15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

Neverjetna preobrazba v manj kot letu dni

Kdo bi si danes mislil, da je 23-letna Mari Llewellyn kadar koli imela težave s težo? Odkar ji je uspelo izgubiti 33 kilogramov, je njeno življenje zelo drugačno. Sama zase pravi, da je povsem druga oseba. A če bi ji kdo včasih dejal, da ji bo takšna preobrazba uspela v manj kot letu dni, mu tudi sama ne bi verjela.

20K!!!! I feel SO blessed to have so much support from you all. I’m so lucky to be able to share my journey with you, as well as hear yours ❤️ I receive messages from you guys everyday that inspire me to keep grinding �dcaa�dffc ✨ This picture shows two memorable moments for me. The left photo is fall of 2016. This was the first time in my life that my weight was spiraling out of control. I was struggling to complete a hike my boyfriend and I were so excited for. I couldn’t keep up. I was fatigued, sweaty and miserable. Mentally, I was in a fog of depression and anxiety. The right photo is summer 2017. It was the best I have ever felt in my life. I felt comfortable in my body. I was thinking clearly and I had a positive outlook on life for the first time in a long time �de0a ✨ If you’re reading this and you feel stuck, remember YOU have the power to change your life. If you asked the person on the left if she thought she’d ever end up where I am now- she’d say a BIG no. You never know what you’re capable of until you do it �dc4a�dffc

A post shared by M A R I • F I T N E S S (@marillewellyn) on

Američanka Mari Llewellyn, ki bo kmalu praznovala 24. rojstni dan, je, ko je bila najtežja, tehtala že 111 kilogramov. Zaradi tega je trpela, ni si bila všeč, a ni verjela, da lahko kaj spremeni ... Slabo se je prehranjevala, ni se gibala. Počutila se je utrujeno, depresivno, anksiozno, izgubljeno. Danes pa je nekdo povsem drug. Oseba, ki na življenje gleda pozitivno, je polna energije, srečna, uspešna, ambiciozna. "Imate moč, da spremenite življenje," pravi.

Kako ji je uspelo?

Včasih nisem imela nobenih ciljev, se spominja. Nič je ni posebno veselilo, že najmanjša sprememba ji je predstavljala stres. Življenju se je raje izogibala, raje se je skrivala. "Pričakovala sem, da, če se mi bo kaj zgodilo, se mi bo samo od sebe. Ker se mi ni, sem se potem smilila sama sebi."

Nato pa je ugotovila, da bi morda le lahko poskusila kaj spremeniti. Začela se je izobraževati o zdravi hrani. In poskušala se je več gibati. Vztrajala je in prišla do tega, da je danes šestkrat na teden v fitnesu. Še posebej pa je bilo za njen uspeh pomembno, da je začela dvigovati uteži. Z vajami za moč je dobivala vse več mišične mase. Mišice pa so prav tako porabnik energije.

Danes je torej šestkrat na teden v fitnesu. A to ne pomeni, da pretirava. Največ 20 minut porabi za kardio vadbo. Nato še dviguje uteži. Takšne nove življenjske navade pa še zdaleč niso pozitivne le zato, ker poskrbijo, da se stopijo odvečni kilogrami. "Imam več energije, bolje spim in lažje se osredotočam ... celo moji lasje in nohti so bolj zdravi. To pa ni le rezultat izgube teže, temveč zdravega načina življenja."

Boljša kondicija, več moči, več energije, boljše počutje ... vse to prispeva k temu, da dobi človek spodbudo, da spremeni vse mogoče v svojem življenju. "Od tega, da nisem mogla prehoditi niti enega kilometra, sem prišla do tega, da imam danes spletno stran, kjer pomagam ženskam spremeniti življenje. Od tega, da se sploh nisem marala, sem prišla do tega, da sem na tisoče ženskam zgled, kako se lahko začneš imeti rad. Če sem jaz to dosegla, vem, da lahko tudi one."

Tu so še nasveti strokovnjakinje za hujšanje.

Ne le manj kilogramov – pomembno je tudi, da pridobite mišice

S spremembo življenjskega sloga je tako Mari dosegla ne le, da ima danes pri 180 centimetrih višine 78 kilogramov, temveč tudi, da je njeno telo mišičasto in zdravo. Uspeh hujšanja se namreč ne meri le v kilogramih. 

Kot pravijo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje NIJZ  – danes pravzaprav po vrsti študij, ki so bile narejene na tem področju, ne govorimo le o debelosti, temveč o več debelostih. In najslabša, tista, ki najbolj ogroža zdravje, je tako imenovana sarkopenična debelost, ko ima telo ob povečani telesni maščobi zmanjšano mišično maso. "Posameznik, ki ima zmerno povečano telesno težo (za odraslega to pomeni indeks telesne mase do 30) in ob tem dovolj mišične mase, je lahko celo manj ogrožen za nastanek kroničnih bolezni kot posameznik, ki ima priporočeno vrednost indeksa telesne mase in sarkopenijo (zmanjšano mišično maso). Dovoljšna mišična masa deluje presnovno zaščitno, še posebej, če smo redno telesno dejavni." To pa zmanjšuje presnovne spremembe, ki so posledica povečane količine maščevja v telesu in predstavljajo podlago za nastanek kroničnih bolezni.

Ni torej dovolj le, da spremenimo prehrano, če želimo shujšati. Kaj šele, da bi razmišljali o stradanju! Morali bi v svoje življenje počasi uvesti aerobno vadbo. Začnete lahko s hojo. Hodite vsak dan, četudi najprej le po deset, petnajst minut. Počasi podaljšujte čas sprehoda. Poskušajte pa upoštevati tudi nasvet Mari Llewellyn, da dvigujete uteži. S tem, ko boste pridobivali mišično maso, boste prispevali k uspehu enako kot s tem, ko boste izgubljali telesno maščobo.

Mari je tudi prepričana, da danes poje veliko več hrane, kot jo je nekoč. Le da je ta bolj zdrava, hkrati pa tudi ona potrebuje več energije, saj je toliko bolj aktivna. Pri prehrani se ji zdijo sicer pomembne tri stvari. Njeno prvo opozorilo je, da pogosto pozabljamo na zdrave maščobe – sama ima še posebej rada avokado in oreške. Nato se ji zdi pomembno uživati dovolj beljakovin, sama jih največkrat uživa v obliki mesa in jajc. Ogromno seveda poje tudi zelenjave. Izogiba pa se belim ogljikovim hidratom in sladkorju.

Preberite si še zgodbo Tamare iz Ljubljane, ki ji je v dveh letih uspelo izgubiti 70 kilogramov.

Just a girl tryna see a turtle �dc22�df3a✌�dffc

A post shared by M A R I • F I T N E S S (@marillewellyn) on

⬅️13 months and 3 days ago today ⬅️ - I was hesitant to post this photo, but I thought, you know what, I want to show you guys the difference you can make in 1 year. - Obviously this is not my favorite photo of myself. But I see a lot more than a ‘heavier’ version of me. When I look at this photo, I am reminded of how tired, lost and hopeless I felt. I am regularly asked, ‘how do you keep going?’ My answer is I can never look back. - Today, I feel happy, accomplished and driven. Aside from that, I have more energy, I sleep better, I can focus for longer...even my hair & nails are healthier. This is not just a result of losing weight but having a HEALTHY lifestyle. - I was not always heavy. Growing up I was always a little underweight. This is NOT to say that I was healthy!! I did not take care of myself- I ate awfully, I partied a lot and I never exercised. This showed in my mental health. - If you gain anything from this post, it should be that you can be motivated by something OTHER than looks. Sure, having the body you want is awesome and it will come with a healthy lifestyle. But being physically and mentally well is truly what makes the journey worth it.

A post shared by M A R I • F I T N E S S (@marillewellyn) on

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave