11.12.2018
LJ
/ -3°
Hiša Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

''Počutim se, kot bi se spet rodil''. Poglejte ga danes

Komaj 19-letnemu Indijcu Amarju Samadu je tumor na čeljusti pričel rasti pred desetimi leti. Postal je že tako velik, da ni mogel govoriti, začel mu je prekrivati oko, ni mogel normalno jesti ... Sedaj so mu končno pomagali. “Počutim se, kot bi se spet rodil,” je povedal.

Amar Samad
Amar pred posegom (Foto: Profimedia)

Tumor je rasel in rasel in tehtal že 4,8 kilogramov. 14-urna operacija je bila potrebna, da so Amarju Samadu pomagali, poročajo v indijskem mediju The Hindu. Opravili so jo na inštitutu za medicinske znanosti Amrita.

Njegov tumor je rezultat genetskih okvar. A ker Amarjeva družina živi v odmaknjenem predelu, kjer nimajo dostopa do zahtevnejših zdravstvenih posegov, je dolgo trpel. Zaradi čedalje bolj nenavadnega videza se je tudi začel skrivati.

Dr. Subramania Iyer, plastični kirurg, je pojasnil, da je imel Amar benigni tumor na obščitnični žlezi. Z njim se je vse začelo. Gre za hiperparatiroidizem, bolezen, ki jo povzroči prevelika tvorba tako imenovanega parathormona iz obščitničnih žlez. Ker ta hormon skrbi za pravilne ravni kalcija v krvi in tkivih, ki skrbijo za presnovo tega minerala, težave s tem hormonom povzročijo prevelike ravni kalcija. To pa povzroča različne simptome. Pojavijo se utrujenost, bolečina v trebuhu, bruhanje, manjši apetit, bolečina v kosteh in sklepih, včasih prepogosto uriniranje ... 

Pri primarnem hiperparatiroidizmu je vzrok za težave s hormonom lahko benigni tumor, kot se je zgodilo Amarju. Pri sekundarnem hiperparatiroidizmu pa je lahko vzrok nekaj drugega v telesu, kar povzroča, da je v krvi premalo kalcija, zaradi česar začne nastajati preveč parathormona. Lahko dejansko uživamo premalo kalcija, lahko imamo v krvi premalo vitamina D, brez katerega telo ne more izkoristiti kalcija iz hrane. Vzrok je lahko tudi kronična ledvična odpoved.

Kako do dovolj vitamina D, si lahko preberete v tem članku. To je res pomemben vitamin, ker ga v hrani ni veliko.

Zaradi genetske okvare je pri Amarju hiperparatiroidizem vodil še v nastanek tumorja na čeljusti. Njegov primer je poseben, saj je ta prav neverjetno zrasel. Če mu ne bi pomagali, Amar kmalu ne bi mogel več dihati in jesti. Pa tudi ravni kalcija v njegovem telesu so bile mnogo prevelike.

Amar Samad
Amar z zdravniki po posegu, ki mu je prinesel veliko olajšanje. (Foto: Profimedia)

Po zahtevni operaciji odstranitve tumorja je potekala še rekonstrukcija obraza. Nekaj kosti so vzeli celo iz njegove noge. Najprej so mislili, da bo izgubil oko, a so ga uspeli rešiti, čeprav njegov vid žal ni popoln. Ravni kalcija pa ima sedaj spet normalne, saj so zdravniki poskrbeli tudi za težave s ščitnico. V prihodnosti mu morajo pomagati še pri zobeh, še z eno operacijo bodo tudi še malo premaknili oko.

Amarjev primer je najprej opazil dr. Sreehari Jingla, ki je za pomoč prosil ameriškega zdravnika, ki je bil ravno na obisku v Indiji.

 Amar je bil po posegu presrečen. Na tiskovni konferenci, s katere je zgornja fotografija, je dejal, da upa, da bo šel sedaj spet lahko med ljudi. Dodal je, da mu je močno odleglo. “Počutim se, kot bi se spet rodil,” je preprosto povedal.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave