11.12.2018
LJ
/ -3°
Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški Neti Čistila si je nos z neti posodico in tragično preminila

Umrla tik pred poroko, rešila življenje 3 ljudem

28-letna ženska je umrla zaradi možganske anevrizme le nekaj tednov pred svojo poroko. S svojo odločitvijo, da organe daruje drugim, je rešila življenje trem ljudem.

Anevrizma
Taryn je popolnim tujcem podarila svoje srce, pljuča, jetra, ledvica, in s tem rešila življenje trem ljudem. (Foto: Facebook)

28-letna Taryn Budd iz mesta Missouri v Teksasu je bila le nekaj tednov pred poroko, ko ji je med kopanjem v kadi nepričakovano počila anevrizma v možganih. Taryn se je utopila. Ko so prišli rešilci, so jo uspeli oživiti, a so jo kasneje v bolnišnici razglasili za možgansko mrtvo. Ko bi se morala poročiti s svojim zaročencem Nickom Milazzom, je družina namesto poroke praznovala dan, ko so obeležili njen spomin. Družina, ki žaluje, je sedaj v upanju, da bi druge spodbudila k darovanju organov, povedala svojo zgodbo v medijih. Taryn je namreč popolnim tujcem podarila svoje srce, pljuča, jetra, ledvica, in s tem rešila življenje trem ljudem.

''Ponosna sem na njeno odločitev, a je grenko-sladka,'' je za People magazine povedala njena mati Stacie Budd. ''Naša tragedija in izguba je dala veselje in novo življenje drugim družinam. Ne glede na to, kako žalostni smo, kako boli, ker smo jo izgubili, zavedanje, da smo s tem omogočili drugim družinam, da so obdržali svoje ljubljene nas tolaži. To je pravi čudež.''

Taryn se je s svojim partnerjem Nickom zaročila pred letom dni, poročila pa naj bi se decembra. ''Taryn bi se verjetno razburila, če ne bi omenil, kako čudovita mati je bila svojima dvema majhnima kužkoma,'' je povedal Nick za Click2Houston. ''Mislil sem, da bom vse svoje življenje preživel z njo.''

Anevrizma
Taryn je zaradi posledic anevrizme umrla in bila možgansko mrtva, ko so jo sprejeli v bolnišnico. (Foto: Facebook)

Anevrizma je popolnoma šokirala družino, saj tako kot je pri običajnih anevrizmah, te ne kažejo nikakršnih simptomov. Možganske anevrizme, kot je bila Taryna ubije okoli 30 000 Američanov vsako leto. Običajno se pojavijo pri ljudeh starejših od 40 let, ko se del krvne žile stanjša. Tanka žilna stena se zaradi pritiska izboči in oslabi, sčasoma, ko kri teče skozi njo, tudi oteče. Če žila poči, se kri sprosti v področje možganov in v 40 odstotkih pride do smrti. V 60 odstotkih primerov, kjer ljudje preživijo, se običajno spopadejo z nevrološkimi težavami.

Taryn je zaradi posledic anevrizme in utopitve umrla in bila možgansko mrtva, ko so jo sprejeli v bolnišnico. A že pred tem je bila odločena, da bo v primeru smrti svoje organe darovala. Tako je njeno srce šlo 55-letnemu očetu dveh otrok, njena pljuča in jetra so šla k 30-letni ženski, njena ledvica pa 32-letni ženski.

''Želim si, da bi nekega dne lahko srečala te ljudi, saj moja hči sedaj živi preko njih,'' je dejala njena mati. ''Čeprav sedaj ni več tukaj z mano, mi že zavedanje, da nekje njeno srce še vedno bije, prinaša tolažbo.''

Zdravniki so odvzeli tudi del njenega tkiva, kot so kosti in roženica, ki jih bodo drugim ljudem presadili kasneje, ko jih bodo potrebovali. En sam darovalec lahko reši do osem življenj, piše ameriška fundacija za presaditve. Na listi za presaditev organov je v ZDA ves čas okoli 115 000 ljudi in okoli 20 jih umre vsak dan, medtem ko čakajo na darovani organ.

Anevrizma
Taryn se je s svojim partnerjem Nickom zaročila pred letom dni, poročila pa naj bi se decembra. (Foto: Facebook)

''Če bi se ljudje zavedali, da lahko organi pomagajo toliko različnim ljudem, bi se pogosteje odločali za darovanje organov in za reševanje življenj drugih. Veliko načinov je, kako lahko pomagamo drugim ljudem in tam zunaj je veliko ljudi, ki potrebujejo darovani organ. Če bi vi potrebovali srce, ledvico ali roženico, kaj ne bi bilo lepo, če bi vedeli, da vam jo je nekdo pripravljen podariti,'' še pove njena mati.

Taryna družina sedaj upa, da bodo s svojo zgodbo druge navdihnili, da postanejo darovalci organov.

 

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
 
devlon 11.04.2018 06:58:58
bila je mati kužkoma?!
 
sandi101 11.04.2018 06:47:00
Pohvalno vredno zelo, še so dobri ljudje na svetu...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave