prešernu, kot bi dejali nekateri.

Saharoza:
Trsni ali pesni sladkor, C12H22O11

Osnovne gradnike sladkorjev imenujemo mono-saharidi (imenujemo jih tudi enostavni sladkorji, enostavne molekule), primera za takšna sladkorja sta npr. glukoza (grozdni sladkor) in fruktoza (sadni sladkor) - sladkorja, ki ju v večjem deležu vsebuje grozdna jagoda. Enostavni sladkorji se združujejo, iz dveh takšnih molekul nastajajo npr. di-saharidi. Iz glukoze in fruktoze nastane di-saharid saharoza (trsni ali pesni sladkor, ki ga uporabljamo tudi v gospodinjstvih). Veriga gre naprej do nastanka poli-saharidov, kot je npr. škrob.

Med Disaharide spadajo tudi :
* saharoza
* maltoza
* laktoza

Največkrat mislimo s sladkorjem ogljikove hidrate (saharozo), ki se uporabljajo doma (kava, čaj, kompoti, sladice, ...), v prehrambeni industriji in v industriji pijač.

Fruktoza:
Sadni sladkor,C6H12O6

- Monosaharidi:
* fruktoza
* glukoza
* galaktoza


Sadje je bogato z vlakninami, z vitamini ... in sadnim sladkorjem – fruktozo. Presnova fruktoze se konča v jetrih, kjer se je lahko v obliki glikogena skladišči cca. 50 g (toliko fruktoze najdemo npr. v dveh bananah). Če se višek ne izkoristi za energijo, se spremeni v maščobo.
Fruktoza pride takoj v kri ( no nekaj jo upočasnijo vlaknine ) samo ne gre v mišice ampak v jetra kjer se spremeni v glukozo in to potem telo oddaja po potebi za vzdrževanje krvnega sladkorja.
 
acofranc 29.08.2011 21:24:48
eh..povprečna gazirana pijača ne vsebuje nič več sladkorja od povprečnega sadnega soka..
York 30.08.2011 17:23:56
Lahko da. In vse je odvisno od kemične sestave.
In glej, ozon je tudi kisik, samo, da ima tri mulekule kisika namesto dveh in kljub "višku" bi se zadušili.
Osnovno znanje kemije je lahko čisto praktična stvar.
4ncq 03.09.2011 11:05:49
Ozon pa že nima treh molekul kisika. Ozon ima 3 atome kisika, je pa še vedno to 1 molekula. Sicer pa se kisik običajno pojavlja kot dvoatomna molekula. Med atomom in molekulo je precejšnja razlika. Toliko o tvojem osnovnemm znanju kemije.
Urska Faller 29.08.2011 21:19:05
bučke, ne bučke, napake, .novinarji, .........tekoč cuker z muhurčki ni niti dober niti zdrav, se pa seveda sak sam odloči kako in kaj
 
herzog 29.08.2011 20:14:54
h.i 29.08.2011 18:42:39 6

Moja BABICA JE PILA SAMO GAZIRANE PIJAČE IN DOŽIVELA NATANKO 98 LET , ZATOREJ NE PRODAJAT BUČK ......

če bi tvoja babica pila gazirane pijače od petega leta starosti (tako kot ti verjetno...) ti garantiram, da neb doživela natanko 98 let. Bistvena razlika je če piješ gazirane pijače od 70-98 leta starosti...kot pa od 5-??? sicer pa na zdravje, sam da nauš cvilu/cvilila ko boš sladkorno fasal/a
p.s.: glede bučk pa...nevermind
 
FAUSTOS1 29.08.2011 18:46:18
američani ze 125 let redno pijejo cocacolo pa imajo več stoletnikov kot albanija ki ne pozna kole
York 30.08.2011 17:20:08
Glede na število prebivalcev, ki jih ima Amerika je to matematično jasno.

Nas in Kitajcev je miljarda, a ne?
Igor Hari 1 29.08.2011 18:42:39
Moja BABICA JE PILA SAMO GAZIRANE PIJAČE IN DOŽIVELA NATANKO 98 LET , ZATOREJ NE PRODAJAT BUČK ......
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave