21.02.2018
LJ
/ -3°
Kašelj Preprost test, ki razkriva, ali se spopadate z boleznijo pljuč Vrat Do sedaj nismo vedeli, da to tako močno veča tveganje za raka Meg in Brett Veselila sta se poroke - nato pa ju je doletela najhujša nočna mora Morgan Več kot leto dni se že ni depilirala - poglejte zakaj in kaj se je zgodilo ...

Mislila je, da ima samo mozoljček

Mamica dveh otrok je mislila, da ima samo mozoljček, toda žal se je izkazalo, da gre za zelo redko obliko raka. Da bi ji pomagali, so ji morali zdravniki odstraniti in preoblikovati velik del obraza: levo ličnico, brado in spodnjo ustnico.

 

 

 

Ko je 41-letna Jodie Dominy opazila majhno bulico na svoji bradi, je zamahnila z roko in jo pripisala temu, da je v zadnjem času občutila veliko stresa. Avstralka je mislila, da gre samo za podkožen mozoljček, ki se kar ne sčisti. A ko kar ni izginil in jo je začel čedalje bolj boleti, je le obiskala zdravnika.

"Zdravnik je menil, da gre za cisto in mi pojasnil, da jo lahko odstranim zaradi estetskih razlogov, da pa ne bo nobene škode niti, če jo pustim. Odločila sem se, da se s tem ne bom ukvarjala," pove. In tako je živela še nekaj let, a počasi je začela opažati, da cista oziroma bulica raste. In postaja čedalje bolj boleča. Zato se je odločila, da jo vseeno odstrani.

V bolnišnici so najprej opravili biopsijo. In žal je ta pokazala, da se Jodie spopada z mnogo večjo težavo, kot je mislila. Šlo je za redko obliko raka, ki se je hitro širil. "Če bi še naprej odlašala z odstranitvijo bulice, bi sčasoma zajel cel moj obraz," je še vedno pretresena. Kot je povedal kirurg, gre za rak, ki se širi kot hobotnica. Sčasoma bi razširil svoje lovke po celem njenem obrazu.

"Ko mi je kirurg povedal, kakšna operacija bo potrebna, sem bila prestrašena. Ali bom izgledala kot pošast? Bodo ljudje kazali s prstom name, strmeli vame?" Strah jo je bilo, kaj si bo o njej mislil njen mož. Toda ta jo je potolažil, da jo bo imel rad ne glede na vse. Dva tedna kasneje je imela operacijo. Rak se je razširil z brade na spodnjo ustnico in levo ličnico, tako da ji je moral kirurg velik del obraza preoblikovati s tkivom, ki ga je vzel z njene roke.

Po kar devet ur trajajoči operaciji ji je ostalo 170 šivov. Pravi, da je bila izkušnja grozna, ko se je zbudila, saj je bila povsem otečena in je imela ogromne brazgotine. Toda poskušala je ostati pozitivna, ker je kirurg vsaj uspel odstraniti čisto vse sledi raka. Preživela je, se je pa morala naučiti spet govoriti, ima tudi fizioterapijo, saj se je morala spet naučiti uporabljati tudi roko, s katere so ji vzeli tkivo. "Še vedno imam težave z njo, ker so vzeli tudi nekatere vene in kite. Toda ugotovila sem, da sem zelo močna oseba in da bom na koncu dobro." Da o svoji izkušnji spregovori javno, se je odločila, ker želi povedati, da ne smemo nikoli ignorirati sprememb na svojem telesu.

 

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Čaj

Kako krepite svojo imunsko odpornost?

Uporabne povezave