13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Voda iz plastenk je nevarna zdravju!

Čeprav pijemo vodo iz plastenk prav zato, ker želimo v svoje telo vnašati čim bolj čisto vodo, pa zadnje raziskave kažejo, da ta voda ni zdrava, saj se vanjo iz plastike embalaže izloča snov bisfenol A (BPA). Poleg tega je pitje iz plastenk neekološko.

dojenček s stekleničko
Bisfenol A pa najdemo tudi tudi v posodah za shranjevanje hrane, povratni embalaži za mleko, v zmeseh za zobne zalivke, v prahu po hiši in celo v stekleničkah za dojenčke. (Foto: iStockphoto)
Če bi vsak Slovenec na dan spil le eno plastenko vode, bi v enem letu porabili kar 415 000 sodčkov nafte. Tej količini nafte pa moramo prišteti še fosilna goriva, ki so jih porabili, ko so vodo polnili, prevažali, jo hladili najprej v trgovini in nato še v domačem hladilniku. Energija pa se porablja tudi pri komunalnem odvozu plastenk in pri morebitnem recikliranju.

Raziskava objavljena v septembrski izdaji Journal of the American Medical Association je zajela veliko število odraslih Američanov in merila vzorce njihovega urina in povezanost z nekaterimi kroničnimi boleznimi. Znanstveniki so ugotovili, da je bilo v urinu 90% testiranih prisotna snov bisfenol A. Ta pa povzroča kardiovaskularne bolezni, diabetes tipa 2 in nepravilne koncentracije jetrnih encimov.

Voda v plastenkah je pogosto okužena

Druga ameriška raziskava pa je pokazala, da je voda v plastenkah, ki jih najdemo v trgovinah, pogosto okužena z najrazličnejšimi škodljivimi snovmi.

Raziskovalci so analizirali vode, ki so na voljo v ameriških prodajalnah. Ugotovili so, da se pravzaprav v ničemer ne razlikujejo od tiste iz mestnega vodovoda. Z laboratorijskimi preiskavami so pobliže pregledali vzorce desetih vod in v njih odkrili kar 38 škodljivih snovi.

V vodah so našli številne bakterije, kofein, najrazličnejše sestavine zdravil proti bolečinam, sledi umetnih gnojil, kemikalije, ki se uporabljajo pri proizvodnji plastike, pa tudi radioaktivni stroncij.

Pijte vodo
Nikar ne pijte vode iz plastenke, saj se iz embalaže izloča snov bisfenol A, ki škoduje zdravju. Pa ne samo to! V marsikateri vodi iz plastenke so našli tudi sestavine zdravil, sledi umetnih gnojil in druge kemikalije. (Foto: iStockphoto)

Nekateri menijo, da analize niso presenetljive, ker podjetja najverjetneje vodo polnijo kar iz vodovoda, zato  strokovnjaki pri ameriški organizaciji Environmental Working Group svetujejo, da si namesto drage vode omislite navaden ogljeni filter in tako enostavno pijete filtrirano vodo iz pipe. Tudi oni pa so opozorili, da je za slabo vodo pogosto kriva tudi plastična embalaža. 

Poleg tega, da škoduje zdravju, pitje vode iz plastenk tudi ni ekološko!

Kozarec vode
Privoščite si raje kozarec vode iz pipe, prizanesli boste tudi naravi in prihranili denar.

S pitjem iz plastenk po nepotrebnem ustvarjamo odpadke in tako še dodatno obremenjujejmo naše okolje. Na dan je namreč odvrženih okoli 40 milijonov plastenk. Poleg tega je izjemno problematična proizvodnja plastičnih steklenic. Na leto se v ta namen porabi več kot 1,5 milijona sodčkov nafte, kar je dovolj goriva za približno 100.000 avtomobilov.

Za proizvodnjo plastenk se porabi izredno veliko fosilne energije. Za izdelavo tipične enolitrske plastenke, zamaška in ostalega pakiranja porabimo okrog 3.4 mega joulov energije. In če sodček nafte v sebi hrani okrog 6000 mega joulov energije, potem iz enega sodčka nafte naredimo okrog 1760 enolitrskih plastenk.

In še ironija: Za en liter ustekleničene vode so proizvajalci tekom delovnega procesa porabili kar tri litre vode, ki je bolj ali manj onesnažena končala kot odpadna voda.

Zato raje pijte vodo iz pipe. Lahko jo filtrirate sami, najbolje pa je, da namesto plastičnih steklenic uporabljate kovinsko.

Nekaj nasvetov, če kljub temu pijete vodo iz plastenke:

- Če ima vonj po plastiki (tudi najmanjši) je ne pijte!

- Plastenk ne puščajte na soncu ali vročini! S tem se kemikalije v plastenki prenesejo na vodo.

- Ne kupujte vode, ki je stala na policah v trgovini več kot šest mesecev.

- Ne uporabljajte plastenk, ki niso narejene za večkratno uporabo, saj so gojišče bakterij, prav tako pa se s časoma začne plastika razgrajevati, s tem pa se v tekočini, ki je v plastenki sproščajo kemikalije.

Voda
Ironija! Za en liter ustekleničene vode proizvajalci porabijo kar tri litre vode, ki konča kot odpadna voda. (Foto: iStockphoto)

V Sloveniji je le malo področij, kjer voda ni pitna!

Ker je v večjem delu Slovenije voda pitna, pijte vodo iz pipe. Pravzaprav znane tovarne pogosto slišijo očitek, da črpajo vodo iz pipe in jo le nekajkrat pretočijo skozi filtre ter ustekleničijo. Poleg tega se v to vodo po zadnjih raziskavah iz embalaže izloči bisfenol A, ki je zdravju škodljiv. In še več! Pitje iz plastenk je neekološko.

Le oglaševanje vam je vcepilo v zavest, da je pitje vode iz plastenk bolj zdravo kot pitje vode iz pipe. Zato svoj denar zapravite raje za druge namene in pijte pitno vodo iz pipe, dokler ta privilegij še imate. Prav s pitjem iz plastenk si ga lahko izničite, saj tako povečujete delež CO2, ki se spusti v ozračje s proizvodnjo plastenk.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 11
Konrad Ajster 29.10.2010 00:29:32
Nemorem se strinjati z vsemi navedbami ki pač niso točne!
Sem edini raziskovalec in avtor "Biotronika nova veda", kjer so sicer kratke a strokovne obrazložitve novoodkritih naravnih zakonov, na osnovi katerih je možno izdelovati vse tri obstoječe naravne energije in tudi razumeti še nerazumljive naravne fenomene, temelje življenja, zdravja in bolezni!
Relativno je trditi iz katerega materiala je bolje piti vodo!
Steklo je izdelano iz kremena, ki je po atomski sestavi že negativen (škodljiv za zdravje zaradi močnega sevanja), če je mešan s drugimi materiali v pravem sorazmerju in številu, se lahko to škodljivo sevanje nekoliko zmanjša, vendar je še mnogo bolj odločilna dimenzija in oblika predmeta, saj so večinoma dosedaje steklenice vse negativne, tako kot Flaška! Edina dobra je bila pivska steklenica, dokler njo niso spremenili. Sedaj ko pa so pred nekaj leti prišle plastenke izdelane iz najboljšega materijala, ki ne pušča vonja, je gladek in se da z lahkoto čistiti, vendar, jih je tudi večji del nekoliko negativnih zardi naštetih oblik in dimenzij, so pa nekatere dobesedno 100% nevtralne in imajo zaradi tega zdrav učinek na človeka!
Več na: http://sites.google.com/site/biotronikanovaveda/
 
wawer 16.07.2009 18:47:51
Pozdravljeni

Sicer nisem paničen človek ampak, ko zadnje čase sledim tem raziskavam in mnenjem o ustekleničeni vodi (beri uplasteničeni) mi grejo kar dlake pokonci. Proizvajalci nas zavedno zastrupljajo in to mi ni všeč. Kje je tu Zveza potrošnikov Slovenije in ZZZS. Oni bi lahko kaj ukrenili da se takšne stvari ne bi dogajale. Seveda bi tudi mi kupci lahko bojkotirali takšne izdelke ampak je javnost o strupenih plastenkah slabo obveščena, kar je tudi interes proizvajalcev. Priznam, da sem tudi sam kriv, da sem padel pod vpliv prodajalcev in reklamiranja o zdravi vodi iz plastenk in ravno zato sem ob vseh teh razkritjih še bolj zgrožen. Odločil sem se, da si bom kupil filter za vodo ter pil vodo iz krajevnega zajetja (ki mimogrede ni slaba a našemu upravitelju ljudje vendarle popolnoma ne zaupamo) in čutaro iz nerjavečega jekla in kot sem si izračunal se mi bo investicija povrnila v letu dni s tem, da bom nekaj dobrega naredil tudi za okolje in za svoje zdravje.
 
umnik 22.06.2009 11:41:39
Voda iz pipe je čisto OK, plastenke pa so priročne na poti, v hribih, na izletu. V plastenko velikokrat napolnim vodo iz pipe in jo nesem s sabo. Ob kakšnem gorskem studencu pa plastenko napolnim celo s studenčnico... Ali je voda v plastenkah bolj strupena, kot katerakoli druga pijača prav tako v plastenki? Slišal sem, da se da iz konoplje izdelati material, ki ima vse lastnosti plastike, samo razgradljiv je. In da ponekod že izdelujejo takšno embalažo za vodo, ki je obstojna, dokler je zaprta, ko pa vsebino spijemo in pride v stik s kisikom se začne proces razgradnje, ki je končan v nekaj tednih. Za večino ekoloških vprašanj že obstajajo rešitve, ki so preproste in poceni... Žal v profit naravnana družba takih rešitev ne spodbuja. Ne glede na to, kakšna je vsebina plastenke, dejstvo je, da je plastenka sama po sebi problem...
soja5050 18.06.2009 13:46:10
pri nas na Gorenjeskem je voda dobra; kar pa se tiče ustekleničene - a ne morete razumet, da so vas samo dobro nategnil in zapravljate samo zato, ker imajo dober marketing zadaj. Da si pa še škodujete zraven je pa tko vaša stvar, ni pa vaša stvar, da svinjate planet s plastenkami. Premislite še enkrat!!!
 
magdicaa 17.06.2009 16:11:21
Kdo je tisti, ki si upa reči, da naj se na pije voda iz pipe? To je lahko samo proizvajalec upasteničene vode. Vsi ki zagovarjate pitje vode iz plasten ste okoljsko podhranjeni. Vedenje, da se samo z eno plastenko porabi četrt litre nafte je dejstvo, ko bi se morali zamisliti vskič, ko vzamete v roke plastenko. S tem bi naredili največ za lepšo okoljsko prihodnost.
 
wallyca 17.06.2009 10:10:04
kako naj pijemo vodo iz pipe, če pa v prekmurju sploh ni zdrava???
raje kupim vodo v plastenki, kot pa se okužim z vodo iz pipe...
 
malik123 17.06.2009 09:41:42
moh jst sm že od vsega začetka proti ustekleničeni vodi! Ta je postala "in" za pitje, krivi pa so gostinci k so hotl služit in so nehal točit vodo po gostilna in če si hotu vodo si moral kupit ustekleničeno...najboljša je iz pipe, to je definitivno res!!
sdspecy 17.06.2009 08:46:35
kje so pa viri navedeni??? to ti je strokovnost...
Andrej Jamšek 16.06.2009 23:25:45
denis_k "pijte boljšo vodo" je dana....in ja plastenke so ok....bl problematični so avtomati s hladno in toplo vodo, ker je embalaža povratna...lp
 
szvezdica 16.06.2009 21:50:53
DENIS to niso bedarije ampak čista resnica, naturelle gor ali dol to je voda iz plastenke. Voda iz pipe je ZAKON!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave