16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Pacient umrl, ko je prejel prevelik odmerek zdravila

V Kaliforniji je umrl pacient, potem ko mu je medicinska sestra po nesreči dala zdravilo za krvni pritisk v 8000-krat večjem odmerku, kot mu ga je predpisal zdravnik. Pacientovo srce se je po prejemu zdravila ustavilo in pol ure kasneje so ga našli mrtvega.

Pacient
Medicinska sestra je pacientu vbrizgala 8000-krat večji odmerek močnega zdravila, ki ga uporabljajo za zdravljenje življenjsko ogrožujočega nizkega krvnega pritiska. Koncentrat zdravila Levonphed je pacientu vbrizgala brez, da bi preverila, kakšen je predpisani odmerek zdravila za pacienta, prav tako pred vbrizganjem zdravila ni preverila pacientovega krvnega pritiska, poroča britanski Mail Online. (Foto: iStock)

Huda zdravniška napaka se je zgodila v bolnišnici Vibra Hospital v Sacrametnu, ki je privedla do smrti pacienta. Medicinska sestra je pacientu vbrizgala 8000-krat večji odmerek močnega zdravila, ki ga uporabljajo za zdravljenje življenjsko ogrožujočega nizkega krvnega pritiska. Koncentrat zdravila Levonphed je pacientu vbrizgala, ne da bi preverila, kakšen je predpisan odmerek, prav tako pred vbrizganjem ni preverila pacientovega krvnega pritiska, poroča britanski Mail Online.

Zdravilo
Medicinska sestra je pacientu vbrizgala koncentrat zdravila, ne pa razredčeno različico, ki je bila pripravljena zanj. (Foto: iStock)

V nasprotju s pravili bolnišnice medicinska sestra, ki nikoli prej ni dajala tega zdravila, ni bila pri svojem dejanju nadzorovana ali spremljana s strani bolj izkušene medicinske sestre, preden je pacientu dala močan domerek zdravila in se je njegovo srce ustavilo. Bolnišnica Vibra je tako trenutno ena od sedmih v Kaliforniji, ki se sooča s tožbo zaradi malomarnosti in medicinske napake, ki je privedla do smrti pacienta. Takoj za boleznimi srca in ožilja ter rakom so medicinske napake tretji glavni vzrok smrti v ZDA. Če pacient v bolnišnico pride z nujnim medicinskim stanjem, morajo zdravniki hitro odkriti, kaj je narobe in se odločiti za najboljši način zdravljenja, kjer seveda lahko pride do napak. A večina napak se v resnici ne zgodi pri odločanju zdravnikov, vendar so posledica sistemskih napak, slabega usposabljanja, načrtovanja, predvidevanja in premajhnega premisleka. Takšne napake samo v ZDA vsako leto stanejo življenja okoli 250.000 do 440.000 pacientov (odvisno od tega, kdo šteje in kako so prešteti).

Preberite še: Rekli so ji, da bo umrla, nato pa odkrili, da so se zmotili

Zadnja študija Johns Hopkins univerze je pokazala, da ne gre toliko za slabe odločitve ali slabo delo vsakega posameznega zdravnika ali medicinske sestre, a predvsem za napake v varnostnih sistemih bolnišnic, ki privedejo do teh smrti.

V primeru bolnišnice Vibra je bilo storjenih več napak. Medicinska sestra ni bila primerno usposobljena ali nadzorovana, bolnišnica pa se ni držala preprostih varnostnih pravil, kot je pravilno označevanje zdravil, kar bi lahko preprečilo smrtonosno katastrofo.

Medicinski sestri je bilo naročeno, naj da pacientom zdravila ob 9.00 zjutraj, kar je vključevalo tudi intravenozno terapijo z 250ml zdravila levophed. Pred tem pacientu še nikoli ni dala omenjenega zdravila in ga ni dobro poznala. Kasneje je dejala, da ni preverila niti monitorja, ki je priklopljen na intravenozno terapijo, kjer so bila dodatna navodila. Prav tako ni preverila pacientove kartoteke, kjer bi lahko prebrala, da je zdravnik predpisal levophed samo v primeru, če bi bil pacientov krvni tlak padel pod 65. Poleg tega je zdravilo vzela iz predala v sobi za zdravila. Čeprav gre za zdravilo, ki je lahko potencialno nevarno, na predalu, iz katerega je zdravilo vzela, ni bilo opozorila, kakšne učinke ima lahko zdravilo. Eden od računalnikov, kjer je morala zabeležiti uporabo zdravila jo je sicer opozoril, da mora levophed razredčiti, vendar tega ni opazila.

Ves čas je bil na drugi strani sobe že pripravljen paket razredčenega zdravila, ki bi ga pacient v resnici moral prejeti, če bi imel prenizek krvni tlak. Zdravilo je bilo v hladilniku na nasprotni strani sobe, a nihče medicinske sestre ni opozoril na nevarnost nerazredčenega zdravila in na to, da mora uporabiti tistega iz hladilnika. Po protokolu, ki že dolgo velja v bolnišnici, bi morala tudi druga medicinska sestra podpisati prejem zdravila, a ga ni.

Pacient
Takoj za boleznimi srca in ožilja ter rakom, so medicinske napake eden izmed treh glavnih vzrokov smrti v ZDA. (Foto: iStock)

Nesrečen splet dogodkov je privedel do tega, da je medicinska sestra v ožilje pacienta sprostila od 3000-krat do 8000-krat prevelik odmerek zdravila levophed, ki je močan vaskularni konstriktor in povzroči, da se krvne žile skrčijo ter hitreje črpajo kri v različne dele telesa.

Le pol ure po tem, ko je pacient prejel zdravilo, so medicinske sestre znova stopile v sobo in ga našle mrtvega. Prejšnji mesec je bolnišnica Vibra izdala sporočilo za javnost, kjer so zapisali, da so sedaj vsa zdravila označili z opozorilnimi znaki, premaknili vse koncentrate zdravil v manj dostopne sobe in zaprli ves oddelek, kjer je pacient umrl, dokler se ne bodo vse medicinske sestre pravilno usposobile za varno dajanje zdravil. Bolnišnica se sooča tudi s tožbo, kjer ji grozi do 65.000 evrov odškodnine.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 10
 
akam 11.01.2019 17:29:21
medicinske napake so v ZDA na 3.mestu kot vzrok smrti?!?!? Se pravi, niti pod razno k dohtarju v Ameriki! katastrofa.Pri nas so vzrok smrti srčno žilne bolezni,infarkti, samomori, avtomobiolske nesreče, rak,....In nikakor ne, da te ubije sistem! Se ne čudim Ameriki.Glede na njihov izobraževalni sistem in posledično znanje se res nebi čudila.Samo kakšno "Urgenco"ipd si poglejte na TV,,,Slovenija je ena redkih držav na svetu, ki ima diplomirane medicinske sestre, ki so tudi edine od sester kompetentne za intravenozno terapijo, pri dajanju takšnih zdravil je dvojna kontrola.Kar pomeni, da pokažeš dozo kolegici.Poleg tega je predvideno dozo potrebno vpisati v poseben zvezek, kjer so vpisani vsi podobni odmerki.Se pravi, da je moral biti napisan 8000x manjši, pravilni odmerek, ki se je dajal do takrat...Res ne razumem, kako je lahko nekdo dal 8000x večji odmerek?!?
devote 11.01.2019 23:25:01
Vsi na svetu hocejo v slovenijo v slovensko zdravstvo na zdravljenje. Komaj se otepamo tujcev. Najboljse v a svetu. Ce slepo verjames seveda tako kot akam.
 
RamzesII 11.01.2019 16:06:53
Ničesar ni preverila, nikogar vprašala, bila sama, itd., še kdo verjame da je šlo za nesrečo.
 
RamzesII 11.01.2019 16:05:24
"prav tako pred vbrizganjem zdravila ni preverila pacientovega krvnega pritiska" Glede na to kaj in koliko mu je dala, tole ne bi nič koristilo.
 
RamzesII 11.01.2019 16:04:28
"Pacientovo srce se je po prejemu zdravila ustavilo in pol ure kasneje so ga našli mrtvega." Kaj se tu ne ujema, to če se je ustavilo takoj po ... bi takoj vedeli, da je mrtev, tak bolnik je povrhu še priklopljen na monitor.
 
RamzesII 11.01.2019 16:03:20
Po nesreči ja, nekam prevelika razlika med predpisano dozo, razredčeno povrh, in dano dozo, koncentrat, nerazredčen povrh.
 
jesenvoyo 11.01.2019 14:56:11
Žal tisti, ki je bil oškodovan nima možnosti pritožbe, ker ni več med živimi, prav tako nobena odškodnina ne rešuje napake.
 
PSIHOTERAPEVT 11.01.2019 14:11:48
In vi potem dajete medicinskim sestram se visje place ... ne ga lomit no, zasluzijo si placo, kot smetarji! Da o obnasanju v ordinacijah ne govorim ;)
 
devlon 11.01.2019 11:31:07
mudilo se ji je
Jože Uršnik 11.01.2019 09:10:09
Morda je v Bosni kupila diplomo???????
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave