16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

Kaj lahko povzroči takšno izgubo las?

Igralka Jada Pinkett Smith je razkrila, da se ubada z izgubo las. Pravi, da še ne ve, kaj je pravi vzrok, da pa je to sprejela in se prilagodila tako, da ima mnogo krajše pristrižene lase, pogosto pa nosi tudi turban.

Jada Pinkett Smith
Jada Pinkett Smith (Foto: Profimedia)

Izguba las je lahko posledica bolezenskih težav, kot so težave s ščitnico, slabokrvnost, sindrom policističnih jajčnikov, avtoimunska bolezen alopecija … Lahko pa je tudi del staranja in začetka menopavze. Jada Pinkett Smith je stara 46 let in navajena je bila na dolge, močne lase, zato ji redčenja las ni bilo lahko sprejeti. Vse krajše in krajše jih je morala pristriči, dokler ni spoznala, da je bolje, da začne nositi turbane.

O svoji težavi je Jada Pinkett Smith spregovorila v svoji Facebook oddaji Red Table Talk, ki jo vodi s svojo materjo in 17-letno hčerko Willow Smith. Pred tem je svojo izgubo las skrivala. “Nisem govorila o tem, ni lahko govoriti o tem, toda želim govoriti o tem,” je povedala. “Veliko ljudi me sprašuje, zakaj nosim turban. Nosim ga, ker se spopadam z izgubljanjem las.”

Medtem ko je pričakovano, da se moški spopadajo s plešavostjo, je manj znano, da izguba las prizadene tudi ženske, zato je slednjim kaj takega veliko težje sprejeti. Ker se v menopavzi spremenijo hormonske ravni estrogena in progesterona, to po navadi pusti posledice tudi na laseh, saj oba hormona spodbujata rast las. Ko ju je manj, se lahko lasje začnejo redčiti, saj je tudi v ženskem telesu več moškega hormona androgena, ki pa deluje obratno, poslabšuje rast las. Pravzaprav pa tako ne vpliva le menopavza, temveč vsako hormonsko neravnovesje, tudi denimo nosečnost.

“Bilo je strašno, ko se je prvič začelo dogajati,” je povedala Jada. “Nekega dne so med prhanjem preprosto v mojih rokah ostali šopi las. Vprašala sem se, ali bom postala plešasta? Bil je eden tistih trenutkov v življenju, ko se res prestrašiš.” Rada je izbirala, kakšno frizuro bo imela, ali bo sploh imela lase ali ne ... "Nato pa sem ugotovila, da morda te izbire ne bo več." Igralka je dejala še, da so z zdravniki oziroma dermatologi opravili več testiranj, da bi ugotovili, kaj je razlog izpadanja las, toda zaenkrat še niso prišli do zaključka.

izpadanje las
Alopecija ima lahko veliko vzrokov in zdraviti jih je treba različno. (Foto: iStockphoto)

“Ljudje pravijo, da sem v stresu ali da imam alopecijo,” nadaljuje Jada. Alopecija je avtoimunska bolezen, ki povzroči plešanje, lahko tudi pri zelo mladih. S tem se je morala denimo spopasti Mateja Osredkar z Vrhnike. Njeno zgodbo si lahko preberete tukaj.

Sicer pa dermatolog asist. Borut Žgavec, dr.med., spec. dermatovenerologije, pove o plešanju pri ženskah naslednje: “Pri ženskah je treba ločiti dva pomembna podtipa, saj gre za popolnoma drugačen način zdravljenja. Treba je ugotoviti, ali gre za vpliv androgenih hormonov ali tega vpliva ni.“ Androgeni hormoni so torej moški hormoni. Seveda sami po sebi plešanja ne povzročajo, saj bi bili v tem primeru brez las vsi. “Pri ljudeh, pri katerih se ta vrsta plešanja pojavlja, je v mešičkih bolj aktiven encim, ki testosteron pretvarja v obliko, ki je močnejša in bolj učinkovita.“ Ker je ta encim prisoten samo v določenih mešičkih, so to tisti, pri katerih pride do spreminjanja močnejših dlak v povsem nevidne. “Pri ženskah je terapija bistveno bolj zapletena,“ še opozarja dr. Žgavec. “Odvisna je od tipa alopecije, koliko je pacientka stara, ali je v menopavzi ali ima še menstruacijo, kaj so spremljajoči znaki, simptomi.“ Terapija mora biti torej zelo individualno prilagojena. Kot je povedala že Jada, težko je odkriti, kaj točno izpadanje las povzroča.

Dermatolog nam je razložil, da poznamo na tisoče različnih vzrokov, ki lahko takšne težave povzročajo, od različnih bolezni do nezdravih diet, stresa in vplivov onesnaženega okolja. Posledično obstaja kopica različnih načinov zdravljenja, ki so uspešni samo, kadar je diagnoza pravilna ter terapija primerna. “Ne poznamo univerzalnega zdravila proti izpadanju las,“ pravi. “Pred kakršno koli terapijo je treba najprej opredeliti, za kaj sploh gre. Toda diagnozo je včasih postaviti izredno težko. Pacienti imajo lahko zelo podobno sliko izpadanja las, vzroki pa so čisto različni.“ Več si o alopeciji preberite tukaj.

Za zdaj se Jada predvsem trudi, da bi sprejela to, kar se ji dogaja, glede na to, da ni smrtno nevarno. “Tudi ko sem bila povsem prestrašena, sem si rekla, zakaj se vendar tako bojim, da bom izgubila lase,” pametno pove. Medtem ko moške s plešavostjo označujemo za šarmantne, ženske žal zaradi družbenih pričakovanj take stvari sprejmejo mnogo težje. Jada se vseeno tolaži, da je s turbanom videti kot kraljica. Povedala pa je tudi, da se povsem zaveda, da se mnogi ljudje bojujejo z mnogo hujšimi težavami, od raka do lakote.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave