15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

Ni dovolila, da bi jo to zaustavilo!

Prestala je štiri operacije srca ter dvakrat za dve minuti klinično umrla. Na srečo so jo oživeli z defibrilatorjem. 27-letna Samantha Gallier je bila zaradi prirojene srčne napake v življenju za marsikaj prikrajšana. A želela si je postati močno dekle. In ni pustila, da bi ji številne prepovedi in omejitve vzele sanje. Začela se je ukvarjati z bodybuildingom.

Angležinja Samantha Gallier ima prirojeno hudo srčno napako. Rojena je bila s tremi luknjami v srcu, z zožano aorto in pulmonarno veno ter s poškodovano zaklopko. Med dvema od štirih operacij se je zgodilo, da je bila za dve minuti že klinično mrtva, a so jo z defibrilatorjem uspeli oživeti.

Samantha se za življenje bori skoraj od rojstva. Samo deset dni je bila stara, ko je omedlela v materinih rokah. Nekaj dni kasneje jo je čakala prva operacija. Velik del otroštva je preživela po bolnišnicah ali pa na zdravstvenih pregledih. Toliko tega so ji omejevali … Ne smeš tega … Ne smeš tistega … Ni se denimo smela ukvarjati s športom, ni mogla brezskrbno tekati … Morda prav od tod taka ljubezen do bodybuildinga, do premagovanja meja. Danes je sicer stanje njenega srca mnogo boljše in že pet let se ukvarja s bodybuildingom. V telovadnici je spoznala tudi moža Toma.

Premaguje omejitve, a tudi ve, kdaj mora svoje meje upoštevati

To, da tekmuje v bodybuildingu je zanjo zdravstveno tveganje, saj kljub temu, da je mnogo bolje, zdravniki še vedno pravijo, da se ne bi smela preveč naprezati. A sama pravi, da ne želi, da jo zdravstveno stanje popolnoma omeji, ter da v resnici pozna svoje meje in jih upošteva. Trenira štiri do petkrat na teden. Vendar pa zdravniki niso odobravali to, da dviguje tudi po 70 kilogramov. Menili so, da ne bi smela dvigovati več kot pet kilogramov.

“Ne bi smela imeti frekvenco srca višjo od 155 udarcev na minuto niti previsokega krvnega tlaka, kajti na aortnem loku imam brazgotinasto tkivo, na katero ne bi smela izvajati preveč pritiska,” razlaga. “Medtem ko vadim, zato vedno spremljam svojo frekvenco srca.” Pravi, da jo ukvarjanje z bodybuildingom osrečuje. Všeč ji je, da se počuti močno. “Zelo težko mi je bilo sprejeti to, da toliko tega ne bi smela početi v telovadnici. Zato smo z zdravniki opravili več testiranj in na koncu so dejali, da lahko dvigujem do 30 kilogramov.”

Od šibkega in bolnega otroka do močne in srečne ženske

“Vnetje poprsnice, pljučnica, zastrupitev krvi, odpoved srca … Vse to sem prestala v življenju … Krstili so me v bolnišnici." Ko je imela dva tedna so zdravniki starše posvarili, da obstaja možnost, da operacije ne bo preživela. Zato so jo krstili (čisto spodaj lahko vidite fotografijo krsta). "Ko sem imela operacijo kot dvanajstletnica, mi je bilo še posebej težko. Skrivala sem svojo brazgotino. Že tako je težko biti najstnik, potem pa dobiš za povrh še težko zdravstveno stanje, ki ti predpisuje, kako naj bi in kako naj ne bi živel. Vedno sem bila zelo suha in šibka in želela sem si biti močnejše dekle. Toda to sem poskušala doseči na nezdrav način in zgodilo se je, da sem imela že previsok krvni tlak in so mislili, da mi bodo morali predpisati doživljenjska zdravila. Toda odkar hodim v telovadnico, tudi zdravniki pritrjujejo, da je moje zdravstveno stanje boljše. Moj krvni tlak je normalen, imam močnejše telo.”

Kljub vsem oviram je leta 2017 uresničila svojo željo in tekmovala v bodybuildingu. Tisti, ki so tekmovali z njo, si niti približno niso predstavljali, kaj vse je preživela njihova sotekmovalka. “Ljudje niso mislili, da mi bo uspelo kaj takega, a jaz sem bila odločena, da izpolnim svojo željo.” Samantha pravi, da hoče živeti in njena zagnanost in pripravljenost tvegati nam je lahko vsem za zgled. "Čeprav imam omejitve in prepovedi ... Mi to ne more odvzeti prepričanja, da lahko dosežem kar koli si želim. Od majhnega, šibkega, bolnega otroka ... sem zrasla v močno žensko." V žensko, ki je uresničila, kar si je želela.

Forever my Valentine �dc97 @tomtomgallier #valentines #husband #wife #bestie #love

A post shared by Samantha Gallier (@the_hearty_lifter_fitness) on

#throwbackthursday ... This picture was taken when I was 2 weeks old and about to undergo major open heart surgery ❤... The surgeons and consultants warned my parents there was a high chance I would not survive the surgery and to make arrangements. This picture is of me being Christened in the hospital.... So much has happenes since this picture... I have had multiple heart surgeries, died during surgery, had pnemonia, septacemia, heart failure, have been frozen and warmed up again... So much!! I am so greatful to my ❤ heart team fer their hard work and dedication.. They have given me a life I am allowed to live.. And even though I have limits and restrictions.. It wont take away the fact that I know that I can achieve anything I want and that I have come from being a small, weak, sick child... To a strong women! �dcaa Thanks for reading �de18 #strong #fitness #family #heartsurgery #scar #motivation #inspiration #cardiac #hospital #health #wellbeing #chd #chdwarrior #chdawareness #ohs #femalefitness #keepgoing #achieve #believe #christened #parents #bodybuilding #workout #gym #bikiniprep

A post shared by Samantha Gallier (@the_hearty_lifter_fitness) on

Kaj pomeni imeti prirojeno srčno napako?

Znaki in simptomi so odvisni od različnih napak, ki se lahko pojavijo. Včasih jih sploh ni, včasih pride do smrtno nevarnih stanj. K pojavu prirojene srčne napake lahko prispevajo okužbe med nosečnostjo (recimo okužba z rdečkami), uživanje alkohola in kajenje med nosečnostjo, slabo prehranjevanje ali prekomerna teža nosečnice ... S cepljenjem proti rdečkam lahko zmanjšamo tveganje, pomembno je tudi zadostno uživanje joda in folne kisline. Pri nekaterih napakah zdravljenje ni potrebno, včasih pa je nujna operacija, v skrajnem primeru tudi presaditev srca.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave