21.01.2019
LJ
/ -2°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

To je prava resnica!

"V svetu, kjer mora vse biti manipulirano, da bi lahko ustrezalo družbenim idealom lepote, mislim, da bi nam prav prišlo več naravnosti, več ljubezni do sebe, več raznolikosti," je na družabnem omrežju Instagram zapisala 20-letna Mary Jelkovsky, ki je včasih ravno tako delala, kar je lahko, da bi na fotografijah, ki jih je objavljala, izpadla čim bolje.

Američanka Mary Jelkovsky je nekoč sama spadala med dekleta, ki na družabnih omrežjih objavljajo lepe fotografije, ki naj bi drugim predstavljale fitnes inspiracijo. Udeleževala se je fitnes tekmovanj, se na fotografijah vedno lepo smejala, v sebi pa bila nesrečna. Danes živi drugače, veliko pa govori o slabem vplivu, ki ga imajo manipulirane fotografije lahko na ljudi.

Na svojem Instagramu je objavila zgornji fotografiji. Na eni se trudi izgledati čim bolje, na drugi pa pravi, da se je samo nasmejala, se sprostila in bila ona sama. Zraven je napisala naslednje:

“Ko sem delala v industriji fitnesa in sem na svojem Instagramu delila le fotografije s hashtagom #fitspo (fotografije fitnes inspiracije op. n.), sem tolikooo časa posvetila temu, da bi bila na fotografijah videti bolj fit …” Zadrževanje diha, iskanje položaja telesa, v katerem bo bolj privlačna, nato računalniško popravljanje fotografije …

“Hecno je, da sem bila prijateljica z veliko sotekmovalkami v fitnesu ter modeli in videla bi jih, kako svoje fotografije popravljajo s Photoshopom. Toda ko bi videla to isto popravljeno fotografijo na svojem newsfeedu, bi še vedno moje telo primerjala z njihovim in se počutila manjvredno. Kljub temu, da sem dobro vedela, da je fotografija popravljena s Photoshopom.”

"Občudujemo ljudi, ki so na svojih fotografijah na Instagramu videti dobro, toda večino časa ne gledamo realnost," poudarja.

"Koliko boljše bi bilo naše življenje, če bi sprejeli svoje telo in se drugim pokazali takšni, kot smo, ter druge opogumili, da naredijo isto?"

“Ste se kdaj primerjali z nekom, ki ste ga videli na spletu?” je še vprašala svoje sledilce in ogromno se jih je zelo strinjalo z vsem, kar je napisala.

Kaj je o grajenju boljše samopodobe povedala psihoterapevtka, si preberite tukaj.

Toda sedaj želi Mary ljudem pokazati drugačno sliko. Noče se več primerjati z drugimi in noče, da se drugi primerjajo z njo. "Nekega dne sem se zbudila in se odločila, da bom prenehala s tem. Življenje je prekratko, da bi svoje telo manipulirala tako, da bi ustrezalo družbenim pričakovanjem. Prekratko, da bi se moje življenje vrtelo okrog tega, kako bi lahko bila vitkejša," pravi na svojem Instagramu, kjer prizna, da se je zaradi obsedenosti z vitkostjo včasih nenehno vrtela v začaranem krogu prenajedanja in stradanja. Zvečer se ne bi mogla zaustaviti in bi pojedla preveč. Zjutraj bi imela slabo vest in bi si zato odrekla zajtrk ... "To, da sem vsako jutro začela z zajtrkom, je bil nato del mojega ozdravljenja. Vsakič, ko sem pojedla zajtrk, sem pomislila, kako sem dovolj vredna, da vsako jutro dam svojemu telesu gorivo, ki ga potrebuje. To me je pomirjalo."

Včasih pa je imela nenehne občutke krivde, vedno je mislila, da je ona kriva, da nima telesa, kot bi ga morala imeti ... "Gre za črno-belo razmišljanje. Ali se držiš pravil ali se ne? Ali si fit ali nisi? Ali delaš prav ali narobe? Takšno razmišljanje te zmanipulira, da misliš, da si težava ti in da je rešitev druga dieta. Jaz vam povem, da ni." Druga dieta vas le še naprej drži v jetniški celici izpolnjevanja pričakovanj drugih. 

Laž je, da si srečen samo zato, ker ti uspe izgubiti kilograme oziroma si vitek in fit. "Jaz nisem bila zdrava niti fizično niti psihično, ko sem se ukvarjala s fitnesom in objavljala svoje popolne fotografije. Nisem spala, imela sem slabo prebavo, nisem se mogla osredotočati, bila sem brez energije zaradi vse telovadbe in stradanja ... pa tudi zaradi notranje bitke z motnjo hranjenja."

Nato pa je prebrala: "Če poskušate doseči nekaj, kar vam na piedestal postavljajo drugi, ne boste nikoli živeli avtentično." Takrat se je začela njena pot k pravi spremembi. Danes ji ni mar, da ima celulit, malo več kilogramov, strije ... Pomembno ji je, da je zdrava, da ima v življenju veliko ljubezni, prijatelje, družino, študij, delo ... "Moje telo ne predstavlja, koliko sem vredna kot oseba," poudarja.

Kar pa ne pomeni, da jo spet kdaj ne zanese. Tako se denimo odpravlja na Bali, kjer bo delala jogo, in napisala je, da je najprej začela razmišljati, kako mora malo bolj paziti, kaj bo jedla ... "In takoj sem se počutila anksiozno, v stresu, in najpomembneje - manjvredno. Čeprav sem se hitro zavedla tega, da ni dobro, da tako razmišljam, sem se naučila, da se človek enako počuti, če razmišlja o odrekanju, kot, ko se odreka." Ženskam svetuje, da pomislijo, kaj pri njih povzroči take misli. Kdaj mislijo, da bi morale biti vitkejše? Kaj se takrat zgodi? Treba je ozavestiti, kdaj na nas družba slabo vpliva, da bi se njenemu vplivu lahko uprli. 

Sicer pa je takole napisala pismo svojim nogam: "Opravičujem se, da vas nisem upoštevala, ko ste me prosile, da neham, jaz pa sem še naprej tekla. Opravičujem se, ker sem bedra poimenovala problematičen predel. Opravičujem se, ker sem razmišljala, kako bi se znebila maščobe nad koleni in to celo poskušala narediti. Opravičujem se, da sem vas sovražila, ko vas bi morala imeti rada."
.
.

I have cellulite, stretch marks, and fat rolls and guess what? �dc47 I’m healthy. I have lots of love in my life (including romantic love) ♥️ I’m healthy. I have great grades �dd13 I’m healthy. I have a great career as a self-love coach (and it’s my own business)�dc83�dffd I’m healthy. I have amazing friends & family �dc6f‍♀️�dc6f‍♀️ Did I mention I’m healthy? �de07 My cellulite, stretch marks, and fat rolls DO NOT determine the quality of my life. Repeat after me: My body does not determine my worth. My body does not determine my worth. My body does not determine my worth. . . . What’s something amazing about you that has nothing to do with your body??? �dd17 . . . Oh and if you haven’t already, grab my freee Summer Confidence Guide through my bio link! �de18

A post shared by Mary Jelkovsky (@maryscupofteaa) on

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 4
kajpavzdevek 28.05.2018 20:00:46
Jaz sn si dobo grdo babo. Ta me edina ne vara, še glava je ne boli. Prav vzljubil sem jo
 
bodipameten 25.05.2018 19:51:18
vsaka napaka je za nekoga lepo za druge pa pač ne zato vsake oči imajo svojega malarja in če ni samovsečna sitnoba si bo našla moža brez retuširanja.
Frane Šajn 25.05.2018 09:50:26
Ga ni lepšega kot je navadno naravno sproščeno dekle brez lišpa in retuširanja kot na na sliki. One so preprosto lepe , zato ker so take kot so živijo med nami z nami dihajo oddajajo vso svojotoplino v materinstvu in milino , ki jo izžarevajo povsod.Ja resnično so lepe ravno take kot so.
 
krohotalo 25.05.2018 09:29:59
Ni realne primerjave. Za fitnes tekmovanja je trdo trenirala in hujšala, sedaj pa ji je to dopizdilo in benti čez druge, ker jim po eni strani zavida, po drugi pa se ji več ne da živeti prikrajšano življenje, kar dieta brez pregrehe je.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave