22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Nohti razkrivajo resnico o vašem zdravju!

Se vam nohti lomijo ali so čudne barve? Vašemu telesu očitno primanjkuje vitaminov in mineralov. Prav tako na krhost vaših nohtov vplivajo uporaba sredstev za odstranjevanje laka, uporaba umetnih nohtov ali delo na vrtu brez rokavic.

Nohti
Videz nohtov lahko pokaže morebitno obolenje. (Foto: iStockphoto)

Lepi, trdni nohti običajno odražajo zdravega človeka, saj povedo marsikaj o posameznikovem zdravju. Na osnovi sprememb na nohtih lahko sklepamo o številnih boleznih oziroma resnih stanjih. V spodnji tabeli si preberite, kaj vam lahko o vašem zdravju sporočajo nohti. Seveda pa so ti podatki zgolj informativni, zato je potrebno za natančno diagnozo obiskati zdravnika.

Tabela je mišljena zgolj informativno, za natančno diagnozo obiščite zdravnika.

KAKO JE NOHT VIDETI?  KAJ TO LAHKO POMENI?
 NOHT JE BEL  OBOLENJE JETER
NOHT JE POL ROZA, POL BEL  OBOLENJE LEDVIC
 SPODNJI DEL NOHTA JE RDEČ  TEŽAVE S SRCEM
 NOHT JE RUMENKAST, ODEBELJEN  OBOLENJE PLJUČ
 BLED SPODNJI DEL NOHTA  SLABOKRVNOST
 RUMENKAST NOHT S SLEDOVI ROZA  SLADKORNA BOLEZEN

  

nohti
Okrepite se z vitamini, saj se nohti običajno lomijo, ker ne jemo dovolj hrane, ki vsebuje vitamine, minerale in ostale hranljive sestavine. (Foto: iStockphoto)

Bele pike na nohtih

Pogosto pa se na nohtih pojavijo tudi bele pike, ki pa ne predstavljajo razloga za preplah. Po navadi kažejo le na to, da so imeli vaši nohti stresno obdobje. Eden od takšnih stresov je udarec v nohtno matrico (del, iz katerega noht raste) ali pa pomanjkanje cinka v vaši prehrani. Če je razlog slednji, jejte več rib in polnovrednih žitaric. Za lepši izgled si nohte prebarvajte z barvnim lakom.

Cepljenje nohtov

Nič kaj estetsko pa ni niti cepljenje nohtov. To pogosto nastane zaradi pogostega vlaženja nohtov (gospodinjska opravila). Vzdolžno in prečno cepljenje nohtov je torej lahko posledica delovanja intenzivnih zunanjih dejavnikov, kot sta pogosto manikiranje in močenje nohtov (umivanje, namakanje, uporaba mil in čistila ...). K temu pripomoreta tudi pogosto lakiranje in uporabljanje odstranjevalcev laka. Cepljenje se lahko pojavi tudi pri pomanjkanju vitaminov iz skupin A in B, podhranjenosti in pri motnjah delovanja ščitnice. Pomagajte si tako, da vsak dan za nekaj minut nohte namočite v olivnem olju.
 
Mehki, krhki, lomljivi nohti

Vse si zagotovo želimo močne in trdne nohte, ki se ne lomijo neprestano, zato jih utrjujemo z najrazličnejšimi laki in drugimi preparati. Vendar pa prav nekateri laki za nohte lahko okvarijo vrhnjo plast nohtov. Še posebej pa jo uničujejo odstranjevalci lakov in milnica, s katero si umivate roke. Ti namreč izsušijo nohte. Nikar pa si ne pilite nohtne plošče, saj tako mehansko poškodujeto zgornjo plast nohta.

Nega nohtov

Nohte strižite naravnost, lok ob straneh pa blago ukrivite. Za striženje priporočamo ostre škarjice ali ščipalko. Kompaktne in trde nohte lahko pred striženjem namočite za 5 do 10 minut v mlačno slano vodo, da bo striženje lažje. Nikar pa ne odstranjujte obnohtne kožice, s tem namreč povečate možnost okužb. Seveda pa poskrbite tudi za osnovno higieno, kjer morajo biti nohti čisti in suhi. Če se vam nohti vraščajo, vam svetujemo pregled pri dermatologu, zlasti če je vnetje že prisotno.

 


FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
 
grana 16.02.2010 12:08:20
mehki krhki lomljivi nohti

naravno zdravilo, ki učinkuje takoj-limono prerežite na pol in potisnite prste v sredico (limona je lahko tudi iztisnjena v notranjosti lupine je še dovolj soka, da si namažete nohte- po minuti oz. že prej so nohti trdi).
Milan Koleznik 22.07.2009 18:55:31
ali bi lahko pisali o pomoči nohtov na roki zaradi glivic,polovico nohtov belih ali podobno.dobri so takšni nasveti.
 
dantea 02.06.2009 11:20:31
lahko bi priložili kašne slikice, da si predstavljaš kaj dejansko pomen rumen noht in ostalo.
 
nowitzki 02.06.2009 08:55:04
jaz mam vse to -joj poj sm čist konc
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave