25.04.2018
LJ
26° / 10°
Trebuh Zakaj ni dobro imeti prevelikega trebuha? Usta Ta pogosta navada povečuje tveganje za raka ust Molekula Strokovnjaki so enotni – to je molekula prihodnosti Noelle Poglejte jo danes, ko je izgubila 104 kg!

Bo ena sama napaka za 27-letno mamico usodna?

Komaj 25 let je imela mamica dveh otrok, ko so ji diagnozirali raka. Mislila je že, da ga je premagala. Potem pa so zdravniki zgroženo ugotovili, da so postavili napačno diagnozo. Imela je drug tip raka. Raka, ki bi ga bilo treba zdraviti drugače.

Gemma
Gemma na svoj poročni dan, ko se je že spopadala z bolečino. (Foto: gofundme.com)

Za danes 27-letno Gemmo Wood se je kalvarija začela marca 2014. Takrat jo je začel mučiti zobobol. Obiskala je zobozdravnika, ki pa ni našel vzroka. Menil je, da gre za kakšno okužbo ali poškodbo, a ju ni nikjer našel. Odstranil ji je modrostne zobe, a bolečina ni pojenjala. Avgusta se je Angležinja celo poročila. Kljub temu da je utrujena zaradi bolečine že ob enajstih zvečer zapustila lastno zabavo.

Potem pa se je na njenem licu pojavila bulica. V bolnišnici so opravili biopsijo. In mesec dni kasneje je dobila rezultate. Redek rak na ličnicah. Pravzaprav nevroendokrini tumor, ki naj bi prizadel njen nevroendokrini sistem. To je sistem celic, ki tvorijo hormone in živčne prenašalce. Samo 25 let je imela, ko se je morala soočiti s to novico. Ter dva otroka. Začela je s kemoterapijo. 

"Zelo težko je bilo skrbeti za otroke in zraven razmišljati, da jih boš morda kmalu pustil brez mame. Sin je imel že terapije s psihologom, hči pa je premajhna, da bi razumela, kaj se dogaja. Praktično me pozna samo plešasto in bolno," pripoveduje. Sin ima sicer sedem let, hči pa dve. Po štirih mesecih je potem januarja 2015 le končala s kemoterapijo in spet so ji začeli rasti lasje. Bila je presrečna zaradi upanja, da bo njena družina spet lahko zaživela normalno.

Toda ko se spet ni počutila najbolje in so zdravniki spet naredili preiskave, so ugotovili, da je bila diagnoza napačna. Ker sta oba raka redka in ju je težko prepoznati. V resnici se je Gemma ves čas spopadala z agresivnim sarkomom, rakom mehkih tkiv, ki se je v tem času razširil na pljuča. Zaradi tega je sedaj zelo težko ozdravljiv. Ves ta čas bi mlada mamica potrebovala drugačno kemoterapijo. Zato zdaj ne ve več, ali ji bodo še lahko pomagali. Jo čaka kratko ali dolgo življenje?

Gemma
Med kemoterapijo s sinom. (Foto: gofundme.com)

Ker je verjela, da je na poti okrevanja, je bila precej šokirana. "Ravno so mi začeli spet rasti lasje, s tem pa tudi moja samozavest. Dobila sem službo in počutila sem se zadovoljna z življenjem. Potem so mi povedali, da so mi diagnozirali napačnega raka in da bom mogla še enkrat čez drugačno kemoterapijo. Počilo mi je srce. Spet sem bila na začetku. Počutila sem se, kot da se borim že drugič."

A odločila se je, da se z boleznijo spopade optimistično. Začela je zbirati denar za zabavo, ki jo bo maja organizirala za vse bližnje. Pomenovala jo je: Pozabi na raka. Ne ve, koliko časa še ima, pravi, a rada bi ga izkoristila, da z otroki in možem in najbližjimi doživi še čim več lepega. In tako sploh za otroke ustvari čim več spominov.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
 
RamzesII 27.03.2016 11:38:23
Napaka je kemoterapija, že od kar obstaja, se sploh ni spremenila, še vedno enako, ... se sploh kdo vpraša zakaj.
kr--en 28.03.2016 07:45:08
Ker na žalost česa bolj učinkovitega še niso odkrili. Se pa kemoterapija seveda stalno spreminja (nove substance, kombinacije zdravil, režimi jemanja, načini aplikacije). In je za nekatere vrste raka zelo učinkovita (rak testisov, nekatere vrste levkemije,..). Pri raku žal ne obstaja le 50 odtenkov sive. Jih je mnogo več. Od takih, ki se jih enostavno ugotovi in zdravi, do takšnih kjer izvora raka sploh ne morejo ugotoviti in ne reagirajo na noben način zdravljenja. Stanje se z majhnimi koraki stalno izboljšuje. Spektakularnih uspehov, ki si jih vsi želimo, žal zaenkrat še ni.
 
ričet 27.03.2016 10:36:18
pa dobro,jim je res tako težko narediti nekaj dodatnih preiskav? običajno jim tako rečejo, da so premladi,pa da je to in ono, ko pa je pre-pozno, pa nikomur nič.?! b.a.n.d.a
kr--en 28.03.2016 07:51:52
Ni tako enostavno kot se ti zdi.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cvetni prah

Se spopadate z alergijo na cvetni prah?

Uporabne povezave