19.04.2018
LJ
25° / 8°
UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Srčno-žilni sistem 'Čudežna molekula', ki preprečuje srčno-žilne bolezni Noseča Noseči 29-letnici diagnosticirali neozdravljivega raka

Nabiranje kilogramov je bilo znak nevarne bolezni!

Okolica ji je prigovarjala, naj vendar nekaj naredi, da bo imela bolj zdravo postavo. Naj se neha prenajedati. Naj se začne gibati. A izkazalo se je, da je bilo nabiranje odvečne teže v resnici znak nevarne bolezni.

 

Prigovarjali so ji, da se ji kilogrami nabirajo, ker je preveč lena. A pri 27-letni Bryony Bateman to ni bil pravi razlog, da je v štirih mesecih pridobila kar 38 kilogramov. Vzrok je bil rak ščitnice.

Vedno je tehtala zdravih 63 kilogramov, zato ji ni bilo jasno, zakaj se je naenkrat tako zredila. Zdravnik ji je najprej priporočil, da se pridruži društvu, kjer ji bodo pomagali zdravo shujšati. Podučil jo je o pomenu gibanja in zdrave prehrane. Toda – ko hujšanje ni čisto ni pomagalo, je opravil še nekaj testov in ugotovil, da ima 27-letnica raka. Ob strani vratu je imela tudi bulico, a je ni opazila. Tumor ji je pritiskal na ščitnico, zaradi česar ta ni delovala, kot bi morala. Kar pomeni, da ni uravnavala metabolizma, kot bi morala, zato je pridobila toliko kilogramov.

"Nisem razumela, kaj se dogaja. Kar naprej sem se redila, čeprav sem potem res pazila, koliko pojem. Niti slučajno se nisem prenajedala, a številka na tehtnici je pa samo rasla. Nisem se več počutila kot jaz." Na srečo so raka odkrili dovolj zgodaj. Operacija je bila zapletena, a uspešna. Tumor so ji uspeli odstraniti in zaenkrat so vsi testi pokazali, da je spet zdrava. Celo zanosila je. Čeprav so se zdravniki bali, da bo to zaradi hormonskih neravnovesij težko. Ščitnica namreč v telesu uravnava hormone. Na srečo se je vse končalo dobro. In danes je Bryony srečna mamica. Njena zgodba pa je poduk, da je treba takrat, ko se naenkrat s telesom nekaj začne dogajati oziroma se nekaj naenkrat močno spremeni, pomisliti, da gre lahko za prvi znak bolezni. Prej ko lahko to zdravniki začnejo zdraviti, boljša je možnost preživetja.

Kako prepoznati rak ščitnice?

"Rak ščitnice je redka bolezen, ki predstavlja približno en odstotek vseh rakov," pravijo na Onkološkem inštitutu. "A kot drugod po svetu tudi v Sloveniji incidenca raste. Najverjetneje je vzrok za to boljša in zgodnejša diagnostika, ki omogoča odkrivanje raka, še preden je klinično prepoznan." Pogosto gre za genetsko predispozicijo, lahko pa je tudi posledica radioaktivnega sevanja, kot se je zgodilo ob nesreči v Černobilu. "Rak ščitnice se kaže kot neboleča oteklina, ki običajno raste počasi. V manj kot pet odstotkih je vozel (nodul) v ščitnici rak ščitnice. Prvi znaki raka so lahko povečana bezgavka na vratu, bolečina ali sprememba glasu ter težave s požiranjem ali dihanjem." Običajno se zdravi z operacijo. 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave