17.06.2018
LJ
27° / 15°
Rak na debelem črevesu Preprosto zmanjšajte tveganje za raka zrel par Sva bila skupaj le zaradi otrok? Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Encefalitis Glavo ji bo kmalu razneslo, a je ne operirajo

Stara je komaj 13 let, pa so ji že zmanjšali želodec! Poglejte jo danes!

Dekleti iz Avstralije, ki se spopadata z debelostjo, sta spregovorili o tem, zakaj sta se že v najstniških letih odločili za drastično operacijo zmanjšanja želodca. Prva je Natasha Walker, ki velja za najmlajšo osebo, ki je prestala omenjeno operacijo, saj je bila stara komaj 13 let. Druga pa je Ashlee Young, ki je poseg prestala pri 14 letih.

Ashleey
Ashlee Young je nekoč tehtala 110 kilogramov in svojo telesno težo po operaciji dobesedno razpolovila. Danes je stara 16 let in tehta 55 kilogramov. (Foto: 60 minutes)

Pred dvema letoma sta dekleti prestali operacijo, ki jo navadno izvedejo ljudem v odrasli dobi, ki zaradi dolgoletnega prenajedanja izgubijo upanje, da bi izgubili odvečne kilograme. Ashlee Young je nekoč tehtala 110 kilogramov in svojo telesno težo po operaciji dobesedno razpolovila. Danes je stara 16 let in tehta 55 kilogramov. Natasha Walker pa je nekoč tehtala 128 kilogramov, danes pri 15 letih jih ima 99. Njen cilj je izgubiti še 30 kilogramov.

Natasha
Natasha je najmlajše dekle, ki je prestala gastrično operacijo želodca. Bila je stara komaj 13 let, to pa je njena fotografija pred posegom. Danes tehta 90 kilogramov, želi pa jih izgubiti še 30. (Foto: 60 minutes)

Obe dekleti sta šli za izgubo odvečnih kilogramov pod nož, čeprav najstnikom, ki se spopadajo z debelostjo, večinoma skušajo pomagati s spremembo prehranjevalnih navad in z bolj zdravimi izbirami. Natasha se je za operacijo v avstralski pediatrični kliniki prijavila že pri 11 letih starosti. A jo je ekipa kirurgov, ki jo vodi gastroenterolog dr. George Hopkin, zavrnila. V naslednjih 24 mesecih je kljub vadbi in dieti pridobila dodatnih 30 kilogramov. Lakote ni več mogla nadzorovati, jedla je velike obroke in že pet minut po obroku znova postala lačna. Lačna je vstajala tudi sredi noči in v hipu izpraznila hladilnik. Njena mati je mislila, da bo fazo debelosti z leti prešla, a to se ni zgodilo. Prav zato je podprla odločitev, da znova zaprosi za operacijo zmanjšanja želodca.

Podobno je bilo tudi z Ashlee Young. ''Nisem hotela več izgledati tako. Ko sem se pogledala v ogledalo, sem videla na tisoče stvari, ki jih moram spremeniti,'' je dejala Ashlee. V obeh primerih sta dekleti prepričali ekipo gastroenterologov, da ni druge poti. Ashlee ni imela pomislekov, vedela je, da si to želi in danes je prepričana, da so ji kirurgi dali drugo priložnost za življenje. Pred operacijo sta obe morali izgubiti nekaj odvečnih kilogramov in ko jima je to uspelo, sta bili pripravljeni na poseg. Za poseg pravita, da jima je spremenil življenje. Natasha ga je prestala pri komaj 13 letih in tako postala najmlajše dekle, ki je prestala to operacijo. S posegom so jima odstranili 90 odstotkov želodca in na ta način se je ublažil tudi nenasiten apetit.

Natasha ima danes končno apetit pod nadzorom in poje več sadja in zelenjave kot hitre prehrane. Izboljšalo se je tudi njeno počutje. Če je bila nekoč v nenehni depresiji, je njeno razpoloženje danes veliko boljše. Podobno trdi tudi Ashlee, ki si želi izgubiti še 30 kilogramov.

Kljub vsemu pa je operacija zmanjšanja želodca pri tako mladih dekletih v Avstraliji naletela tudi na številne kritike. Predvsem, ker se operacijo za izgubo odvečnih kilogramov pri mladih uporablja šele zadnje desetletje, kar pomeni, da še ni dovolj podatkov o tem, kakšen je dolgoročen vpliv na otroke. Poleg tega se postavlja tudi vprašanje, ali je to res edina rešitev problema, ki v Avstraliji postaja vse večji in večji.

Avstralija trenutno velja za tretjo najdebelejšo državo na svetu. Okoli milijon Avstralcev je debelih, mnogi izmed njih kot edino rešitev svojega problema vidijo operacijo zmanjšaja želodca.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
Perfidia 01.03.2016 16:32:46
"Ashlee Young je nekoč tehtala 110 kilogramov in svojo telesno težo po operaciji dobesedno razpolovila. Danes je stara 16 let in tehta 55 kilogramov." "Podobno trdi tudi Ashlee, ki si želi izgubiti še 30 kilogramov." 55 - 30 = 25. Izjemno zdrava teža.
devlon 02.03.2016 11:27:16
Natasha želi še 30 kil dol, ne Ashlee...
joze drugi 05.03.2016 16:23:03
sem presenečen da kdo sploh tak članek bere :)
Bibosan 05.03.2016 22:58:04
Tudi nad sabo, a ne?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave