15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

Do smrti je delila svojo preizkušnjo bolezni

Brazilka Nara Almeida je preminila stara komaj 24 let. Pred tem se je skoraj leto dni borila z rakom želodca ter vse svoje poraze in zmage delila na Instagramu. Na koncu je imela več kot štiri in pol milijonov sledilcev.

A post shared by Nara Almeida (@almeidanara) on

Instagram Brazilke Nare Almeide še vedno živi. Da je preminila, pa je najprej na svojem Instagramu sporočil njen fant Pedro Rocha. Njegovo sporočilo je prejelo več kot dva milijona srčkov, zapisal pa je: “Žal je Nara včeraj zvečer po dolgi borbi preminila. Želel sem jo imeti ob sebi večno, toda zasluži si počitek.”

Rocha in Almeida sta postala par pred dvema letoma, s svojimi sledilci pa je delil tudi, kaj se je naučil od svojega dekleta, ki ji je ob strani stal tudi med boleznijo. "Sporočilo, ki povzame, kaj me je Nara naučila, je: živi, uživaj, kolikor lahko, ne opravičuj se, da si, kdor si."

Nara je diagnozo želodčnega raka prejela avgusta 2017. Od diagnoze je delila vse, kar se ji je dogajalo, tako, kakšne postopke je morala prestajati, kot, kako se počuti fizično in psihično ... Nekega dne je zapisala: "Verjamem, da se bo vse končalo dobro, da bom iz te preizkušnje prišla močnejša in pripravljena pomagati drugim." Večinoma je poskušala biti pozitivna, kazala pa je tudi realnost, kako je, ko se moraš spopadati z boleznijo.

Žal se je bolezen razširila na druge organe, zaradi česar je rak postal neozdravljiv. A tudi ko je Nara sledilcem sporočila to novico, je ostala pozitivna. Še vedno je ohranjala upanje. Potem ko je marca morala tri dni preživeti praktično brez zavesti, je bila denimo zelo hvaležna, ko je spet lahko normalno doživljala in bila prisotna. Znala se je zahvaliti za vse, kar je bilo dobrega.

A post shared by Nara Almeida (@almeidanara) on

Vedno se je težko spopasti z boleznijo, a še posebej takrat, ko naj bi bilo pred teboj še vso življenje. Šele bolezen človeka opomni, kako pogosto življenje zapravlja. To je svetu sporočila tudi Avstralka, ki je zaradi raka preminila, ko je bila stara 27. Njeno sporočilo se res izplača prebrati in se zahvaliti za vse, kar imamo.

Med drugim je zapisala:

"Rada bi, da ljudje nehajo toliko skrbeti o majhnih, nepomembnih stvareh, ki jim povzročajo stres."

"Tisti, ki se zaradi takih stvari ves čas pritožujete, pomislite, da se nekdo spopada z resnično težavo. Bodite veseli, da je vaša majhna, in se ne ukvarjajte preveč z njo. Lahko poveste, da vas nekaj moti, toda zakaj bi o tem kar naprej razpravljali in slabšali dneve tudi ljudem okrog vas?"

"Lahko, da je bil danes zjutraj promet grozen. Lahko, da ste zaradi otrok slabo spali. Ali pa vas je frizer preveč postrigel. Vaše prsi so premajhne, na zadnjici imate celulit in vaš trebuh ni raven. Pozabite na vse to. Prisežem, da o tem ne boste razmišljali, ko bo vaš čas, da se poslovite."

"Ljudje, manj se pritožujte! In več si pomagajte."

"Nenavadno je pomisliti, da imaš pred smrtjo še vedno denar, ki bi ga lahko zapravil. To ni čas, ko si želiš česa materialnega, kot je nova obleka. Zakaj se nam zdi v življenju vredno toliko denarja zapraviti za neka nova oblačila in predmete?"

"Denar raje porabite za izkustva."

"Pojdite zdaj na tisti izlet na plažo, ki ga ves čas odlašate."

"Še eno retorično vprašanje: so vse ure, ki jih porabite za ličenje in urejanje pričeske, tega vredne ali bi bilo bolje, če bi počeli kaj drugega?"

Res vredno branja in razmisleka.

Trebuh boli
K raku želodca lahko prispevajo nekatere nezdrave navade: veliko slane in dimljene hrane, kajenje, prekomerna teža ... (Foto: iStock)

Še nekaj informacij o raku želodca. Kaj so dejavniki tveganja?

- slaba prehrana, sploh dimljena in slana hrana,

- okužba z bakterijo Helicobacter pylori, ki v želodčni sluznici povzroča vnetja in razjede,

- kajenje,

- prekomerna telesna teža,

- tveganje se veča tudi s starostjo,

- družinska nagnjenost,

- drugi dejavniki, kot je kronični gastritis …

Kaj so znaki raka na želodcu?

Rak želodca spada med tiste rake, ki na začetku pogosto ne povzročajo znakov in simptomov ali pa so ti takšni, da jih je zlahka mogoče zanemariti ali pripisati čemu drugemu. Pogosto se znaki in simptomi pojavijo šele z rastjo tumorja. So pa:

- nelagodje v predelu žličke,

- težave s požiranjem

- občutek sitosti in napihnjenosti trebuha že ob majhnem obroku,

- bolečine v trebuhu,

- slabost in bruhanje,

- nenadna nepojasnjena izguba telesne teže,

- črno blato,

- nepojasnjena utrujenost.

Se pa enaki znaki in simptomi lahko denimo pojavijo tudi pri želodčni razjedi ali vnetju.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave