18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Simptom hude bolezni je bil najprej le nenehna utrujenost

28-letnica je živela življenje moderne mlade Londončanke, ko so se pojavili simptomi levkemije. Ni jih takoj prepoznala. Utrujenost je pripisala temu, da je ogromno delala, da bi se povzpela po karierni lestvici. Po več kot 8-urnem delavniku je nadaljevala z zabavami.

 

Ko so 28-letno Ashton Howard začele nenehno boleti noge, je bila prepričana, da enostavno preveč nosi pete. Bila je na počitnicah, ko si je prvič priznala, da je nekaj morda narobe. Začutila je, da se res ne počuti dobro. Ko se je vrnila v London, je obiskala zdravnika. In bila je zgrožena, ko ji je dejal, da ima levkemijo, rak belih krvnih celic.

Nisem niti šla več na podzemno, če je bilo preveč ljudi. Tako so me ves čas bolele noge, da sem potrebovala sedež. Ko sem potem še zaspala na pomembnem službenem sestanku, sem postala prepričana, da enostavno preveč delam in zraven še preveč energije porabljam s ponočevanjem.

"Nisem šla več na podzemno, če je bilo preveč ljudi. Tako so me ves čas bolele noge, da sem potrebovala sedež. Ko sem potem še zaspala na pomembnem službenem sestanku, sem postala prepričana, da enostavno preveč delam in zraven še preveč energije porabljam s ponočevanjem. Za dva tedna sem šla domov k staršem. Živimo na otoku. Ko so se simptomi nadaljevali tudi, ko sem se umirila, so starši postali zaskrbljeni. Nisem se niti počutila prav bolno, ampak mamo je začelo zelo skrbeti. Poleg utrujenosti je bil glavni simptom to, da so me bolele noge, kar sem pripisala temu, da preveč nosim pete." Ko je po dopustu obiskala zdravnika, je bila prepričana, da bo diagnoza slabokrvnost. Bila je res šokirana, ko je izvedela, da ima raka.

Takoj je morala v bolnišnico in za nekaj časa so jo celo povsem osamili, ker naj bi bil njen imunski sistem tako oslabljen. Starši in prijatelji so si morali nadeti zaščitne obleke in maske, ko so jo obiskali. Imela je tudi strogo dieto. "Mislila sem, da preveč divje živim. Potem pa mi je zdravnik dejal, da moram nujno v bolnišnico. Imela sem komaj 26 let. Življenje, kot sem ga poznala, se je ustavilo. Za več kot 6 tednov so me osamili, nato sem začela intenzivno 10-mesečno kemoterapijo." Odločila se je tudi, da se vrne k staršem na otok. "Potem ko sem končala intenzivno terapijo, sem se odločila, da potrebujem bolj kakovosten življenjski stil. Še vedno se rada vrnem v London. Ampak vse je preveč umazano in se prehitro odvija. Sedaj se vsako jutro sprehajam ob morju, veliko sem v naravi, ukvarjam se z jogo. Ne morem reči, da sem vesela, da sem dobila raka. Ampak po eni strani me je prisilil, da sem prenehala z načinom življenja, ki mi je škodil. Ustvarila sem si novo življenje. In moram reči, da sem srečnejša."

Ashton je zbolela za akutno limfoblastno levkemijo. Simptomi so lahko poleg utrujenosti in bolečin v kosteh in sklepih - to, da se nekdo hitro zadiha, je bolj bled, ga boli grlo, ima ponavljajoče se okužbe zaradi oslabljenega imunskega sistema. Pri ženskah tudi to, da postanejo menstruacije močnejše, kri lahko teče tudi iz nosu, dlesni lahko začnejo krvaveti, kakšne modrice se lahko pojavijo, čeprav se nismo udarili. Če opazite takšne simptome, pa to seveda ne pomeni takoj, da imate levkemijo, saj gre za pogoste tegobe.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
DeBill 14.02.2016 23:52:07
po več kot 8 urnem delovniku? Pa kdo je ta pisun, ki take nabija. Kaj pa tisti, ki delamo tudi več?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave