21.04.2018
LJ
27° / 10°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Obupana najstnica je sama prosila za amputacijo!

14-letna Tia je presrečna, da so ji amputirali nogo. Zaradi redke genetske motnje je bila ta kar trikrat večja od druge. Komaj je lahko hodila. Poleg tega so tumorji, ki so se v njej razraščali, ogrožali njeno življenje.

Tia
Tia takoj po lanskoletni operaciji. Danes ima nožno protezo. Ker ji je noga povzročala toliko težav, si je po amputaciji kar oddahnila. (Foto: gofundme.com)

14-letna Valižanka Tia Leigh se je rodila z nevrofibromatozo tipa 1. To pomeni, da so na živčevju njene desne noge nastajali tumorji. Komaj je hodila, ker je bila zaradi tega močno otečena, za povrh pa še 7 centimetrov daljša. Obupana najstnica je sama prosila, če ji lahko nogo amputirajo ter ji namestijo nožno protezo.

Posledice genetske motnje so se začele kazati že, ko je bila dojenček. In po tem, ko so ji lansko leto nogo amputirali, so zdravniki ugotovili, da je v njej prav na tisoče malih tumorjev. Čeprav niso bili rakavi, bi to kaj lahko postali. 14-letnica se je morala navaditi na hojo in življenje z nožno protezo, a pravi, da je presrečna, saj se zaveda, da bi lahko tudi umrla. Sedaj te nevarnosti ni več. Lažje tudi hodi.

"Ko je Tia prvič sama dejala, da si želi amputacijo, nisem bila šokirana," pripoveduje njena mati Lindsey Leigh. "Vedela sem, da je to najboljša rešitev. Spraševala sem se, kaj se sicer lahko zgodi, če bo noga še naprej otekala, dokler ne zraste do svoje odrasle višine." Najstnici je namreč noga otekala vsako leto bolj.

"Svojo nogo je sovražila. Ni si mogla nadeti niti kavbojk, ampak je morala nositi hlače, ki so bile bolj trenirke. Imela je dve različni številki stopal. Eno je bilo številka 19, drugo številka 24. Januarja lansko leto so poleg tega ugotovili, da je pod kolenom eden izmed tumorjev toliko zrasel, da obstaja že velika nevarnost, da se izkaže za malignega ali to postane. Bila sem vesela, da je sama izrazila željo, da ji nogo amputirajo. Toda ko smo poklicali v bolnišnico, da bi se dogovorili za datum operacije, so nam povedali, da je to lahko čez osem dni ali pa bomo čakali še zelo dolgo." Tako so se morali na tako drastičen poseg pripraviti zelo hitro.

Tia
Od operacije ji gre odlično in mislim, da noge sploh ne pogreša. Sprijaznila se je s tem, kar se ji je pripetilo," pravi njena mati. (Foto: gofundme.com)

"Tia se je veselila, jaz pa sem bila zelo nervozna. Najtežji del je bil odpeljati otroka do bolnišnice, ko veš, da mu bodo odrezali nogo." Še sedem dni je okrevala, toda po dveh dneh je že hodila z berglami. "Od operacije ji gre odlično in mislim, da noge sploh ne pogreša. Sprijaznila se je s tem, kar se ji je pripetilo. Ampak mislim, da je šla že kot najstnica čez kar veliko stvar. In ponosna sem na to, kako se je s tem spopadla. Novembra so ji namestili protezo in za božič je bila presrečna, ker smo ji vsi kupili različne lepe čevlje in superge in škornje. Na vse se trudimo gledati pozitivno. Sedaj prvič lahko nosi isto kot njeni vrstniki." Marsikdo česa takega ne ceni.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 8
 
NightStalker 01.02.2016 12:12:41
brez noge bo prej dobila fanta kot pa s trikrat večjo
Apostol1 01.02.2016 11:27:14
Prijateljica moje hčere je imela tudi nogo pod kolenom ,ki je bila precej krajša in tudi takorekoč neuporabna zaradi bolezni in jo je amputirala sedaj živi z protezo ki je nameščena pod koleno ,pri hoji se če ne veš niti ne opazi ,poleg tudi kolesari in začela je tudi z snow boardom ,skratka njeno življenje je veliko bolj kvalitetno kot je bilo prej z bolno nogo in tudi to dekle bo zaživelo brez bolne noge kvalitetnejše življenje ,čeprav se sliši kruto ampak ,če je noga zaradi bolezni le breme potem je amputacija najboljša rešitev ,je to seveda različno od primera do primera ,kot so bili že pri nas v Sloveniji ,vsekakor je treba najpej poizkusiti nogo ozdraviti in šele potem pride na vrsta amputacija.Pred leti sem gledal film po resnični zgodbi o človeku ki je bil slep od rojstva in ko je spoznal svoje dekle ,kasneje tudi ženo ,mu je ta predlagala naj gre k njenemu prijatelju ,ki je zelo dober očesni zdravnik in res ta zdravnik je ugotovil da mu lahko z operacijo povrne vid , kar se je tudi zgodilo ,le da ga je potem žal tudi ponovno izgubil. Poanta filma je bila pa v tem da ta človek ,potem ,ko je videl ni znal gledati ,videl je jabolko ampak dokler ga ni otipal ni vedel kaj je to. Doma v stanovanju je pa najraje izkopil vse luči ,ker se je tako veliko bolje znašel ,ko pa je ponovno izgubil vid je bil pravzaprav bolj srečen kot z vidom. Sliši se neverjetno samo tiste stvari ,ki jih ne moremo ali pa ne znamo uporabljati ,prav nič ne pogrešamo oziroma nam lahko prej stvari otežijo kot olajšajo.
 
akmtl 31.01.2016 22:22:25
kako "pozitiven" prispevek.....a ne morte kaj lepšega objavljat?
 
nevica 31.01.2016 13:47:43
Z ozirom na to, da je težava, ki jo je imela res težka in ni ozdravljiva, noga lahko samo še raste in se tumorji razraščajo, je njena odločitev verjetno najbolj pametna, ker noga tako ali tako ni bila funkcionalna ampak breme, s protezo bo živela lažje in nihče ne bo buljil vanjo. Upam, da bo dobila dobro protezo in lahko bila srečnejša najstnica.
 
BŠK 31.01.2016 11:59:55
Tudi pri je dosti tega, samo se o tem ne govori! Drugače pa valižanka je kar pogumna, da je o tem spregovorila in od mene ima od mene en obisk v dobrem, ko bom kaj v Wales-u
valjhunsinkajtimara 31.01.2016 16:51:56
Kaj se ti nekaj hvališ? Kot da bi bil ti v tem članku? Mora res biti vse povezano s teboj?
1airbus 31.01.2016 19:34:26
bšk-kva si ti zaen
ubogislovenci 01.02.2016 07:55:43
BŠK, kaj si hotel/a povedati??
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave