17.06.2018
LJ
27° / 15°
Rak na debelem črevesu Preprosto zmanjšajte tveganje za raka zrel par Sva bila skupaj le zaradi otrok? Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Encefalitis Glavo ji bo kmalu razneslo, a je ne operirajo

Koprčanka je hudo zbolela in sedaj prosi za pomoč!

Na družabnih omrežjih je zaokrožila zgodba Koprčanke Tjaše Likar, ki je pri komaj 27 letih zbolela za redko boleznijo kostnega mozga, imenovano mielodisplastični sindrom. Boleznijo, ki se navadno pojavi po 60. letu starosti in lahko vodi v levkemijo. Koprčanka se trenutno zdravi v tujini in piše, da potrebuje sredstva za zdravljenje. Zato je delila svojo zgodbo in sedaj upa na pomoč dobrih ljudi. Preberite njeno zgodbo.

Tjaša Likar
Koprčanka Tjaša Likar na spletni strani waterlily.si pove, da je pri komaj 27-ih letih zbolela za redko boleznijo kostnega mozga, ki se lahko razvije v levkemijo. Zaradi dragega zdravljenja dobre ljudi prosi za pomoč.

Moje ime je Tjaša. Običajno bi se temu pridružil še močan stisk roke, tako pa pišem v upanju, da se vas dotakne le moja beseda. Moja zgodba se je začela v začetku lanskega julija. Po izredno napornem obdobju in uspešno zaključenem projektu na katerem sem delala, sem z navdušenjem vdihnila poletje in z mislimi že bežala na plažo ter zaslužen dopust, kljub nekaj modricam, ki so takrat brez očitnega razloga našle prostor na mojem telesu.

Prosti dnevi so prehitro bežali, misli so se umirile. Moje telo pa kar ni našlo miru, zato sem se oglasila pri osebni zdravnici. Krvna slika je bila popolnoma sesuta. Tako zelo, da je doktorica od mene zahtevala, da pokličem nekoga, ki me odpelje do bolnišnice na dodatne preiskave. Kljub tolažbi, sem v njenem tonu zaslutila, da je nekaj hudo narobe. V trenutku je bilo jasno, da modrice niso posledica stresa in da se razlog za šibkost telesa ne skriva le v preobremenjenosti. Telo je steklo iz zdravstvenega doma, misli in duša pa so za nekaj časa ostale ujete v ordinaciji. Sedla sem v avto in poklicala moje najbližje. In takrat so pritekle solze…tako hude bolečine nisem poznala. Občutek, ki me je takrat preplavil, je težko opisati. In tudi, če ga bi lahko, ne bi želela, da ga kdo podoživi, pa čeprav le skozi besede. Kot da ti nekaj ponuja roko in te vabi nekam, kamor veš, da še ne spadaš.

Po dodatnih preiskavah in stotine prehojenih metrih po mrzlih hodnikih bolnišnice, doktor pove, da gre za krvno bolezen, več naj bi povedali v Ljubljani. Nikoli ne bom pozabila njegovih žalostnih, sinje modrih oči in maminega stiska roke ob njegovih besedah… Pred mano je bil vikend čakanja, razmišljanja in tesnobe ter bolnišnična soba polna strahu. Po petih dneh le dobim diagnozo. Zdravnica pravi, da so se bali najhujšega, levkemije. Vendar je na moji »etiketi« nekaj drugega, nekaj za kar prve dni prežete z brezkončnimi mislimi, sploh nisem poznala pravega imena. Mielodisplastični sindrom. Bolezen kostnega mozga, ki se v več kot 80% pojavi pri populaciji starejši od 60 let in ki prizadene tvorbo vsaj ene vrste krvnih celic. V najbolj neugodni obliki lahko vodi do levkemije. Seveda sem se prvi mesec večkrat vprašala, če sem pri 27ih letih res ena tistih mlajših pacientov, ki se znajdejo v ostalih 20%, potem pa kmalu spoznala, da bo resnično potrebno v akcijo. Edino možno zdravljenje v Sloveniji je presaditev kostnega mozga, ki pa lahko prinese izredno težke posledice izmed katerih je (ironično) lahko tudi mielodisplastični sindrom ali levkemija, trajne okvare organov ali še huje. Osebno najbolj boleče pa je bilo zame dejstvo, da nikoli ne bi mogla biti biološka mama najinemu otroku. S fantom sva šla tudi v proces shranjevanja genetskega materiala, pa se ni ravno dobro izšlo. Telo izbere, kar mu je v trenutku pomembnejše in vlaga energijo tja, je pojasnil ginekolog.

Tjaša Likar
Tjaša Likar in njen fant glasbenik Marko Stropnik. (Foto: waterlily.si)

Strah in želja po kvalitetnem življenju, sta bila prevelika, zato smo se skupaj s starši in fantom odločili za zdravljenje na kliniki v Nemčiji (Hanover). Z doktorji smo upali, da bom zdravljenje zaključila v okvirnih šestih terapijah, vendar se je izkazalo, da jih bo potrebnih vsaj še enkrat toliko. Soočili smo se z dejstvom, da vsega sami ne bomo zmogli plačati, saj stroški terapij na katere grem vsakih 5 tednov, znesejo do 4000€. Zaradi nepredvidljivosti števila terapij lahko samo okvirno sklepam, da bomo potrebovali vsaj še 24.000€. In tu se obračam na VAS. Naj bo to še kako obrabljena fraza, vam iskreno rečem, da bi bila vesela vsakršne pomoči!

V teh mesecih se je zgodilo veliko, vendar je v tem zapisu premalo prostora, da strnem vsa čustva, doživljanja in razmišljanja. Nenazadnje pa bi rada z vami delila pozitivnejšo plat bolezni, katero sem kaj kmalu sprejela kot priložnost za novo življenje. Če se navežem na moj najljubši citat, lahko rečem, da sem »izbrala« TEŽO, katera je mojemu mlademu in na trenutke zbeganemu življenju pred boleznijo, dala resničen smisel. Končno vem kdo sem in kaj želim. Spoznala sem, da se v najtežjih trenutkih dokopljemo do resničnega bistva sebe, do neskončnega vira moči in želje po tako dragocenem življenju. Vem, da je pred mano še težka pot, vendar se veselim novih zmag in življenja, ko bo vse mimo. Poleg želja in ciljev, po uresničenju katerih hrepeni večina mladih mojih let, je eden izmed njih vsekakor dokončanje magisterija inkluzivne pedagogike in iskanje dela, ki ne bo pomenilo le vir zaslužka in dobre reference. Trenutno ne delam, saj za delo nimam dovolj moči, ko pa se vrnem, si želim delo, kjer bom lahko dala košček sebe drugim, svetovala, spreminjala, delovala v dobro družbe predvsem v socialnem smislu in dokazala, da smo antropologi in inkluzivni pedagogi še kako pomembni za ta svet! :)

Tjaša Likar, Čevljarska ulica 17, 6000 Koper

TRR: SI56 6100 0001 2926 955 (Delavska hranilnica d.d.)

Namen: donacija, SWIFT/BIC: HDELSI22

E-mail: tjasalikar88@gmail.com

Hvala za širjenje moje zgodbe, vsak darovan znesek, pomoč in dobro voljo! Ne pozabite, vsak dan je darilo! Vsako jutro vdahnite to misel in ga podarite sebi in svojim najbližjim. Vse dobro vam želim.

Tjaša

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 60
rambek 10.02.2016 18:26:53
vasa medijska hisa naj v prvi vrsti pomaga. denar za svoje sove raje namenite ljudem ki ga potrebujejo.
 
plasticman 10.02.2016 10:05:26
Res je, da ne moremo pomagati vsem, ki pomoč potrebujejo, ampak hudiča, riskirajte kakih 10 evrov in pomagajte punci!
 
Blekovihsedem 10.02.2016 08:22:26
Kje je zdaj Cmeravček in vsa ostali priskledniki, ki ne jamrajo in iščejo rešitve. Zdaj jih najdite, da rešimo mlado življenje.
 
apolon 10.02.2016 07:50:19
nakazal....
 
cosmosjasnovidec 09.02.2016 23:24:20
Luštna deklina škoda je je.Upam,da bo zbrala sredstva.
MaLi_BoG 09.02.2016 22:20:50
Tudi jaz osebno poznam Tjašo.Namreč bila je moja največja ljubezen iz osnovnošolskih klopi...ja...nekoč ko smo bili mladi...in še vedno smo.Novica o njeni bolezni me je totalno sesula in sem za trenutek pomislil na to,da je njen razred preklet...obdan z neko črno magijo.Namreč skoraj vsem puncam njenim sošolkam se je v življenju zgodilo nekaj zelo slabega...nekaj kar ti vzame del sebe...nekaj kar te za vedno spremeni,zato upam da se bomo njeni prijatelji,sorodniki,znanci sošolci in sošolke združili in ne samo držali pesti ampak tudi na vsak način pomagali,da čimprej okreva in nam podari tisti nasmeh kot ga zna samo ona.Po skoraj 20 letih se ga še vedno spomnim in ne samo jaz temveč vsi si ga želimo gledati vedno.Tjaša vedi da nisi ostala sama...MI GORJANI te imamo radi saj si še vedno naša ena in edina Tjaša Jurjuska ;)
azzurro9111 09.02.2016 23:16:57
Sam slovenštine pa maro nis nikol, sram te bijo, kok sti nepis men.......
 
Ulanica 09.02.2016 21:48:27
Hvala vsem, ki Tjašo podpirate. Tjašo osebno poznam in njena bolezen in stiska sta resnični. Za vse zlonamerne komentatorje samo upam, da vašega otroka ali koga drugega, ki vam je blizu, ne doleti kaj podobnega. Didi, čisto nič ne pomaga biti Slovenec, če s seboj nosiš malomeščansko omejenost. Razumem, da je marsikdo skeptičen, ker dejstvo je, da prevare se dogajajo. Ampak drugo dejstvo je, da so donacije prostovoljne. Če ne verjameš, ne doniraš. Tako preprosto je. Tjaša, jaz pa verjamem, da smo Slovenci v veliki večini dobri ljudje. In vem, da bo tebi veliko pomenila tudi moralna podpora od ljudi, ki denarja ne morejo prispevati.
BMWmunja 09.02.2016 22:01:12
+++
neli69 09.02.2016 22:07:19
Tudi jaz Tjašo osebno poznam. Nima smisla dosti razpravljati, če čutiš, prispevaš hitro, ali pa sploh ne, ker pozabiš zaradi poplave novic.
 
darkprofi 09.02.2016 21:28:25
ne razumem, ali nimamo v Sloveniji enkratne socialne države in vrhunskega zdravstva za vse? vsaj tako nam razlagajo politiki. no, kučanu je ZZZS plačal operacijo hrbtenice v švici, ampak to je normalno, saj gre za nadčloveka. ostali se bomo pa že znašli, magari s takimi pismi. kdo ve za koga bo na koncu zmanjkalo?
BMWmunja 09.02.2016 22:00:11
O enakosti bomo morali povprašati ministrico Miladojko, in to zgrda, ker zlepa pri njej ne gre.
Tomaz Andrejasic 09.02.2016 21:19:25
Kaksne tu doliceni pacjenti pisejo, da clovek ne ve ali bi se jokal ali smejal... Italjane gledajo, nato se ostale:) kaj takega...:)) punco osebno poznam in je zadnji clovek, kateri bi si to zasluzil. Simpaticna, vedno nasmejana in srcna oseba, predvsem skromna, tako da tisti ki omenjate razne prevare in naklepe o koristi iz naslova bolezni, ZAL GRE ZA RESNO BOLEZEN!! to je klic na pomoc, ne rabi navajat zneskov, kdo koliko nakazuje, dejmo raje punci pomagat,zato kdor hoce naj pomaga, kdor pa misli da je nateg, naj enostavno ne nakaze in tudi ne komentira in pise nespostljivih komentarjev. Dobro se z dobrim vraca. Tjasa in Marko, jaz sem z vama in drzim pesti.
neli69 09.02.2016 22:08:49
Se pridružujem komentarju, tudi jaz ju osebno poznam in je vse res.
 
malib2 09.02.2016 21:01:08
Tjaši želim vse dobro, pa kakršno koli obliko zdravljenja bo že izbrala. Ampak, kako, hudiča, je v naši državi denar za vsetraparije, dokapitalizacije bank, financiranje tajkunov, financiranje Grške krize, pa beguncev, dodatkov za nedelo..., za človeka, drževljana Slovenije, davkoplačevalca, plačevalca zdravstvenega zarovanja pa nikoli ni denarja. Vedno se je treba obračati na že tako obubožano prebivalstvo. Za zjokat.
BMWmunja 09.02.2016 21:55:04
SLOVENCI SMO, VSAJ NEKATERI. NE JOKAJMO. POMAGAJMO JI...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave