18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

To je bila napaka, ki je ne bo nikoli več ponovila

20-letna angleška manekenka Ella Ravenscroft je dve leti redno obiskovala solarij. Nato pa sta se dve materini znamenji pod njenim popkom spremenili. Zdravnik je povedal, da se iz tega lahko razvije kožni rak. In ju še pravočasno odstranil. Ella pa nikdar več ne bo stopila v solarij.

Trebuh
Fotografija, ki jo je Ella objavila na svojem Facebook profilu.

"Nikoli več, ni vredno," pravi Ella Ravenscroft. "Ne glede na to, kako bleda sem. Od sedaj naprej bom uporabljala samoporjavitveno kremo." Na svojem Facebook profilu je delila fotografijo in povedala, da so ji ravno odstranili dve materini znamenji, ki sta zrasli in bi lahko postali rakavi. Prej ni razmišljala o negativnih posledicah obiskovanja solarija. Sedaj pa se v njem ne bo nikoli več sončila, kajti spoznala je, da rak ni nekaj, kar se lahko zgodi samo drugim.

Ella
Ella Ravenscroft: Prej je bolj cenila svoj videz, sedaj zdravje. (Foto: Facebook)

Preden se ji je to zgodilo, pa je bila bolj brezskrbna. Seveda je slišala, da je solarij lahko nevaren, a pomembneje ji je bilo, kako je videti. Nato pa je njena mati opazila, da sta zrasli dve materini znamenji, ki ju je imela pod popkom. Prepričala jo je, da obišče zdravnika in ta je dejal, da bi to lahko vodilo v pojav kožnega raka in ju mora zato čim prej odstraniti. "Jokala sem," pravi Ella. "Ne, ker bi me bilo strah posega, ampak ker sem se bala, da mi bo ostala brazgotina. Ravno sem podpisala pogodbo z manekensko agencijo in bala sem se, da bi lahko to vplivalo na moje delo."

Ampak kmalu ji je seveda postalo jasno, da je na prvem mestu zdravje. "Razumela sem, da potrebujem ta poseg, saj lahko sicer dobim kožnega raka. Razumela sem tudi, kako nevaren je solarij." Prej je bila v solariju dvakrat na teden po dvanajst minut. Odkar je bila pri zdravniku, pa ni niti enkrat več stopila vanj niti tega ne namerava storiti v prihodnosti. Izučilo jo je.

Študija univerze v Minnesoti je sicer pokazala, da imajo najstniki, ki uporabljajo solarij, kar za šestkrat večje tveganje, da do svojega štiridesetega leta zbolijo za rakom kože. Zaradi tega si mnogi prizadevajo, da bi bili solariji za mlade prepovedani, saj jih pogosto prihodnost in posledice, ki se lahko pojavijo v prihodnosti, še ne skrbijo dovolj. Kot Ella raje razmišljajo o tem, da bodo s porjavelo poltjo bolje videti tukaj in sedaj.

Več o ameriški študiji si preberite tukaj.

Solarij tudi močno povečuje tveganje za najbolj smrtonosno obliko kožnega raka - melanom. Bodite pozorni, kako se spreminjajo vaša znamenja. Še bolje je, če ste pozorni na kakršne koli spremembe, ki se lahko pojavijo na vaši koži. Če je melanom odkrit dovolj zgodaj, je namreč ozdravljiv. Če je odkrit prepozno, pa je lahko usoden.

Več o tem, kako pravočasno prepoznati melanom, preberite tukaj.

Melanom
Zapomnite si, na kaj je dobro biti pozoren. (Foto: Združenje slovenskih dermatovenerologov)

Zavedajte se tudi, da ni nevaren le solarij, ampak tudi pretirano izpostavljanje soncu. Poškodbe kože se skozi leta nabirajo in sčasoma se lahko pojavi kožni rak. Ultravijolični žarki pa lahko poškodujejo tudi oči.
 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 8
 
ČrniSokol 05.02.2018 21:21:00
Nekoč pred davnimi časi je živelo dekle: koža bela kot sneg, lasje temni kot noč, ustnice rdeče kot kri. Klicali so jo sneguljčica. Bila je tako lepa, da jo je zlobna, ljubosumna čarovnica hotela ubiti. Nekega dne je spoznala lepega, postavnega PRINCA! In živela sta srečno do konca svojih dni. Zato punce, ne sramujte se svoje lepe, bele kože, saj ni nič manj lepa kot zagorela!
Rafaeluss 05.02.2018 16:52:31
Ja boga sirota, doben dedec je več ne bo pogledal, tako bledolične. Res ženske so mah..njene
 
kekec_horhe 05.02.2018 15:29:14
UUUU JJEJJE In od sedaj naprej bo uporabljala porjavitveno kremo. Dobro jutro. Tudi te niso ravno nedolžne ko se pogovarjamo o vplivih na kožo.
 
pmx 05.02.2018 09:55:06
Poznam kar veliko znank, prijateljic, ... ki hodijo leta in leta in leta in leta ... po 2x na teden, pa nič od tega. Morda pa je ta imela smolo, morda bi tako ali tako prišlo do tega, .... Se načeloma strinjam, da ni ravno zdravo, mislim pa, da na veliko pretiravajo. Drugo, D vitamin je vitalen in ga brez sončenja (efekt solarija je kot kaže enak) samo preko hrane ni možno dobiti. Ostanejo še seveda dodatki. Študije pa so na eni in drugi strani.
majazmaja2 05.02.2018 10:09:37
Tebi pa še veliko manjka, da boš dosegla 21. stoletje. Ja, sončenje v solariju spodbuja nastanek melanoma, tako kot pretiravanje z izpostavljanjem soncu. Za tvorbo vitamina D je na naši zemljepisni širini dovolj že 10-minutni sprehod. In ja, lahko ga dobiš z dodatki, ampak na naši zemljepisni širini niso potrebni.
pmx 05.02.2018 10:20:55
Morda pa tebi v tvoji paranoji kaj manjka, mimogrede on in sicer solarija ne uporabljam. Kar pa zadeva študije so tako za eno kot za drugo. In ne trobi o 10 minutnem, ker je to bedarija, človek bi moral bit na močnem soncu pogosto. Mimogrede, vem iz prve roke, ker sem ga imel pod mejo, ker sem se zaradi alergij moral izogibat močnemu soncu več let. Šele po konjskih dozah dodatkov, se mi je popravil in še to po kakšnem letu. Zdaj spet skoraj nisem bolan, prej pa non stop neke viroze in drugo. D vitamina primanjkuje mnogim. Ne pusti linkov žal tukaj, ma si malo pogooglaj, preden trosiš neumnosti.
 
Marija1975 05.02.2018 09:19:00
Naš predsednik Pahor bi si moral tudi tole mal prebrat...da ga ne bodo skrbele samo gube in podobnost z mopsom!
Rafaeluss 05.02.2018 16:54:00
Počaki kak bo Pahor čez 10 let, že sedaj zgleda po obrazu ko 60 let in gor :)
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave