18.10.2018
LJ
21° / 12°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Sir Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo? Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?

Revolucionarno zdravljenje raka prostate, in to popolnoma brez operacije

Ste vedeli, da obstaja tudi enodnevno zdravljenje raka prostate, ki je mogoče popolnoma brez operacije? Ker pri tem zdravljenju ne gre za odstranitev prostate, se kakovost življenja teh pacientov močno izboljša, manjše so tudi možnosti zapletov, kot sta pojav inkontinence in impotence. Zdravljenje na žalost še ni dostopno v Sloveniji, kljub temu pa upamo, da bo v prihodnosti na voljo tudi pri nas.

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških in v Sloveniji. Vsako leto za njim zboli okoli 1500 moških, okoli 370 pa jih umre. Možnosti za preživetje so seveda večje, če raka odkrijejo zgodaj, dobra novica pa je, da se rak prostate razvija počasi. Če ga odkrijejo v prvih dveh fazah, ko je še lokaliziran na prostati in še ne zaseva v druga okoliška tkiva, ga lahko zdravijo kirurško, tako da ga skupaj s prostato popolnoma odstranijo. Zdravljenje lahko poteka še s hormonsko terapijo, obsevanjem in kemoterapijo.

Prostata
Prikaz zdrave prostate in raka prostate. (Foto: iStock)

Operacija raka prostate je torej kirurški poseg, kjer odstranijo prostato v celoti skupaj z ovojnico, to je predel, ki se nahaja med mehurjem in sečnico skupaj s semenskimi mešički in bližnjimi bezgavkami. Po odstranitvi se naredi še povezavo med mehurjem in sečnico, da je ohranjena običajna pot za odvajanje vode. Poseg je zahteven in natančen, možni zapleti pa vključujejo poškodbo mišico zapiralko sečnice in živcev, ki omogočajo erekcijo. Če se ti poškodujejo, lahko pride do impotence.

Revolucionarno zdravljenje

A najnovejša revolucionarna naprava Focal One® je prva na svetu, ki omogoča, da odstranitev prostate sploh ni potrebna, saj uničuje tumorje s pomočjo visokointenzivnega ultrazvočnega žarka. Tega usmeri na eno točko in poveča temperaturo okrog fokalne točke ter tako uniči patološko biološko tkivo (tumor). Na ta način je uničevanje tumorjev veliko bolj natančno in učinkovito. Pri posegu pa se ne uporablja nikakršnega reza, zaradi česar so tudi zapleti povezani z zdravljenjem raka prostate, kot so inkontinenca (uhajanje urina) in impotenca, omejeni.  Zdravljenje traja od 30 minut do dve uri in ga je mogoče opravljati z lokalno anestezijo (hrbtenično anestezijo). Naprava Focal One® omogoča natančno lokalno zdravljenje v enem obisku, ki ga lahko ponovijo. Omogoča krajše okrevanje.

Naprava je bila najprej preizkušena kot del raziskovalnega protokola v bolnišnici Edouard Herriot v Lyonu, kjer je bila nameščena junija 2011 in je zdravila že več kot 200 bolnikov. Odkar je naprava Focal One® junija 2013 prejela oznako CE, zdravi bolnike v več kot 65 centrih v Franciji, Evropi (Belgija, Nemčija, Italija, Poljska, Nizozemska in Švica) in po vsem svetu (Južna Amerika, ZDA in Kanada). V Sloveniji na žalost še ni na voljo, zato lahko Slovenci do tega najbolj naprednega zdravljenja raka prostate dostopamo samo v tujini.  

Rak prostate
Kirurško zdravljenje raka prostate poteka tako, da prostato popolnoma odstranijo, pri najnovejšem zdravljenju pa tumorje uničujejo neinvazivno, zaradi česar je manj možnosti za zaplete, kot je uhajanje urina in impotenca. (Foto: iStock)

Kako natančno deluje zdravljenje raka prostate brez reza?

Naprava Focal One® se nadzoruje prek računalnika in je namenjena fokalnemu zdravljenju lokalnega raka na prostati z ultrazvokom z visoko intenzivnostjo. Transrektalna sonda oddaja ultrazvok prek rektalne stene in se osredinja na konturirano cono (območje raka, ki se ga zdravi) na ultrazvočni sliki v živo po združenju slike z MRS. Koncentracija ultrazvoka povzroča mogočo toploto in povzroči uničenje tkiva v ciljnem območju. Omogoča natančno lokalno zdravljenje v enem posegu s kratkim prebivanjem v bolnišnici in zelo malo stranskimi učinki.

Focal One® se lahko uporabi:

- kot prvo zdravljenje za bolnike z lokalno stopnjo T 1–T 2 (Gleason 6 ali 7, PSA < 15) glede na njihovo starost in splošno zdravje;

- kot reševalno zdravljenje za bolnike z lokalno ponovitvijo raka na prostati, ki se je prvotno zdravil z radioterapijo.

Postopek zdravljenja

Postopek

Za bralce več info pri njihovem lečečem zdravniku ali na marketing@angiomedic.com

Klinični rezultati

Leta 2013 je objava dolgoročnih rezultatov (10 let) zdravljenja HIFU v treh evropskih centrih* potrdila učinkovitost zdravljenja: glede na tveganje za raka je stopnja specifičnega 10-letnega preživetja 86–100 %. Novembra 2013 so bili na srečanju francoskega urološkega združenja (AFU) predstavljeni prvi rezultati francoske študije več centrov o delnem zdravljenju (odstranitev samo režnja prostate) raka na prostati**. Ta študija kaže odsotnost raka v tretiranem režnju v 85 % primerov ter optimalno ohranjanje kontinence in erektilne funkcije.

* Ablacija lokalnega raka na prostati na celotni žlezi z visokointenzivnim usmerjenim ultrazvokom: onkološki rezultati in obolevnost pri 1.002 pacientih – S. Crouzet et al., 2013 – European Urology Onkološki in funkcionalni izidi visokointenzivnega usmerjenega ultrazvoka pri lokalnem raku na prostati po štirinajstih letih – R. Ganzer et al.,  2013 BJU International Evolucija in izidi 3 MHz zdravljenja z visokointenzivnim usmerjenim ultrazvokom za lokalni rak na prostati v 15 letih – S. Thuroff, 2013 – Journal of Urology

**Fokalno zdravljenje HIFU za lokalni rak na prostati: prihodnja študija več centrov – P. Rischmann, S. Crouzet, A. Gelet, A. Villers, G. Pasticier, Ph. Ballanger, L. Hoquetis, Poster EAU 2014

Številne študije z napravami prejšnjih generacij od Focal One® (Ablatherm® HIFU) so dokazale učinkovitost usmerjenega ultrazvoka pri zdravljenju raka na prostati.

Napravo Focal One® je leta 2013 na trgu predstavila družba EDAP TMS iz Lyona v Franciji, ki deluje že 35 let, kotira na borzi NASDAQ (EDAP) in je vodilna na področju terapevtskega ultrazvoka. Francoska družba posebej za urologijo razvija, snuje in trži minimalno invazivne medicinske pripomočke, ki uporabljajo terapevtski ultrazvok.

Sponzorirana vsebina

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave